ZIMA JE STIGLA

FOTO: SNIJEG ZABIJELIO HRVATSKU, POGLEDAJTE KAKO JE DANAS OSVANULO SLJEME Ondje gdje nisu pale prve ovogodišnje pahulje, mokro je i hladno

 
Snijeg na Medvednici
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

U Gorskom kotaru jutros pada snijeg a nošena vjetrom, ima ga i na širem području Pasjaka.

U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, osim u dijelu Baranje. U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. Mogući su odroni.

Prvi snijeg pao je i na Sljemenu, a na Facebook grupi Skijalište sljeme objavljene su fotografije bijelih obronaka Medvednice.

Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje.

HAK
Autocesta Rijeka Zagreb, Vrata

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto. Granični prijelaz Pasjak zatvoren je za sav promet, zbog prepriječenog teretnog vozila u Sloveniji. Vozila se preusmjeravaju na GP Rupa.

HAK
Autocesta Rijeka Zagreb, tunel Tuhobić

Zbog vjetra je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena samo za osobna vozila; a na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Bakra do Senja i na Krčkom mostu dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, državna cesta DC1 i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2, stara cesta kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ostale lokalne i županijske ceste na području Čabra, Vrbovskog i Delnica.

HAK
Autocesta Rijeka Zagreb, Oštrovica

Na autocesti A1 poslije tunela Grič u smjeru Zagreba vozi se usporeno, zbog prometne nezgode (vozila su na zaustavnom traku).

U prekidu su: trajektna linija: Brestova - Porozina; brodska linija: Mali Lošinj – Unije – Susak; katamaranske linije: Rijeka - Rab - Novalja, Mali Lošinj - Rijeka, Ubli - Vela Luka- Hvar- Split, Korčula - Hvar- Split.

HAK
Autocesta Zagreb - Split, Brinje

DHMZ: kiša, snijeg u gorju, vjetrovito i osjetno svježije

Pretežno oblačno uz kišu i snijeg, vjetrovito i osjetno svježije, prognoza je Državnoga hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za ponedjeljak.

Oborine mjestimice mogu biti obilne, a na Jadranu su mogući pljuskovi s grmljavinom. U gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, a uz vjetar snježnih zapuha.

Malo snijega može pasti u nizinama središnje Hrvatske, a nošen vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni , a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima.

Temperatura zraka od 2 do 7, na Jadranu između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

U utorak i srijedu neće doći do većih promjena vremena - sjeverni dijelovi Hrvatske i dalje će imati svakodnevne oborine, uz dnevne temperature od 2 do 7 stupnjeva, dok će u obalnim krajevima do srijede ipak doći do laganog razvedravanja i prestanka padalina. Na sjeveru Jadrana temperature će biti slične dnevnim temperaturama u unutrašnjosti, dok će na južnom Jadranu ipak biti nešto toplije, a temperature bi mogle rasti i do 12 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:49