VATRA POD NADZOROM

FOTO: NOVI HEROJSKI POTHVAT HRVATSKIH VATROGASACA Ogromni požar kod Kistanja stigao nadomak kuća: 'Bilo je vrlo opasno, ali sve smo obranili!'

 
 Facebook stranica "Vatrogasci - oni su naši heroji"

>>> NOVO 18:09 U četvrtak nešto prije 18 sati pod nadzor gasitelja stavljen je veliki šumski požar kod Kistanja, koji su uz zemaljske snage gasila iz zraka četiri kanadera i dva air traktora, doznajemo direktno s požarišta od Darka Dukića, županijskog vatrogasnog zapovjednika.

- Vatra je bila prebacila cestu Kistanje-Knin. Vrlo opasno i dramatično bilo je na samom sjevernom ulazu u Kistanje. U zaseoku Štrbac, vatrena stihija stigla je nadomak kuća. Svi stambeni i gospodarski objekti su obranjeni – kazao nam je zapovjednik Damir Dukić.

Na terenu je i dalje pedesetak vatrogasaca s 15-ak vozila koji nastavljaju sanirati rubne dijelove požarišta, a očekuje se dolazak novih vatrogasaca koji će zamijeniti umorne kolege te nastaviti dežurati tijekom večeri i noći.

---------------------

16:39 Požar kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji koji se u četvrtak ponovno razbuktao, poslijepodne gasi šest protupožarnih aviona - četiri kanadera CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Letačke posade koordiniranim akcijama čine sve kako bi zaustavili širenje vatre i obranili naselja i kuće, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Požarište kod Vodica stavljeno je pod nadzor gasitelja.

Nastavlja se gašenje požara i na Biokovu, gdje je angažiran Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta.

Trenutno je na terenu angažirano 48 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH na području Benkovca i 48 pripadnika na području Drniša.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 267 požara (92 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67 700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

---------------------

14:56 Novi požar nešto prije 13 sati planuo je nadomak Vodica, u predjelu Leć. Na požarištu je 36 vatrogasaca s 12 vozila, a cijele Vodice su bez struje, kao i mjesta Zaton, Tribunj, Murter i Pirovac.

Požar se brzo širi jer nema pristupnih putova, a u pomoć im je upućeno pet protupožarnih aviona.

Na požarištu Biokovo požar gasi Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta.

---------------------

14:50 - Požar na području Kistanja došao je nadomak kuća, piše Dnevnik.hr.

Stanovništvo Kozjaka i Popovića već je u panici. Uklanjaju stoku na sigurno, a okućnice polijevaju vodom. Nad naseljima se nadvio gusti crni dim.

---------------------

14:40 - S požarišta srednjeg i sjevernog Velebita upućen je zahtjev za dva kanadera, dronom se izviđa teren iz zraka i traži i adekvatna lokacija za helikoptersko dopremanje spremnika s vodom, tzv. kruške, rekao je u četvrtak županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, nakon što je ranije danas izvijestio detaljnije o aktivnostima vatrogasnih postrojba.

Prema Ostovićevim riječima požar jest pod nadzorom, ali nije lokaliziran, već se stalno širi i to treba zaustaviti, poglavito u dijelu Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit".

Zbog promjene smjera vjetra nešto je bolje u predjelu Mirovo, gdje ima kuća, jer je tamo sada samo veliko zadimljenje, ali se vatra nije spustila prema kućama.

"Za sada nema opasnosti za kuće, ali će se tijekom dana tamo osim svježih vatrogasnih snaga, uputiti i šumari sa šumskim traktorom, da se spriječi nova opasnost", rekao je Ostović.

Požar na dijelu srednjeg i sjevernog Velebita aktivan je osam dana, a sada je vatrena fronta duga oko devet kilometara. Opožareno je gotovo 140 hektara, no aktivno je i požarište u blizini Tulovih greda, koje su dio Parka prirode Velebit.

Jučer je buknuo požar i na predjelu Krbave u općini Udbina, rekao je u četvrtak Hini županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Na području Zadarske županije trenutačno je aktivan požar na području Dobropoljaca, u Općini Lišane Ostrovičke, požar je pod nadzorom gasitelja i nema opasnosti za ljude i objekte, priopćio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik zadarskog župana Šime Vicković.

Vatrogasne ekipe koje nisu na požarištu su u pripravnosti.

I danas kao i proteklih dana, Zadarska županija uz pomoć županijskog Crvenog križa, Opće bolnice Zadar i Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, osigurala je gasiteljima tople obroke, ističe se u priopćenju.

---------------------

NOVO 12:29 - Na požarištu Kistanje, u Šibensko-kninskoj županiji u četvrtak se vatra ponovno razbuktala, a gase ju četiri kanadera protupožarnih snaga (PP NOS OS RH) iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Na požarištu na Biokovu i dalje djeluje jedan airtractor AT-802, dok letačka posada helikopterom Mi-8 MTV prevozi zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta.

U međuvremenu aktivirana je još jedna posada helikoptera Mi-8 MTV koja će također prevoziti vatrogasce i vodu do požarišta Promina i Biokovo, navode iz MORH-a..

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 266 požara - 91 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67.700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, stoji u priopćenju MORH-a.

---------------------

10:30 - Dvadeset vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja prevezeno je u četvrtak prijepodne helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na Biokovo kako bi obuzdali požar koji već četvrti dan gori na nepristupačnom planinskom terenu istočno od vrha Šibenik.

Tijekom dana na Biokovo će biti poslano stotinu vatrogasaca, kojima su u pomoć već su pritekle zračne snage HRZ-a, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Na Biokovu gori dio borove šume, nisko raslinje, visoke naslage trave, suhog granja i borovih iglica, a požar ne prijeti širenjem prema primorskoj strani, dodao je Glavina.

Inače, protupožarni zrakoplovi i helikopteri Oružanih snaga RH od jutra su angažirane na požarištima u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, gdje gase požare na Biokovu i Dobropoljcima kod Lišana Ostrovičkih, izvijestio je u četvrtak MORH.

Požar na hrptu Biokova gasi Airtractor AT-802, a zbog nepristupačnosti terena tamo je poslan i helikopter Mi-8 MTV za prijevoz vatrogasaca i opreme.

U Zadarskoj županiji kod Lišana Ostrovičkih požar gasi kanader iz sastava zračnih snaga 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izvijestio je MORH.

---------------------

NOVO 8:57 - Požari na Promini te na području Đevrsaka i Kistanja još nisu lokalizirani ni ugašeni, ali su pod nadzorom i situacija je puno lakša nego prethodnih dana, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

"Aktivni su požari kod Kistanja i Đevrsaka, a još gori i na Promini. Ništa nije ugašeno, ali je situacija pod kontrolom", kažu u Centru 112.

Za vatrogasce, ova je noć ipak bila lakša od prethodne. Na Promini nema otvorene vatre i situacija je puno lakša nego prethodnih dana.

Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ističe da je stanje na Promini mirno i nema otvorene vatre, a cijelu noć na tom su području bila organizirana dežurstva.

Ugašen je požar koji je planuo jučer popodne na Miljevcima kod Bogatića, kao i oni kod Kadine Glavice i kod Knina. U Nuniću je požar također ugašen, a najkompliciranija je situacija kod sela Ležajići i Kistanja, gdje su vatrogasci ostali cijelu noć na terenu.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk u srijedu je podigao stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj.

"To znači da bi i građani trebali aktivnije sudjelovati u zaštiti od požara. Pri tome mislimo na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva, a organizirali bi i civilne ophodnje na ugroženim područjima u našoj županiji", kazao je župan Pauk.

---------------------

7:25 - Požar na Biokovu, na južnim padinama istočno od vrha Šibenik, izazvan udarom groma prije tri dana, i dalje se razbuktava, piše Slobodna Dalmacija.

Gori manji dio šume takozvanog crnog bora i nisko raslinje te visoke naslage trave i borovih iglica na nepristupačnom terenu na 1400 metara nadmorske visine gdje nema nikakve pristupne ceste, već samo loš pješački put.

Jutros će iz Makarske na Biokovo biti upućeni vatrogasci koji će na požarište biti prebačeni helikopterom, a očekuje se i pomoć zračnih snaga kako bi se obuzdalo širenje vatre, izjavio je u četvrtak ujutro županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina dodajući kako ništa nije ugroženo, a od požara neće biti velike štete.

Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi, kazao je Glavina.

---------------------

Požarima na Makarskoj rivijeri nema kraja. Naime, vatra na Biokovu koja je počela gorjeti u nedjelju, a koju vatrogasci s područja Rivijere zbog nepristupačnog terena nisu uz sve napore mogli ugasiti, u srijedu se razbuktala.

Kako se noć spuštala, vatrena fronta je postajala sve veća, a prema riječima Dražena Glavine, županijskog vatrogasnog zapovjednika, do sada je izgorjelo ukupno 70-ak hektara terena.

U popodnevnim satima požar je gasio i kanader, međutim, požar se nije smanjivao.

A trenutno zbog opasnog i neprohodnog terena te mraka ne mogu gasiti ni vatrogasne snage s Makarske rivijere.

Vatrogasci i djelatnici Parka prirode Biokovo nadziru teren koji je u plamenu, doznaje Slobodna Dalmacija od Velimira Vidaka Buljana, ravnatelja Parka prirode Biokovo pod čiji teren teritorijalno pripada područje masiva koje je u plamenu.

- Vatra se razbuktavala kako se noć približavala, a sad situacija najgore izgleda poviše makarskog predjela Veliko Brdo. Nadziremo situaciju na terenu a vatrogasci čine sve što je u njihovoj moći - kazuje Vidak Buljan.

Čitateljica Jutarnjeg iz Makarske poslala nam je fotografije i napomenula da se predvečer situacija pogoršala.

- Nešto ranije kanader je bio tu, ali sada se sve rasplamsalo, vidi se i plamen... Počinje se polako spuštati niz brdo, rekla nam je ova Zagrepčanka na godišnjem odmoru.

- Poslat ćemo ujutro dva airtractora koji će cijeli dan nadlijetati i natapati požarište, vidjet ćemo s kojih ćemo ih područja povući, kazao je za televiziju N1 glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- Radi se o nepristupačnom terenu, gori na 1400 metara nadmorske visine, nema tu nikakvih objekata, naselja i ničeg u blizini. Čak smo spustili sve vatrogasce niže da ne ugrozimo njihove živote. Oni ostaju dežurati ispod požarišta, kazao je Dražen Glavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:36