ZAJEDNO POZIRALI

FOTO: PLENKOVIĆ NA PRIJEMU KOD TRUMPA I MELANIJE Hrvatski premijer na Twitteru objavio fotografiju s predsjednikom SAD-a i njegovom prvom damom

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u New Yorku gdje je sudjelovao na otvorenju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a. Tom prigodom održao je niz bilateralnih susreta, a u srijedu je na svom Twitter profilu objavio fotografiju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom suprugom.

- Sinoćnji prijem kod predsjednika SAD-a i prve dame Melanije Trump, napisao je premijer uz fotografiju.

Naime, premijer je u utorak navečer po lokalnom vremenu sudjelovao na prijemu koji su za šefove izaslanstava na Općoj skupštini UN-a organizirali predsjednik SAD-a i prva dama.

Predsjednik Vlade sastao se između ostalog i s bivšim njujorškim gradonačelnikom Michaelom Bloombergom, a sada vlasnikom medijskog konglomerata Bloomberg L.P.

Nazočio je i EU prijemu za šefove izaslanstava i ministre vanjskih poslova, na kojem su sudjelovali i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.

Susreo se i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom s kojim je dogovorio sastanak u Zagrebu 27. rujna.

Plenković je u utorak komentirao govor američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon otvaranja Opće skupštine Ujedinjenih naroda te rekao kako je to Trumpovo obraćanje bilo očekivano.

- Govor američkog predsjednika je za mene bio na crti očekivanja. Dakle, vidjeli smo jedno otvaranje prema multilateralnim organizacijama, u kojima SAD ima vodeću ulogu, ali je spreman ostvarivati napore u rješavanju velikih globalnih izazova zajedno s drugim državama. To je važno kada je riječ o financiranju UN-a. Kada je riječ nešto oštrijim tonovima, i oni su bili očekivani prema Sjevernoj Koreji, Iranu i Venezueli. Trump je izrekao ono što Amerika radi ovih dana. Generalno, rekao bih da je to bio jedan izravni ton i to je plod njegovog stila, ali ništa van okvira od onoga što smo mogli očekivati nakon prvih 10 mjeseci njegova mandata – ocijenio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:57