NOVO LICE OPATIJE

FOTO: NOVO LICE BISERA KVARNERA Raskošni projekti vrijedni stotine milijuna kuna zauvijek će promijeniti vizuru Stare dame

U Amerikanski botanički vrt uloženo je 12 milijuna kuna, obnova starog kupališta Angiolina vrijedna je 15 milijuna, novi opatijski dječji vrtić na Punta Kolovi investicija je od 40,3 milijuna, dogradnje luke stajat će 165 milijuna, Kulturno-turistički centar investicija je od 48 milijuna kuna...
 Matija Đanešić / Hanza Media

Dok je u hodnicima zgrade opatijskog Poglavarstva tiho kao u kakvom kartuzijanskom samostanu, na mnogim gradskim lokacijama zbog brojne građevinske operative vrvi kao u košnici. Prva je to i najjača impresija namjernika koji ovih zimskih dana navrati u staru damu hrvatskog turizma. A staroj dami uskoro će trebati smisliti novi nadimak, jer po onome što se može vidjeti, Opatija upravo obavlja sveobuhvatan face-lifting koji će joj značajno promijeniti izgled.

Ambiciozna ulaganja Grada Opatije, ali i brojne privatne inicijative ubrzano otvaraju nove vizure bisera Kvarnera. Pred otvaranjem je nova velebna zgrada kulturno-turističkog centra, do sezone će se rekonstruirati staro drveno kupalište Angiolina, do kraja godine otvorit će se nakon 76 godina Amerikanski vrtovi, impresivni botanički vrt, a u fazama se radi i na dogradnji luke koja će poput megamarine ubuduće moći primati i manje kruzere.

Gradska luka

Kada sve bude dovršeno, ukupan zbroj investicija dosegnut će više od 30 milijuna eura pa opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića pitamo tko će sve to platiti, odnosno nije li Opatija prezadužena.

- Nipošto - odgovara Dujmić koji nas je primio okružen suradnicima. On tvrdi da je Opatija kreditno zadužena tek 11 posto, a sve ispod 20 posto smatra se malim kreditnim zaduženjem. Štoviše, za dio gradskih investicija nije ni korišten kredit.

- Novi opatijski dječji vrtić na Punta Kolovi investicija je od 40,3 milijuna kuna, za što smo sredstva osigurali od prodaje dijela vlasništva u tvrtki Liburnia Riviera Hoteli. Imali smo dio vlasništva u hotelskim kućama u Portorožu i Cavtatu, ali smo procijenili da nam je novi vrtić potrebniji od dionica pa smo time zatvorili financiranje. A pritom smo zadržali u vlasništvu 25 posto plus jednu dionicu LRH - objašnjava Dujmić.

Vrtić s jedinstvenim pogledom na more bit će gotov do jeseni 2018., a sastojat će se od pet zgrada koje se grade po najvišim pedagoškim standardima u neposrednoj blizini hotela Adriatic.

Dok je gradonačelniku na pameti novi vrtić, mi se raspitujemo za mnogo atraktivniji projekt, onaj proširenja gradske luke u koju će ubuduće moći pristajati i manji kruzeri.

- Danas opatijska luka ne zadovoljava svojim karakteristikama potrebe većih jahti i manjih kruzera, onih kapaciteta do 400 putnika, a to su gosti kojima Opatija teži - objašnjava Dujmić i dodaje da se kruzeri sada nemaju gdje vezati.

- Takvi brodovi ne mogu u Opatiji pristati pa onda sidre pred lukom na otvorenom moru gdje nema nikakve zaštite od nevremena. Zbog mogućnosti nevremena organizatori krstarenja ne mogu gostima garantirati uslugu koju su platili pa da izbjegnu rizik plaćanja odštete ako izostane iskrcaj u Opatiji, radije izbjegavaju uvrstiti nas u itinerer. Opatijska luka Zert danas ima mali zaštićeni akvatorij za domicilno stanovništvo, malo kopneno lučko područje, i evidentan nedostatak prostora za pristanak brodova koji nisu na stalnom vezu.

Bašićev projekt

Stoga je napravljen plan proširenja luke u fazama koji je predviđen urbanističkim planom, obavljeni su geofizički istražni radovi na terenu, a u pripremi je projektna i studijska dokumentacija Rijekaprojekta, IGH iz Zagreba i Marina projekta iz Zadra s arhitektom Nikolom Bašićem koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da je taj projekt u fazi mirovanja.

Jedna od najvećih prepreka gradnje nove opatijske luke je velika dubina mora na mjestu gdje bi trebalo sagraditi novi lukobran. Procjenjuje se da je zbog dubine mora i do 25 metara samo za nasipavanje potrebno 600.000 kubičnih metara materijala. No, rješenje se nazire - otkriva Dujmić.

- Ovih dana imali smo sastanke s upravom BINA Istre na kojima su nas informirali o planovima da do 2020. krenu u bušenje druge cijevi tunela kroz Učku pri čemu će se iskopati goleme količine materijala. Imajući to u vidu napomenuo sam da se taj materijal može iskoristiti za nasipavanje gata u Opatiji - objašnjava Dujmić i dodaje da Grad u suradnji s Ministarstvom mora te Lučkom upravom priprema izradu studije utjecaja na okoliš za što ima potporu resornog ministra Olega Butkovića. Prva, točnije “nulta faza” faza proširenja luke već je dovršena, a radi se o gradnji gata za turističke brodove ispred hotela Royal. U gradnju gata za turističke brodove uložena su dva milijuna i 750 tisuća kuna, dugačak je 35 metara, širok je tri metra i potpuno je opremljen hidrantima i strujom.

Manji kruzeri

U sljedećoj fazi pristupit će se uređenju dijela luke za stanovništvo i jedriličarski klub, a potom slijede druga i treća faza u kojima će se graditi novi gat i novi nadzemni sadržaji uključujući i novu suvremenu benzinsku pumpu za opskrbu brodova.

Prema projektu cijena dogradnje luke iznosit će oko 22 milijuna eura bez dodatnih instalacija.

No dok je pred projektom luke za manje kruzere budućnost, sadašnjost pripada još jednom opatijskom megaprojektu - Kulturno-turističkom centru (KTC), modernom zdanju čije je otvaranje najavljeno već ovog proljeća. Velebna građevina smještena tik iza starog hotela Imperial, u samom srcu Opatije trebala je najprije zamijeniti ruševnu kino dvoranu, pa se neko vrijeme vodila kao budući Dom umjetnosti da bi s vremenom prerasla u KTC, a ne bi me čudilo da u budućnosti zaživi i kao neki festivalski centar.

- KTC je investicija od 48 milijuna kuna za koju smo podigli kredit. Otvorenje će biti za mjesec dana i vjerujem da će za posjetitelje biti ugodno iznenađenje. U sklopu KTC-a Opatija je dobila kino, kazalište, koncertnu dvoranu, kongresni centar, dvije manje dvorane i veliki prostor za klub kapaciteta 1000 posjetitelja, u kojem će se mladi moći zabavljati 24 sata. KTC će nam novom ponudom produljiti sezonu, a vjerujem i da ćemo njime vratiti noćni život u Opatiju - uvjeren je gradonačelnik Dujmić dok opisuje još jednu kapitalnu investiciju.

Kasnijim obilaskom gradilišta uvjerili smo se da su u tijeku završni radovi na postavljanju instalacija i podnih obloga kao i sve sila opreme na velikoj pozornici koja je čak za četiri metra šira od one u zagrebačkom HNK! Dok se u kazališnoj dvorani može posjesti oko 500 gledatelja, klub u suterenu po našoj procjeni može na nekom koncertu primiti i do 2000 duša.

Nova atrakcija

Premda je kompleks opatijskog KTC-a praktično dovršen, u neposrednoj će blizini uskoro osvanuti još jedan funkcionalno važan objekt. Kako u sklopu KTC-a nije bilo moguće sagraditi garažu, na udaljenosti od stotinjak metara uskoro kreće gradnja garaže Gorovo koja će na tri i pol etaže osigurati 260 novih parkirališnih mjesta.

Iako su svi navedeni projekti od velike važnosti za Opatiju, gradonačelnik Ivo Dujmić pažnju skreće na novu atrakciju. A sada nešto sasvim drugačije, rekli bi pythonovci, a u našem slučaju riječ je o Amerikanskim vrtovima. Radi se o kompleksu bivšeg opatijskog botaničkog vrta koji je zatvoren 1941. i sve ove godine nije bio otvoren za javnost. Neko je vrijeme u dijelu vrta bio rasadnik, ali je s vremenom grandiozni kompleks zarastao u korov daleko od očiju zaljubljenika u opatijske parkove.

- Posebno sam ponosan na realizaciju projekta botaničkog vrta u koji ulažemo 12 milijuna kuna, za što dio sredstava osiguravamo i preko riječke aglomeracije - objašnjava Dujmić.

- Ovih dana raspisujemo natječaj za nathodnik preko Nove ceste kako bismo povezali sam centar Opatije s Amerikanskim vrtovima. Bit će to sjajno mjesto za šetnju na samo pet minuta hoda od Slatine i Pančere i niti 100 metara od tamošnjega trgovačkog centra. Amerikanski vrtovi su jako lijep prostor za vjenčanja i slične priredbe i već smo dobili brojne upite od zainteresiranih agencija. Iz Amerikanskih vrtova spektakularan je pogled na Opatiju, a Kvarnerski zaljev je kao na dlanu. Trenutno je, nakon rasčišćavanja terena i obnove preživjelog bilja u budućem opatijskom botaničkom vrtu oko 80 vrsta biljaka, ali po riječima direktora opatijskih Parkova Raula Degana, koji rukovodi obnovom, cilj je da u vrtovima zaživi više od tisuću biljnih varijeteta, uključujući i povrće.

Povijest

Povijest Amerikanskih vrtova manje je poznata priča koja seže u 1926. godinu, kada se Mađar Michael Paulus Kuczor, koji se obogatio kao trgovac u SAD-u (odatle naziv Amerikanski vrtovi), doselio u Opatiju. Kuczor je kupio terasasti teren na više od 8000 četvornih metara, formirao botanički vrt koji je ocijenjen kao vrijedno djelo perivojne arhitekture i znatiželjnicima naplaćivao pet tadašnjih lira za razgled nasada. Kuczor je u Opatiji oženio Hildu von Hortenau, izvanbračnu kćer bečke balerine Marije Schleinzer i nadvojvode Otona Habrsburškog, nećaka cara Franje Josipa. Perivoj je imao razmjerno kratak vijek, do 1926. do 1941., kada je Kuczor napustio Opatiju.

Obilazak Amerikanskih vrtova jedinstven je užitak, a terasasti vrtovi s dosad nedoživljenim pogledom imaju sve predispozicije postati nova turistička atrakcija.

- U pripremi imamo razne dodatne sadržaje za botanički vrt, poput visitor centra, suvenirnice, ugostiteljskih sadržaja s lokalnim kolačima, ali prije svega moramo riješiti pristup, dakle nathodnik za turiste koji dolaze pješke sa Slatine, odnosno parkiralište za vođene autobusne ture - najavljuje Dujmić, koji naglašava da je uz sve postojeće parkove važno i kroz botanički vrt vratiti zelenilo u Opatiju. A dok nam objašnjava kako će nathodnikom povezati centar Opatije s budućim botaničkim vrtom, po stolu premeće idejno rješenje za središnju gradsku plažu Slatinu. I za Slatinu ima Dujmić nove razvojne projekte, ali čujemo kako stvar zapinje na nesređenim zemljišnim česticama.

Angiolina

- Riješit ćemo i Slatinu i susjednu Pančeru, za što imamo projekte, ali i interes hotelijera i privatnog kapitala - govori Dujmić. No, nije Grad jedini investitor u promjenu slike Opatije ovog proljeća. Grade se novi hoteli u Ičićima (Giorgio II.), Iki (Zubak), Opatiji (Mali raj), a u planu je i hotel na lokaciji bivšeg restorana Amfora u Voloskom.

U neposrednoj blizini opatijske luke, između poznatog hotela Kvarner i najstarijeg turističkog objekta u Hrvatskoj, Vile Angioline, već do lipnja trebalo bi biti obnovljeno staro drveno kupalište koje je izgorjelo u požaru 1989.

Obnova kupališta Angiolina ne ide na teret Grada, već privatnog investitora, tvrtke Bevanda Lido d.o.o. Kako smo doznali od Zorana Maržića, čija je tvrtka dobila koncesiju na ovo pomorsko dobro, riječ je o investiciji od oko dva milijuna eura. Novo će kupalište biti moderno opremljeno, ali ujedno i vjerna imitacija starog, obloženo drvom i obogaćeno raznim ugostiteljskim sadržajima iznad jedinstvene pješčane plaže.

Opatijski gradonačelnik na kraju upozorava da smo “preskočili” još neke objekte društvenog standarda poput novog doma zdravlja, što je investicija Primorsko-goranske županije i novog vatrogasnog doma u koji će četiri liburnijske općine uložiti 10 mil. kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:39