ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

FOTO Iz Drave izvadili reljef iz rimskog doba, misle da je riječ o Veneri i dva erota

Reljef težak oko 400 kg uz pomoć dizalice izvučen je iz Drave gdje se krio na dubini od pet metara
Osijek, 271011.Jutros je iz Drave na mjestu ostataka kamenog mosta cara Hadrijana iz drugog stoljeca izvadjena kamenena ploca s reljefom Venere i erota i jedan manji dio kameno stecka.Prema procjeni Krune Zubcica (desno) iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog arheoloskog zavoda radi se o reljefu starom 1700 godina i vjerovatno je plovnim putem rijekom Dravom dovezen s podrucja Austrije.Danasnje izvlacenje reljefa dio je arheoloskog istrazivanja hrvatskih rijeka koje financira Ministarstvo kulture.Uz pomoc dizalice Vodogradnje izvlacenje je trajalo nesto vise od sat vremena.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Reljef iz rimskog doba, drugog ili trećeg stoljeća te kamen za kojeg se pretpostavlja da je nadgrobna stela izvađeni su s dna rijeke Drave kod Osijeka, nakon što ih je otkrio podvodni arheolog Kruno Zubčić.

- Reljefna ploča je iz drugog ili trećeg stoljeća i prikazuje neku mitološku scenu, ali još uvijek nismo sigurni o čemu je riječ. Mislili smo da je Venera s dva erota, ali sada nismo sigurni. Jedan erot u ruci ima baklju okrenutu naopačke i to je možda Mors ili neki drugi lik, ali to ćemo vidjeti kad sve počistimo, jer ćemo tada imati bolji prikaz.

Riječ je vjerojatno o dva Erota i ženskoj osobi - rekao je Zubčić nakon što su reljef težak do 400 kg i kamen uz pomoć dizalice izvučeni iz Drave gdje su se krili na dubini od pet metara, djelomično prekriveni tankim slojem pijeska i zbog kojih su arheolozi i ronioci morali uskočiti u hladnu i virovitu rijeku na mjestu gdje su struje iznimno jake.

Riječ je o lokalitetu na kojem je u to rimsko doba bio Hadrijanov most koji se spajao Mursu i Baranju, a na istom mjestu je prije tri godine pronađena i vrijedna kamena skulptura. Što se tiče novih nalaza, Zubčić drži da oni nisu bili ukras mosta. Istraživanja na ovom lokalitetu nastavit će se i ubuduće, a želja arheologa je dobiti samu konstrukciju mosta. Novi nalazi idu na restauraciju u radionicu Hrvatskog restauratorskog zavoda u Tvrđi, nakon čega će biti izloženi u jednom od dva osječka muzeja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:56