DRAMA

FOTO: OLUJNI VJETAR STVARA KAOS U HRVATSKOJ Meteorolozi izdali niz upozorenja, u Zagrebu mogući udari do 110 km/h, očekuje se i osjetno zahladnjenje

 
posljedice nevremena u Berlinu
 Reuters

Vrijeme u dobrom dijelu Hrvatske u nedjelju obilježavaju snažni udari vjetra, kako na Jadranu, tako i u unutrašnjosti. Dapače, u unutrašnjosti su udari vjetra neuobičajeno snažni, a meteorolozi su izdali i niz upozorenja s obzirom da bi na mahove vjetar mogao puhati i brzinom do 110 kilometara na sat.

Državni hidrometeorološki zavod je putem Meteoalarma objavio narančasto upozorenje za Zagreb i širu okolicu zbog olujnih udara jugozapadnjaka, koji će u poslijepodnevnim satima okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak. Narančasta upozorenja na snazi su i za Liku, Gorski kotar, Slavoniju i Baranju, dok je za šire karlovačko područje na snazi žuto upozorenje.

Narančasta uzbuna izdaje se u situacijama kada su vremenski uvjeti opasni, a žuta kada su oni potencijalno opasni.

Hrvatski autoklub je izvijestio da jak do olujni vjetar povremeno i mjestimice usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko te na dionicama: čvor Oštrovica-čvor Delnice i vijadukt Zečeva Draga-čvor Bosiljevo.

Preporučuje se rizičnim kategorijama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače, furgoni s metalnim sanducima) da koriste obilazni smjer državnom cestom DC3 od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora zbog jakih udara, navode u HAK-u.

Trajekti i katamarini zasad plove prema redu plovidbe.

Meteorolozi za nedjelju najavljuju djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i razmjerno vjetrovito. U drugom dijelu dana mjestimice oblačnije, ponegdje uz kišu, uglavnom u unutrašnjosti. U Dalmaciji će biti najsunčanije i zadržat će se suho.

Najviša temperatura većinom između 15 i 20 °C.

U ponedjeljak pretežno ili djelomice sunčano te osjetno hladnije. Vjetar većinom slab, samo još u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5 na kopnu, od 9 do 14 na Jadranu, a najviša dnevna između 9 i 14 u unutrašnjosti te od 16 do 20 °C na obali i otocima.

Početkom sljedećeg tjedna stabilno i većinom sunčano, no hladnije. Na kopnu povremeno oblačnije, no zadržat će se uglavnom suho, a od utorka je moguća jutarnja magla. Na Jadranu će puhati umjerena, još u ponedjeljak i jaka bura.

Velika oluja u Njemačkoj

Berlinski vatrogasci proglasili su stanje elementarne nepogode u nedjelju ujutro nakon što je oluja "Herwart" opustošila ulice u njemačkome glavnom gradu, javljaju mediji. Riječ je o velikom vremenskom sustavu čiji je krak u nedjelju zahvatio i sjeverne dijelove Hrvatske.

Jedna je osoba teško ozlijeđena kad su se na nju srušile skele sa zgrade koja se obnavlja, rekao je glasnogovornik te dodao da je snažan vjetar iščupao krov stambene zgrade i stabla.

Vatrogasci su rekli da su primili stotinu hitnih poziva između 4 i 7 ujutro te da su svi slobodni vatrogasci pozvani u službu.

U međuvremenu, u Hamburgu, rijeka Laba izlila se iz korita. Spasilačke ekipe blokirale su susjedne ulice kako bi osigurali od poplave podzemno parkiralište, rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

On je dodao da su vatrogasci zbog oluje pozvani oko 500 puta radi intervencija.

Glasnogovornik njemačkih željeznica kazao je da su u sedam od 16 njemačkih pokrajina otkazani svi vlakovi.

Ranije ovog mjeseca oluja "Xavier" zahvatila je sjever Njemačke, pri čemu je poginulo sedmero ljudi. (Hina)

Nevrijeme u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj

U olujnom nevremenu koje je pogodilo Poljsku i Češku poginule su najmanje četiri osobe, javljaju agencije koje navode da su udari vjetra ondje dosezali 180 kilometara na sat. U Poljskoj su na zapadu države poginula dvojica vozača, dok su u Češkoj poginuli muškarac i žena na koje se na ulici srušilo drvo.

Vlasti u Poljskoj i Češkoj mole građane da ne izlaze bez prijeke potrebe jer nevrijeme još jača, a njegovo slabljenje očekuje se tek u večernjim satima.

U luci Gdanjsk na Baltičkom moru zabranjen je ulazak na groblja i u gradske parkove, a u češkoj prijestolnici Pragu je zbog sigurnosti posjetitelja zatvoren Zoološki vrt.

A fallen tree uprooted by strong winds lies in front of a building in Prague, Czech Republic October 29, 2017.    REUTERS/David W Cerny
David W Cerny / REUTERS
Prag

I u Poljskoj i u Češkoj zbog oštećenja na elektrovodovima struje nema više od 100.000 ljudi.

Željeznički promet u obje zemlje odvija se otežano zbog srušenog drveća i granja na prugama.

Snažni vjetrovi nanijeli su i veliku štetu u Slovačkoj, a zbog oluje je zatvoreno groblje u Bratislavi. Vlasti su pozvale ljude na oprez prilikom posjeta grobljima za blagdan Svih svetih. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:40