AIRBNB OAZE

FOTO: SKRIVENI BISERI Od kamenih kuća do luksuznog penthousea: Pronašli smo osam savršenih mjesta za odmor na Jadranu za manje od 500 kuna po osobi

 

Robinzonski turizam za prave pustolove u osami, bez struje, ali u idiličnom miru i prekrasnoj kamenoj kućici ili možda luksuzni penthouse s privatnim jacuzzijem i savršenim pogledom na more? Ponuda je prilično šarolika. Osim malih morskih oaza, tu su i impresivni rančevi, moderni stanovi, pa čak i stare kule.

Sve to može se pronaći na Airbnb-ju, internetskom servisu koji nudi privatni smještaj diljem svijeta, a prema posljednjim podacima iz srpnja, trenutačno je na raspolaganju gotovo 104.000 smještajnih jedinica u Hrvatskoj. To je, naime, povećanje od čak 51 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema riječima Gerarda Skehana, glavne osobe za odnose s javnošću Airbnb-ja u regiji, broj gostiju koji dolaze u Hrvatsku i unajmljuju smještaj preko Airbnb-ja, također se povećao, i to za 59 posto.

- Područja s najvećim brojem domaćina, odnosno, privatnih iznajmljivača preko Airbnb-ja su: Split, Zadar, Pula, Korčula i Dubrovnik - istaknuo je Skehan.

S obzirom na sve veću ponudu i potražnju, pregledali smo brojne kuće, apartmane i vile te izabrali osam jadranskih skrivenih bisera s cijenom noćenja koja ne prelazi 500 kuna po osobi (navedene su prosječne cijene, neke ovise o terminima rezervacije).

1. Otok Šolta je mali mirni otok u blizini grada Splita i vrlo je dobro povezan trajektnim i katamaranskim linijama svaki dan.

Vila Tudor je nedavno obnovljena, nalazi se u staroj kamenoj kući u prizemlju, a gostima je na raspolaganju prostor i na katu te potkrovlju. Ima 90 četvornih metara, dvije spavaće sobe i tri kupaonice, kuhinju, tavernu, dnevni boravak i balkon. Najbliža plaža udaljena je 1,3 kilometra. Otok je idealan za opuštajući ili aktivan odmor, kao što su hodanje, jogging, vožnja biciklom, izleti brodom i slično. Prostor može primiti šest gostiju, a cijena je do 592 kune po noćenju.

2. Stara kula Ruina di Molino a Vento smještena je u središtu grada Hvara, a sagradili su je franjevci kao vjetrenjaču 1761. godine.

Danas je zaštićena kulturna baština i od 1971. pripada obitelji Lorenza Tudora. Objekt je luksuzno obnovljen korištenjem tradicionalnih metoda gradnje i materijala u kombinaciji s najnovijom tehnologijom. Ima vlastiti sustav hlađenja i grijanja, kao i vlastitu vodoopskrbu, električnu energiju i wi-fi priključak. Kula ima četiri etaže, jednu spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju, blagovaonicu, jednu kupaonicu, jedan zahod, privatni vrt i privatno parkiralište. Nalazi se u povijesnoj jezgri Hvara, na mirnom području, samo nekoliko minuta hoda od glavnog gradskog trga. Prostor može primiti šest ljudi, a cijena je 1259 kuna po noćenju, no kada se podijeli na, primjerice, četiri osobe, stoji 314 kuna po glavi.

3. Skriveno blago u pastirskom selu Humac na otoku Hvaru, deset kilometara istočno od Jelse.

Kuća ima opremljenu kuhinju s kaminom i hladnjakom, wi-fi internetom, dvije sobe te zahod s tušem, a strujom se opskrbljuje iz solarnih panela. Smještena je u mirnom području, a na visini od 350 metara nadmorske visine posjetitelji imaju veličanstven panoramski pogled na okolna mjesta, u uvalu, na otok Brač i na makarsku obalu. Kuća može primiti sedam gostiju, a cijena je 371 kunu po noćenju.

4. Kuća Mrđina je kamena kuća smještena u Kalimi na otoku Ugljanu. Smještena je na vrhu brda i pruža savršen pogled na Kornate, Dugi otok, Iž...

Namijenjena je za robinzonski turizam i nema električne energije (ali može se koristiti agregat kao pomoć). Kuća je prikladna za ljude koji žele avanturu i upoznavanje prirodnih ljepota. Selo je smješteno između dvije luke na sjeveroistoku i uvale Lamjana na jugozapadu. Stara jezgra s uskim uličicama i kamenim kućama u dalmatinskom stilu smještena je na brežuljku, odakle se pruža prekrasan pogled na okolicu, a sve nadvisuje zvonik barokne crkve Sv. Lovre. S obzirom na to da je kuća na brežuljku, u blizini nema restorana i kafića. Prostor može primiti troje ljudi, a cijena je 403 kune po noćenju.

5. Villa Magnifica u Novalji, luksuzni penthouse s prekrasnim pogledom na more. Ima besplatan bežični pristup internetu, klimu, parkirališno mjesto, privatni jacuzzi na terasi i bazen.

U neposrednoj blizini je plaža, kao i centar grada. U prostoru su četiri spavaće sobe, tri kupaonice i odvojeni zahod, opremljena kuhinja, dnevni boravak u kojem je udoban kauč na razvlačenje za još dvije osobe i velika terasa s pogledom na more. Prostor može primiti 10 osoba, a cijena je 1110 kuna po noćenju.

6. Ranč u mjestu Selca, na otoku Braču, oaza usred prirode. Bajkovito mjesto na otoku pravi je dragulj za odmor.

Osim uživanja u prirodi i miru, posjetitelji mogu voziti bicikl, igrati badminton, pripremiti roštilj, ići u ribolov, isprobati ronjenje i još mnogo drugih aktivnosti. Gostima su na raspolaganju tri objekta: glavni stan s dvokrevetnom sobom, kuhinjom i dvije kupaonice, jedna mala kuća s velikim bračnim krevetom te jedna kuća stara 200 godina koja je renovirana. Većina stvari u kući su rukotvorine, sve je ekološki, a strujom se opskrbljuje iz solarnih panela. Prostor može primiti pet ljudi, a cijena je 420 kuna po noćenju.

7. Apartmani Rock Palace smješteni su u Dubrovniku, klimatizirani su, moderno uređeni i opremljeni te su samo 800 metara od starog dijela grada i 50-ak metara od plaže.

“Little Wing” stan je na drugom katu i inspiriran je jednim od najboljih gitarista svih vremena Jimijem Hendrixom. Veličine je 48 kvadrata, ima dnevni boravak, sobu, kuhinju i balkon, može primiti 4 osobe, a cijena je 445 kuna po noćenju.

8. Skriveni biser u starom dijelu grada Rovinja, stan na trećem katu antičke zgrade.

Mali, ali udoban studio s opremljenom kuhinjom, ima veliki bračni krevet i pomoćni ležaj te kupaonicu s tušem. Iako je stan nedavno potpuno renoviran, i dalje odiše rustikalnim stilom. Gostima je na raspolaganju besplatan internet, ventilator, televizor, mikrovalna, aparat za kavu, perilica za posuđe... Bicikli se mogu dobiti na zahtjev i uz nadoplatu od 30 eura po boravku. Prostor može primiti četvero ljudi, a cijena 225 kuna po noćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 04:38