KIST NA PLATNU

FOTO: PORTRET ŽELJKA REINERA OD 40.000 KUNA Pogledajte kako izgleda slika koja će uskoro biti izvješena u Hrvatskom saboru

 
 Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Portret akademika Željka Reinera, aktualnog predsjednika Hrvatskog sabora, zgotovljen je ovih dana, i uskoro bi trebao ukrašavati Dvoranu Ante Starčevića, gdje vise i ostali porteti saborskih šefova.

Reinera je kistom na platnu ovjekovječio najpopularniji 'saborski slikar' Vlado Jakelić, koji je portretirao i Vlatka Pavletića te Vladimira Šeksa. Za ovo djelo građani su platili 40 tisuća kuna, što je uobičajena svota za uslugu koju su iskoristili gotovo svi Reinerovi prethodnici.

Svi osim jednog. Još uvijek se čeka portet Bože Petrova.

Na slici Reiner sjedi u fotelji ispred police s knjigama, a istaknuta je ona na kojoj Tuđman ljubi zastavu na kninskoj tvrđavi.

- Sva tri portreta imaju tu prepoznatljivu crtu. Na svakoj od njih predsjednici Sabora imaju nešto s čime ih se povezuje. Na ideju sam došao kad sam portretirao Šeksa koji u ruci drži Ustav. Pavletić je poželio da na slici bude nalivpero kojim je pisao knjige, a Reiner je želio da se na polici vidi Tuđmanova knjiga, ali i još neke, objasnio je Jakelić za tportal.

Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Damjan Tadić/HANZA MEDIA

FOTO: Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07