DIVLJI NA JADRANU

FOTO Jutarnji s policijom hvatao nedisciplinirane gliseraše: Bosanac platio 9000 kuna kazne!

Mogu tolerirati da netko nema lampu na brodu. Pustit ću ga i ako nema prvu pomoć. Ali kada je glisiranje pri obali u pitanju, nemilosrdni smo. Životi su tu u pitanju - govori nam lučki kapetan iz Makarske Joško Kalajžić. Trenutak kasnije ukrcali smo se na policijski brod oznaka RH 638 i krećemo u akciju hvatanja nediscipliniranih nautičara, prije svega gliseraša.

Crnjak glisira u luci!

- Nije njima gušt glisirati na dopuštenih 300 metara od obale. Tamo ih nitko ne vidi, nisu atrakcija - govori nam Joso Vujić, pomoćnik načelnika splitske Pomorske policije dok od Baškog Polja jurimo ka makarskoj luci pod punim gasom.

Smjena na ovom brodu traje 12 sati, a nerijetke su akcije koje traju i po nekoliko dana. Vješti voditelj brodice Damir Dujmović navikao je na takav režim pa već i bez dalekozora vidi prekršitelje. U nekoliko sati obavili smo šest kontrola, a u četiri slučaja i naplatili kazne. S nama je i Zvonko Klarić, pomoćnik makarskog lučkog kapetana. On je glavni u našoj akciji pojačanog nadzora pomorskog prometa u kojoj sudjeluju čak tri broda i jedan policijski helikopter. Policijska uloga više je preventivna, Lučka kapetanija izriče velike kazne. Za glisiranje na nedopuštenoj udaljenosti kazna je minimalno tisuću kuna, a ako je prekršaj počinjen u luci, gliseraš će iz džepa morati izvaditi najmanje tri tisuće kuna.

Uzaludni bijeg

Mirno brodimo pomno prateći ima li prekršitelja, kad dobivamo dojavu o crnom gliseru koji je pod punim gasom uplovio u makarsku luku tankati gorivo.

- Izletit će on opet, sakrij brod iza ove stijene da ne vidi da smo policija - progovara iskustvo Jose Vujića, a kapetan Damir odmah zna što mu je činiti. No i na moru vlada skiperska solidarnost, pa brodice trubama upozoravaju jedna drugu da je u luci policija. Crnom gliseru to, čini se, uopće nije važno. Na manje od 50 metara od obale prova mu se propinje, dvije trećine broda su iznad površine, dakle, glisira i u prekršaju je. Damir daje puni gas, trubom pokušavamo zaustaviti prekršitelja koji pokušava pobjeći. Nakon samo desetak sekundi potjere ipak shvaća da je policijski brod brži, pa staje. Prizor policijskog broda koji u samo nekoliko sekundi ubrzava do 30 milja na sat nije baš nešto što čovjeku ostavlja samopouzdanje.

- Vežite brod uz naš, molim dokumente - ozbiljnim glasom govori Zvonko Klarić dok vozač glisera gasi brod i zvučnike iz kojih trešti elektronska glazba na koju cupka njegovih četvero putnika. - A nemojte nas, nismo mi neki prekršajci, uvijek pazimo na propise - govori bosanski državljanin iz Kiseljaka . - Gdje vam je vinjeta - počinje rešetanje Klarić.

- Tek smo došli, nisam je još stigao obnoviti - snalazi se muškarac. Umiješao se i Joso Vujić, saznali smo da je ekipa u Hrvatsku ušla prije dva tjedna. - Da, ali brod uopće nismo koristili - nova je izlika. - A dobro, vinjetu nemate, ali kakvo je to glisiranje u luci. Situacija je ozbiljna - smrknuto mu govori Klarić.

Muškarac pokušava objasniti da je “malo dao gasa” jer se htio maknuti trajektu, no sve mu pada u vodu kada mu policija objašnjava da su došli po dojavi te da je i u luku uplovi glisirajući.

Prekršaj za prekršajem

Policija je nemilosrdna. Naplatili su mu minimalnu kaznu za sve prekršaje. Tri tisuće kuna za glisiranje u luci, još tri jer nije imao vinjetu, a morao je na licu mjesta napraviti i vinjetu. Sve zajedno - devet tisuća kuna. Zvuči mnogo, no ovaj je prekršitelj zapravo dobro prošao, jer nije imao ni istaknutu registraciju. Ukratko, prekršio je svaki pomorski propis koji postoji.

Dobro je prošao i mladi Makaranin koji je iz luke u Krvavici izletio na skuteru. U luku se vratio “lakši” za 800 kuna. Toliko je platio i mladić koji je skuter iznajmio turskim turistima koji nemaju dozvolu za upravljanje brodicama. Prošle godine policajci su uhvatili 89 gliseraša u prekršaju, a do danas već više od 40.

- Broj će polako prestajati rasti jer rade mobiteli, svi znaju da smo tu - kažu policajci. Na povratku pa mašu skuterašima koji, čini se, misle da je priča gotova.

- Vidimo se sutra, znamo koji ste!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:31