DUBROVNIK

FOTO: IZVRŠNA DIREKTORICA MMF-a U HRVATSKOJ Lagarde iza zatvorenih vrata razgovarala s Plenkovićem i ministricom Dalić o fiskalnoj politici

Lagarde se nakratko susrela i s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, kao i s ministrom Zdravkom Marićem.
 Niksa Duper / CROPIX

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Martina Dalić susreli su se u ponedjeljak navečer u Dubrovniku s izvršnom direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. Njihov susret, zatvoren javnosti, bio je uvod u konferenciju koju su u dubrovačkom hotelu Hilton zajednički organizirali Hrvatska narodna banka i MMF. Prije susreta s Vladinim dvojcem, Lagarde se nakratko susrela i s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, njezinim domaćinom u Dubrovniku, kao i s ministrom Zdravkom Marićem.

Dubrovnik, 100717.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic sastao se u hotel Hilton Imperial Dubrovnik s predsjednicom Medjunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Niksa Duper / CROPIX

Tema o kojoj se raspravlja: ubrzavanje realne konvergencije u srednjoj istočnoj i jugoistočnoj Europi kroz bolje upravljanje i izgradnju kvalitetnih institucija sustava. Kako je najavljeno, Lagarde i Plenković razgovarali su o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i mjerama koje se provode u području fiskalne politike i o za ekonomski razvoj izuzetno važnoj temi izgradnje učinkovitih institucija sustava.

Dubrovnik, 100717.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic sastao se u hotel Hilton Imperial Dubrovnik s predsjednicom Medjunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Niksa Duper / CROPIX

Na konferenciji čiji je “pravi” radni dio ostavljen za utorak, uz predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke te HNB-a, sudjeluje blizu trideset guvernera središnjih banaka i ministara financija iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, predstavnici Europske komisije, Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicijske banke i drugih institucija, te ugledni stručnjaci sa sveučilišta Berkeley, Columbia i drugih.

Niz prezentacija i panela posvećenih temi konferencije - izazovima i načinima približavanja razine dohodaka ove regije standardima Zapadne Europe, prije svega jačanju BDP-a po stanovniku. Pažnja je, kažu organizatori, usmjerena na iskustva zemalja u dosadašnjem postizanju konvergencije, kao i izazovima za rast. Važan dio rasprave je i potraga za mogućim načinima trajnog poboljšanja rada institucija na korist svih građana.

U utorak na izvedbi Carla Orffa “Carmina Burana”

Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde najavila je sudjelovanje na panelu o obilježjima uspješnih i kontinuiranih reformi. Uz guvernera Vujčića, u raspravama će s hrvatske strane sudjelovati i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, kao i ministar financija RH Zdravko Marić.

Do utorka navečer, prije nego što se gosti upute pred crkvu Sv. Vlaha gdje će u jedinstvenom dubrovačkom ambijentu imati priliku poslušati izvedbu djela Carla Orffa “Carmina Burana”, konferencija bi trebala donijeti odgovore na nekoliko pitanja za zemlje nove Europe ključnih pitanja: gdje se njihove države danas nalaze u procesu konvergencije, koja je uloga investicija, demografije i produktivnosti, kakvi su izgledi za približavanje životnog standarda zemalja srednje i istočne Europe razvijenijem dijelu Europe u kontekstu usporenog globalnog rasta i dugoročnih nepovoljnih demografskih kretanja te kakvu ulogu u tim procesima mogu imati institucije i Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:36