STIHIJA

FOTO: UŽARENO NOĆNO NEBO IZNAD ŠIBENIKA U zaleđu grada traje velika bitka s požarom, na terenu je više od 150 ljudi, svi strahuju od najavljene bure

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

>>> NOVO 22:33 Na požarištu će cijele noći dežurati više od 150 ljudi, što vatrogasaca, što vojnika. Iako se čini kako je najgore zasad prošlo, snimka sa samog ruba vatrene stihije pokazuje dramu koja je vladala prije nekoliko sati.

Fotoreporter Cropixa Nikša Stipaničev snimio je večeras noćno nebo iznad Šibenika, u čijem se zaleđu vidi velika vatrena stihija, koja dodatno svjedoči da je pred gasiteljima teška noć.

Sibenik, 160817.
Veliki sumski pozar izmedju mjesta Zaton i Raslina gase vatrogasci i zracne snage
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Sibenik, 160817.
Veliki sumski pozar izmedju mjesta Zaton i Raslina gase vatrogasci i zracne snage
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Sibenik, 160817.
Veliki sumski pozar izmedju mjesta Zaton i Raslina gase vatrogasci i zracne snage
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Sibenik, 160817.
Veliki sumski pozar izmedju mjesta Zaton i Raslina gase vatrogasci i zracne snage
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Sibenik, 160817.
Veliki sumski pozar izmedju mjesta Zaton i Raslina gase vatrogasci i zracne snage
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

-----------------------------------

21:10 Oko 21 sat puno je bolja situacija na požarištu kod Zatona i Rasline, a u prilog gasiteljima ide činjenica da je vjetar znatno oslabio.

- Požar još uvijek nije pod kontrolom, ali više ne prijeti kućama ni u Raslini, ni u Zatonu. Svi stambeni objekti su spašeni, nema ozljeđenih, a spašeno je stotinjak grla ovaca i koza s ovdašnjih poljoprivrednih imanja. Dolaskom mraka nemamo više pomoći iz zraka, no već rano ujutro očekujemo povratak kanadera i air traktora. Tijekom noći požar ostaje gasiti 50 vatrogasaca kojima se pridružilo 80 vojnika iz kninske vojarne. Nadam se da je najgore prošlo - kazao nam je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

Opožareno je oko 300 hektara, a pored borove šume izgorjeli su brojni maslinici i vinogradi, pa je materijalna šteta velika.

-----------------------------------

20:30 Požar još uvijek nije pod kontrolom, ali vatra - za sada - ne ugrožava naselja Raslina i Zaton, najnovija je informacija koju je Šibenski.hr dobio od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića.

- Kuće su obranjene i nikomu se ništa nije dogodilo. Kanaderi i air traktori odletjeli su za Zemunik oko 20.15 sati jer više zbog mraka ne mogu djelovati. Ako bude bilo potrebe opet ćemo ih pozvati rano ujutro, već oko šest sati, da natapaju rubne dijelove opožarenog područja i sve gdje još bude bilo vatre.

S obzirom na to da se tijekom noći očekuje bura, na terenu ostaje 80 vatrogasaca a u pomoć nam uskoro stiže i 80 vojnika. Rasporedit ćemo snage i oni na terenu ostaju cijelu noć, rekao je Milošević.

U gašenju požara koji je zahvatio površinu veću od 200 hektara sudjelovali su danas vatrogasaci iz JVP-a i DVD-a s područja cijele Šibensko-kninske županije.

-----------------------------------

20:06 Nastavlja se vatrena drama kod Rasline i Zatona pa je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić u pomoć pozvao i vojsku čiji se dolazak uskoro očekuje.

- Situacija je jako ozbiljna i pred nama je neizvjesna noć. Vatra je dosla do prvih kuća u Raslini i Zatonu. Za sada su svi objekti uspješno obranjeni, a nitko nije ozljeđen. Ovo je jedan od najgorih ovoljetnih požara. Vjetar je stalno mijenjao smjer pa se stvorilo čak šest krakova čela požara - kazao je Darko Dukić.

Dok ovo javljamo, oko 20 sati, Raslinu i Zaton brani 100 vatrogasaca s 30 vozila, a iz zraka dva kanadera i tri air traktora. Čim padne mrak zračne snage napustit će požarište pa je pred zemaljskim snagama teška noć u bitki s vatrenom nemani i u obrani kuća.

Iz Ministarstva obrane su u srijedu navečer priopćili kako je u društvu zapovjednika Dukića u obilazak požarišta Raslina-Zaton stigao ministar Damir Krstičević.

- Temeljem zahtjeva vatrogasnog zapovjednika Dukića na teren su upućena i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, stoji u priopćenju MORH-a.

Na požaru je tijekom dana bilo angažirano i tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 iz sastava PP NOS-a HRZ i PZO-a.

-----------------------------------

19:26 Zračne i zemaljske vatrogasne snage i dalje se bore s vatrom koja im zadaje sve više problema, na terenu je 83 vatrogasaca, a situacija je tim gora jer se vatra razdvojila, kazao je u srijedu navečer zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

- Sada imamo dva vatrena fronta, jedan ide prema Raslini, a drugi prema Zatonu tako da sad branimo oba naselja, a kakav ćemo uspjeh imati - vidjet ćemo, rekao je Hini Milošević.

Dodao je i da je vatrena linija jako razvučena te da su zračne snage i vatrogasci koncentrirani na obranu objekata.
Do sada je, ističe, opožareno više od 200 hektara, a za sada nema potrebe za evakuacijom građana, iako su upozoreni da se ponašaju savjesno i uklone iz dvorišta i oko kuća zapaljive stvari.

-----------------------------------

Veliki šumski požar bjesni na šibenskom području. Vatra koja je u srijedu nešto prije 13 sati izbila pored Benkovačke ceste u blizini Zatona poprimila je katastrofalne razmjere. Premda su od samog začetka u njegovu gašenju sudjelovala dva kanadera i dva air traktora te oko 75 vatrogasaca s 25 vozila, vatrena stihija progutala je čak 200 hektara borove šume, maslinika, vinograda i drugih poljoprivrednih kultura i stigla do četiri kilometra udaljene Rasline.

- Nažalost, situacija je jako grda. Vatra je prebacila cestu Zaton-Rasline te smo sve vatrogasne snage pregrupirali za obranu mjesta Rasline. S jedne farme prethodno smo izmjestili stado ovaca i kozlića. Stanje je dramatično i nadam se da ćemo obraniti Raslinu - kazao je za Jutarnji nešto iza 18 sati Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

U proteklih pet sati vatrena stihija gutala je sve pred sobom od Benkovačke ceste uz Zaton prema Raslini. Na tom putu vatrogasci su uz pomoć zračnih snaga spasili na desetke poljskih kućica i vikendica, a obranjena je i jedna staja sa stotinjak ovaca.

Portal ŠibenikIN javlja da se vatra opasno približila kućama u Raslini i da se gotovo ništa ne vidi od gustog dima.

- Užas, vatra je sa svih strana, prešla je cestu prema Raslini i tamo se ne može proći jer je zatvoreno. Čini se toliko blizu kuća, to je niti 300 metara udaljenosti. Moramo se sada maknuti jer vatra ide prema nama – prepričao je za ŠibenikIN čitatelj dramatične trenutke s mjesta požara.

U međuvremenu, novi požar buknuo je nešto iza 16,40 sati poviše Sapina Doca u blizini Rogoznice i njega gasi 17 vatrogasaca.

- Na terenu je 17 vatrogasaca, a u pomoć su došle kolege iz Splitsko-dalmatinske županije, DVD Marina i DVD Seget, kažu u Županijskom centru 112.

Požar i kod Šestanovca

U Prpuši kod Šestanovca poslijepodne je također izbio veliki požar koji gase vatrogasci uz pomoć dva protupožarna helikoptera i jednog airtraktora, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar je, kako je priopćeno iz MORH-a, uočio pilot Airtractora na protupožarnom izviđanju i odmah krenuo s gašenjem, a priključila su mu se dva helikoptera iz vojarne “Knez Trpimir” iz Divulja.

Vatrogasno-operativnom centru Split je u 13.30 sati dojavljeno da gori cijela istočna strana brda, te su na teren izašla 92 vatrogasca i 27 vozila iz 17 vatrogasnih društava. Vatra je zahvatila nisko raslinje, grabovinu i hrastovinu, u jednom je momentu ozbiljno zaprijetila obližnjim kućama, no brzom akcijom gasitelja spriječena je veća šteta, kažu u Vatrogasnom centru.

Prije mjesec dana na istom su mjestu vatrogasci gasili požar u kojem je izgorjelo oko 350 hektara šume i raznih poljoprivrednih kultura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:20