DESNICA NA TRGU

FOTO U Zagrebu se okupili PROTIV i ZA ulazak u EU: Referendum o ulasku u Uniju stajat će nas 40 milijuna kuna

Zagreb, 140212.Trg bana Josipa Jelacica.Skup 'Za Hrvatsku - NE u EU', u organizaciji Vijeca za Hrvatsku - NE u EU, na kojem su govornici zahtijevali odgodu referenduma o pristupanju HR u EU i opcenito propagirali protiv ulaska HR u EU.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

ZAGREB - Prosvjedu protiv ulaska u Europsku Uniju, “Ne u EU”, okupio je oko 400 ljudi na Trgu bana Jelačića. Taj dosad najveći skup euroskeptika i protivnika pristupanja naše zemlje EU organiziralo je 14 stranaka desnice, među kojima su bili HSP, HČSP, Jedino Hrvatska, Volim Hrvatsku i Demokratska stranka žena.

Okupljenima su se obratili predsjednici stranaka, koji su uglavnom koristili poznate argumente protiv EU: problematični su im doseljavanje stranaca u našu zemlju, gubitak suvereniteta, ekonomska nemoć, ali i gubitak nacionalnog ponosa.

‘Bog i Hrvati’

- U EU nemamo što dobiti, nego ćemo spašavati tuđe ekonomije. Naše vladajuće elite uništile su ovu zemlju i guraju nas u EU. Oni nam zapravo guraju oružje u ruke - rekao je predsjednik HČSP-a, Josip Miljak, pozdravljajući okupljene s “Bog i Hrvati”. U sličnom je tonu govorio i Marjan Bošnjak iz stranke Jedino Hrvatska.

- Nehrvati će se slobodno moći naseljavati na našem teritoriju, Talijani će naseliti Dalmaciju! Ne budite izdajnici, glasajte protiv! - rekao je Bošnjak. Među okupljenima je bilo dosta onih koji su došli prvi put, no neki su revno dolazili na svaki skup.

- Ja sam iz Mostara i dosad sam svaki put došao na skup jer ne želim da Hrvatska uđe u Uniju! Hoću da me tamo zove Marko Perković Thompson, a ne Vesna Pusić! - rekao je prosvjednik Nikola Kordić. Istodobno je na početku Gajeve ulice, tik uz Trg, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić odgovarala na pitanja građana o EU.

- Podržavam svako izražavanje mišljenja, ali ne slažem se s prosvjednicima na Trgu. EU je u krizi, točno, no zemlje članice bile bi u krizi i da nisu dio Unije. Mislim da oni koji ne žele da uđemo u ovu integraciju imaju neki vlastiti interes jer svi znamo da je lakše loviti u mutnom. No, budimo realni. Moramo priznati da je, bez obzira na probleme, Unija prostor s najkvalitetnijim životom i najvišim standardom na svijetu - rekla je ministrica.

Lov u mutnom

Istaknula je kako se procjenjuje da će za ulazak Hrvatske u EU glasati oko 60 posto birača, ali sve ovisi o broju građana koji će izaći na referendum. On bi nas, smatra, trebao stajati oko 40 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:44