ŽRTVE NISKIH TEMPERATURA

FOTO: NOVA AKCIJA NA OBALI PORED ZADRA, IZVUKLI JOŠ DVIJE PROMRZLE KORNJAČE Jedna je glavata želva uginula, ali Marko se drži jako dobro

 Luka Gerlanc / CROPIX

Na istom mjestu gdje je pronađena stogodišnja Melita, koja je sa svojih 95 centimetara spadala među najveće primjerke glavate želve viđene Jadranu, orkanska bura izbacila je i Marka, nešto manju morsku kornjaču. Iako je Melita, nažalost, zbog izuzetno lošeg stanja, pothlađena i narušenog imuniteta, uginula u Centru za oporavak morskih kornjača u Puli, 50-ak centimetara velik Marko je, prema riječima veterinara Marina Mirčete, vrlo živahan i dobrog zdravstvenog stanja.

- Marko je zasad jako dobro. Na kornjači nisu pronađene ozljede, odmah smo je utoplili i zbrinuli do dolaska stručnjaka iz Pule - rekao je zadarski veterinar navodeći da je razlog ovakvog stradavanja glavatih želvi prvenstveno hladno more zbog kojeg im ne rade mišići pa ne mogu plivati. More je na istom području izbacilo već četiri glavate želve, a uz Marka, dan prije, na istom mjestu pronađena je još jedna kornjača, no ona je, nažalost, već bila uginula.

- Riječ je o specifičnom području gdje je more plitko, pa se kornjače ne mogu skloniti u dublje more na toplije - pojašnjava Marino Mirčeta koji je Marka zbrinuo u plastičnoj posudi do dolaska vozila koje će ga odvesti u Centar za oporavak morskih kornjača u Puli, prvi takav centar na istočnoj strani Jadrana.

- Nisam sigurna da je riječ o muškoj kornjači jer se kornjači takve veličine još ne može odrediti spol - ocijenila je Karin Gobić, voditeljica Centra za oporavak morskih kornjača. Pojašnjava također da je broj stradalih želvi veći zbog naglog zahlađenja.

- Kako se spusti temperatura u moru, tako se metabolizam kornjača uspori, imunitet im padne i kornjača se jednostavno zamrzne. Kada se pronađe kornjaču u takvom stanju, treba je što prije ugrijati, iznutra fiziološkom otopinom, a izvana grijačima - kaže voditeljica Centra. Centar u Puli opremljen je prostorijom za operacije, bazenom za intenzivnu njegu, te bazenima za dugotrajni oporavak kornjača.

- Trenutačno na oporavku imamo četiri kornjače iz Lošinja, Hvara, Splita, te s Kornata. Marko će biti peti. Ovisno o stanju, kornjače budu u Centru od dva mjeseca do dvije godine - kaže Karin Gobić i navodi da se morske kornjače ubrajaju među najugroženije vrste, a štiti ih i hrvatski zakon. Unatoč tome, njihov broj i dalje drastično opada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:45