NESREĆA U PERUŠIĆU

FOTO U velikom sudaru dva vlaka 12 ozlijeđenih: 'Čuli smo prasak, a potom zapomaganje kolega'

PERUŠIĆ - Teška motorna drezina (TMD), radno vozilo HŽ-a, oko 13 sati udarilo je u šest vagona koji su bili spremni za utovar trupaca na prvom od tri kolosijeka željezničke stanice u Perušiću, nedaleko Gospića. Državna odvjetnica iz Gospića Tatjana Šimunić-Adamović, koja je vodila očevid, potvrdila je da su svi radnici u trenutku sudara bili u kabini vozila, njih ukupno 13.

Prema posljednjim informacijama ozlijeđeno je 12 radnika, od toga ih je četvero teže, potvrdila nam je ravnateljica gospićke bolnice Marija Vrkljan-Ilijevski. Uglavnom se radilo o prijelomima ekstremiteta kod teško ozlijeđenih, a lakše ozlijeđeni radnici zadobili su ogrebotine, natučenja i hematome.

- Dečki su se vraćali s posla. Odražavali su prugu na dionici Malovan-Gračac. Trebali su stati na istom kolosijeku, sto metara ranije, kao i svakog dana. Iz nepoznatog razloga produžili su i udarili u vagone - rekli su nam Hž-ovi radnici koji su se okupili na stanici.

Kažu da je drezina, iako se radi o starijem vozilu, bila redovito održavana, te da je njezina maksimalna brzina 80 km/h.

Nazočni procjenjuju da je u trenutku udara vozila oko 40 km/h.

Na mjestu očevida istražiteljima su pomagali stručnjaci HŽ-a koji su im objašnjavali kako funkcionira ovaj radni stroj, a spominjali su probleme s kočnicama.

Jesu li kočnice krive za sudar, utvrdit će se istragom.

- Vozilo će pregledati vještaci iz Centra za kriminalsitička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba. Naložili smo analizu uzorka krvi i urina vozača - rekla nam je općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić-Adamović.

Prostor na kojem se obavlja očevid ograđen je policijskom trakom, u očevid je uključeno desetak osoba koje prikupljaju informacije i prenose ih dežurnoj državnoj odvjetnici. Prvi od šest vagona iz kompozicije izbačen je iz tračnica, na prednjem dijelu drezine vidljiva su oštećenja. Na tucaniku su se našle velike opruge i alat kojim su se služili radnici pri održavanju pruge.

- Čuo se udar. Ne znam što se moglo dogoditi. Nakon praska čuo sam zapomaganje. Odmah sam s kolegama pohitao do njih. Svi su stradali od toga udara. Hitna je stigla brzo, a mi smo im pomogli u zbrinjavanju ranjenika - ispričao nam je šokirani radnik HŽ-a.

Na mjesto nesreće stigla su dvoja kola HMP-a u roku od pet minuta, u prvima ja bio dr. Edo Emer, koji je prvi stigao na mjesto posljednje velike tragedije na ličkom području, nesreće češkog autobusa.

- Dvojica su imali prijelome zdjelica, vozač je jedan od njih. On je imao nagnječenje glave, ali ne toliko teške da bi to uzrokovalo neke neurološke probleme. Obojica će biti prebačeni za Zagreb, gdje će biti operirani . Nitko nije u životnoj opasnosti - rekao je dr. Emer.

- Strojovođa je na vrijeme povukao kočnicu, ali najednom se čuo zrak, pištanje, i bum. Sigurno je pukla cijev - objašnjavao je policajcima pred bolnicom jedan od radnika koji je upravo bio pušten s hitnog prijema.

S obzirom da se nesreća dogodila na sporednom kolosijeku, nije dolazilo da zastoja u željezničkom prometu Zagreb - Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:18