DIPLOME URUČIVALA PREDSJEDNICA

FOTO: EMOTIVNI TRENUCI U VUKOVARU 'Ponosna sam što sam svoj prvi čin primila u svome gradu, iz kojeg sam 1991. kao 4-godišnjakinja izašla zadnja'

 Vlado Kos / Cropix

Nakon šest godina, koliko je proteklo od njezina izmještanja u Zagreb, svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" ponovno je održana u Vukovaru. U bivšoj vojarni legendarne 204. vukovarske brigade, a danas Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, promovirano 167 polaznika vojnih škola, među kojima je bilo i 29 žena, ali i 13 polaznika iz partnerskih i savezničkih zemalja - BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kosova. Diplome i nagrade uručivala im je i predsjednica RH te vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u svom govoru istaknula važnost jakog, opremljenog i obučenog kadra u sustavu domovinske sigurnosti.

- Brzo narastanje novih, netradicionalnih oblika sigurnosnih prijetnji i ugroza kao posljedica širenja luka nestabilnosti od Bliskog istoka do istočne Europe, poglavito netradicionalnih i asimetričnih sigurnosnih prijetnji kibernetičkog i hibridnog oblika generiraju sigurnosne izazove s kojima se danas suočavaju mnoge države. Prisutnost političkih nestabilnosti u našem bliskom okružju i povećanje terorističkih prijetnji i napada diljem Europe potvrđuju opravdanost ulaganja u izgradnju sustava domovinske sigurnosti kao težišnog nacionalnog prioriteta kojeg je potrebno ostvariti u što kraćem razdoblju. Stoga mi je posebno drago što je proces izrade strategije nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti uspješno priveden kraju. Očekujem i što skorije donošenje prijedloga plana za postizanje ciljane veličine od 2 posto BDP-a za potrebe obrane. Ulaganje u obranu i sigurnost naš je trajni imperativ – kazala je Grabar-Kitarović čestitavši svim polaznicima.

Ministar obrane Damir Krstičević posebno je bio ponosan što je svečanost vraćena u Vukovar „jer ona tu i pripada“, a još je jednom najavio da će do kraja godine na obale Dunava i Vuke trajno doći i jedna postrojba HV-a. Istaknuo je da se za pripadnike Inženjerijske postrojbe koja će biti stacionirana u Vukovaru traži i rješenje stambenog pitanja kako bi se sa svojim obiteljima preselili u grad heroj.

Među 167 polaznika izdvojili smo satnika Marijana Žukinu iz Daruvara, najboljeg polaznika 25. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“, koji je od gradonačelnika Vukovara Ivana Penave primio i posebno priznanje Grada te novčanu nagradu od 5.000 kuna. Žukina je hrvatski branitelj, koji se u Domovinski rat uključio krajem 1991., nakon što je kao pripadnik posljednje generacija ročnika bivše JNA uspio pobjeći iz nje i uključiti se u obranu Hrvatske.

Izjavio je da je neizmjerno ponosan zbog uspjeha koji je ostvario, ali i nagrade koju je primio. Novac će, pak, donirati obitelji Vukovarke Gordane Šibalić, koja je uz svoje petoro djece udomila još dvoje.

Poseban dan bio je i za dvije mlade Vukovarke. Poručnica Silvija Palac kazala je da je iz Vukovara 1991. izašla pognute glave „a danas sam iznimno ponosna i uzdignute glave, na čemu se zahvaljujem svim braniteljima koji su stali u obranu domovine i svojom žrtvom pružili nam priliku da uživamo u ovoj slobodi“, dok je poručnica Mirela Sentivanac istaknula da je iz Vukovara kao četverogodišnjakinja zadnja izašla, a onda se prva vratila.

- Ponosna sam što sam svoj prvi čin primila u svome gradu, a odoru sam izabrala zbog svoga oca Gordana Okreša, vukovarskog branitelja i logoraša – istaknula je Sentivanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:52