BURNI AKTUALAC

FOTO Vinković: Stanimirovića ispitajte zbog zločina u Vukovaru! Pupovac: Ovo je sramotno!

Početak prve sjednice novog saziva Sabora obilježio je sukob HDSSB-a i SDSS-a
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO>>>>>>>>>> 12:34 Aktualno prijepodne je završilo. Sabor nastavlja s radom u 14 sati.

12:27 Dražen Đurović iz HDSSB-a požalio se kako Požeško slavonskoj županiji prijeti bankrot ako joj Vlada ne pomogne.

- Bez pomoći od vlade od 25 milijuna kuna neće moći funkcionirati u 2012. godini - upozorio je.

No, premijer to nije mogao obećati.

- U sličnim problemima su i mnogi drugi. Ne mogu zato davati obećanja. Sada dolazi na naplatu neodgovorno ponašanje. Sjest ćemo sa svima koji imaju probleme na traženju modela kako to riješiti - najavio je.

HDZ-ovca Željka Reinera zanimalo je jesu li točne najave da Vlada namjerava uvesti porez na imovinu koji bi najteže pogodio srednje slojeve siromaštva kojin su teško radili da bi izgradili kuće za odmor, a sada bi trebali plaćati porez od 20 tisuća kuna godišnje.

Milanović je bio izričit - porez na imovinu će biti uveden jer ga imaju sve države.

- Hrvatska sada ima komunalnu nakandu. To nije isto. Na porez na imovinu u jednom trenutku moramo početi prelaziti. Vodit ćemo računa o tome da ne uvedemo porez koji će ljude ubiti u pojam i dovest do rasprodaje te imovine - rekao je. Milanović je priznao i kako nema drugog izbora nego i povećati PDV.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista upozorio je premijera kako njegovi ministri svojim izjavama zbunjuju javnost te je tražio od njega da odgovori hoće li dati autoceste u koncesiju, prodati šume, vode, Janaf...

- Znamo vrlo dobro što je nacionalni interes, a što je tržište. Nema prodaje prijenosa struje, kao niti šuma, voda.. HPB, Croatia osigiranje i Janaf - to nije isto. Janaf je važan kao i Ina. Možda ćemo za CO tražiti partnera, ali Janaf mora biti potpuno državni - objasnio je.

12:25 Po struci liječnika Stjepana Milinkovića (HDZ) zanimalo je bi li premijer, da se razboli, pomoć potražio putem hitne pomoći ili na specijalističkom pregledu. Milanović mu je odgovorio da nije liječnik pa bi odgovor potražio od njega kao liječnika.

- Problem je što ste se počeli baviti medicinskim priborom. Uzeli ste skalpel za bolne rezove koje niste najavili u Planu 21. Ja vam kažem, skalpel u otpis. Gdje se reže, ostaju ožiljci. Ožiljci dugo bole, a narod pamti - zaključio je Milinković.

Davorin Mlakar (HDZ) još je jednom aktualizirao Zakon o izboru načelnika, gradonačelnika i župana, tzv. Komadinin zakon, te je pitao o popunjavanju mjesta u državnoj upravi bez potrebe provedbe natječaja, isključivo po političkoj podobnosti.

- Vaše je pitanje sugestivno i pomalo ironično - odgovorio je Milanović te je ustvrdio kako zakon ne favorizira nikoga, te kako zakon nije donesen samo za Zlatka Komadinu već da će, na jednom srednjedalmatinskom otoku, na mjesto načelnika koji je otišao na dužnost u izvršnu vlast doći - HDZ-ovac.

- Izmjene su učinjene kako građani ne bi morali dva puta izlaziti na izbore u godinu dana. Da smo sazivali na izbore, prigovor bi bio da radimo trošak od 5-7 milijuna kuna - kazao je Milanović.

Na pitanje oko zapošljavanja na dužnosti u državnoj upravi premijer je ustvrdio kako je riječ o uštedama jer novih je političkih mjesta od četiri do sedam u ministarstvima.

- To vi najbolje znate kao stručnjak za upravno pravo - poručio je Milanovišćbivšem ministru uprave.

Davor Ivo Stier podsjetio je ministra na obećanje da neće smjenjivati stručnjake i pitao ga je li znao da je ministar zdravlja Rajko Ostojić smijenio stručnjake iz povjerenstva za medicinsku oplodnju i o tome ih obavijestio u mailu. Stiera je zanimalo koji je njihov krimen.

- Ne radi se o krimenu, ali ima stava i svjetonazora. Na tom svjetonazoru smo dobili izbore - odgovorio je Milanović te je pojasnio kako se radi o političkoj razlici između liberalne ljevice i desnice:

- Radi se, dakle, o stručnom i svjetonazorskom pitanju, pazili smo da ne palimo strasti, tako ćemo i ubuduće, ali ministar ima pravo izabrati svoje suradnike.

Milanović je zaključio kako ostaje ogroman broj ljudi koji su imali srednje ili visoke dužnosti i čija karijera ni na koji način neće biti ugrožena.

Iako je dio vladajuće koalicije, Damir Kajin (IDS) nije odustao od postavljanja pitanja Vladi koju podržava. Premijera Zorana Milanovića pitao je kada će se i hoće li se nastaviti izgradnja Istarskog ipsilona po koncesijskom modelu. Milanović je pohvalio model izgradnje Ipsilona po koncesijskom modelu, najavio je kako će se izgradnja nastaviti te da se ozbiljno razgovara o završetku koncesijske izgradnje Istarskog ipsilona.

- Naša je cestogradnja među najboljima u Europi, taj posao nije gotov, ali je pri kraju - kazao je Milanović.

12:02 Jedna od najžešćih kritičara Kukuriku koalicije Đurđica Sumrak (HDZ) uhvatila se prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Zanimalo ju je da Čačić pouči javnost kako se s plaćom od 1000 eura ili 5600 kuna može steći imovina kojom on raspolaže (dva stana, apartman, udjeli, suvlasništva...). Osvrnula se i na politizacije u državnoj upravi te je pitala prvog potpredsjednika hoće uskoro posjetiti Izrael.

- Vi ste pitali, ja ću odgovoriti. Politizacija? Nisam siguran, ali čini mi se da je moja zamjenica bila državna tajnica u HDZ-ovoj vladi, dakle, mrvicu je teško to povezati s politizacijom. A sadašnja pomoćnica ministra bila je državna tajnica. Sve što vrijedi i zna raditi, ostat će!

- Što se tiče moje imovine, za razliku od nekih, ja sam došao iz poduzetništva, mojoj je imovini lako slijediti trag. Pozivam poreznu upravu da taj trag slijede. Vi ste to već činili. I ništa niste našli - kazao je Čačić.

Đurđica Sumrak, naravno, nije bila zadovoljna odgovorom, te je ponovila: Kako sa 5600 kuna kupiti dva stana, apartman, udjele...? Jeste li čuli što kaže tepih podu? On mu kaže, pokrit ću te!

11:45 Vojislav Stanimirović iz SDSS-a pitao je novog ministra regionalnog razvoja Branka Grčića oko otkupa stanove u vlasništvu RH za bivše nositelje stanarskih prava koji žive izvan područja posebne državne skrbi i Podunavlja.

- Podnijeli su zahtjeve, ali još niti jedan stan nije otkupljen – kaže Stanimirović.

Ministar Grčić potvrdio da postoji oko 1200 zahjeva od čega je samo 6 ugovora spremno za sklapanje.

- Opravdanja zašto to ide tako sporo, nema. Učinit ćemo sve da ti predmeti budu što prije rješeni - kaže Grčić. Poseban je problem, kaže Grčić, Podunavlje jer su tamo stanovi u nadležnosti Agencije za upravljanje državnom imovinom.

HDZ-ovca Branka Vukelića je zanimalo vraća li se MORH u središte grada.

- Prošla Vlada je donosila niz mjera radi racionalizacije države uprave, pa je stoga donesena i ona da se MORH preseli sa Krešimirova trga iz središta grada u bivšu vojarnu Croatia. Sad se najavljuje povratak, a to nije dobro niti s aspekta sigurnosti niti radi racionalizacije - kaže Vukelić.

Premijer Milanović odgovorio mu je: - Detalje oko toga ne znam, ali opća slika mi je je jasna. Troši se puno na najam prostora. Vjerujem svojim suradnicima, a oni tvrde da će ovo biti ušteda. Što se tiče gužva u centru vidjeli ste da su takva ministarstva smještena i u središtima europskih gradova. Osim toga nisam siguran da je vojarna najbolje mjesto za ministarstvo.

Na što je Vukelić komentirao kako se MORH vraća u središte grada jer "možda neki žele biti bliže dućanima i sjedištu SDP-a."

Frano Matušić iz HDZ-a prozvao je Kukuriku Vladu koja zaustavlja izgradnju Pelješkog mosta i autoceste prema Dubrovniku.

- Neprimjerno je da se ti projekti zaustvaljaju. Ako se zaustavi građani s juga neće biti ravnopravi s drugima jer moraju granicu prelaziti dva puta. Želite li građane na jugu i dalje ostaviti izolirane - pitao je Matušić.

Predsjednik Vlade ustvrdio je kako ne razumije pitanje. - Pelješki most se nažalost ne gradi već godinama taj projekt stoji i služio je kao politička moneta za varanje - ocijenio je. No, zato je najavio kako je plan Vlade izgradnja autoceste do Dubrovnika, dolinom Neretve preko BiH zalađem Neuma. - To bi bilo veliko rješenje za Hrvatsku - kaže Milanović.

Matušić tvrdi kako je za izgradnju Pelješkog mosta potrošeno 150 milijuna kuna. - Drago mi je što danas govorite da će ipak biti autocesta, ali nemojte odustati niti od mosta - poručio je Matušić premijeru

11:40 Mladen Novak (Hrvatski laburisti) postavio je pitanje potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću o metalurškoj i rudarskoj industriji te pitao je li posjet Milanovića i Čačića Sisku bio samo smirivanje strasti prije referenduma.

Čačićev odgovor bio je opširan. - Razgovori koje smo vodili u Sisku nisu bili medijska predstava, ali imamo precizne planove. Nećemo dopustiti da se Herbos ugasi, nastavit će se proizvodnja iako je u stečaju. I Gredelj će ponovno raditi vlakove – rekao je Čačić.

Nakon Čačićevog odgovora reagirali su Jadranka Kosor (HDZ) i Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) zatraživši od predsjednika Sabora Šprema da Čačića upozori kako ne smije davati tako duge odgovore.

11:27 Nakon Pupovčeva izlaganja Dinko Burić (HDSSB) zatražio je stanku nakon koje je ustvrdio kako istup svoga kolege Zorana Vinkovića smatra neprimjerenim.

- A što se tiče bedža, ako on nekome smeta... Dok god budemo dolazili u Sabor, mi ćemo nositi te bedževe, nećemo ih se odreći - kazao je Burić te napomenuo kako poruka „Heroj, a ne zločinac“ nije samo za Branimira Glavaša već i za Mladena Markača, Antu Gotovinu, pokojnog generala Brodarca i sve nevine osuđene:

- Zato nam nemojte držati lekcije što smijeno govoriti.

Burić je ponovio kako je i Pupovac imao svoju ulogu u politički montiranom procesu i eliminaciji iz političkog života Branimira Glavaša.

11:02 Istup HDSSB-a digao je na noge SDSS-ovog Milorada Pupovca.

- Klub SDSS-a niti jednom rječju i djelom neće ponizi ovaj Sabor, ali nećemo dopustiti da se bilo koga od nas ponizuje klevetama i lažima izrečenim izvan ovog Sabora. O optužbama da je dr. Stanimirović pljunuo osobe koje su prošle silovanje u Vukovaru, on će govoriti pred sudom. Do sada DORH nije utvrdio niti jednu činjenicu vezu s iznesenim klevetama - uzvratio je Pupovac. Posebno ga je zasmetalo što takve optužbe dolaze iz HDSSB-a

- Stanimirović ne bježi od pravosuđa za razliku od nekih koji su pobjegli od njega, osuđeni su, a ovdje ih se slavi kao heroje i nosi bedževe njemu u čast - rekao je Pupovac aludirajući na Branimira Glavaša koji je osuđen za ratni zločin, a njegovi zastupnici u Saboru nose bedževe "Heroj, a ne zločinac".

- Ali ih smeta jedan častan čovjek - dodaje Pupovac. Ako se takve optužbe nastave Pupovac je najavio da Klub SDSS-a neće sudjelovati u radu Sabora.

- Ovo ponašanje nije europsko, ovo je sramotan čin, i nedostojan čovjeka. Zato očekujem da se za našu stranku stvore uvjeti da može djelovati kako valja - zatražio je Pupovac od predsjednika Sabora.

Stanku je potom zatražio Dinko Burić (HDSSB).

10:45 Početak prve sjednice novog saziva obilježio je sukob HDSSB-a i SDSS-a. Sve je izazvao zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković koji se uključio u aktualno prijepodne izvan postavljanja pitanja kako bi zatražio od nove Vlade i DORH-a da ispita optužbe jedne od žena silovanih u Vukovaru koja je javno priznala da je u nemilim događajima u Vukovaru sudjelovao čelnik SDSS-a Vojislav Stanimirović. Ružica Erdelji je, podsjetio je, bila zatočena u vukovarskom logoru gdje je silovana. A posvjedočila je kako ju je jednom prilikom pljunuo Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a koji je na prošlim izborima ponovno postao zastupnik.

- Nemojmo predbacivati navodna kaznena djela - kratko je komentirao premijer Milanović.

Predsjednik Sabora Šprem izrekao mu je opomenu, a Milorad Pupovac (SDSS) je zatražio i dobio stanku od deset minuta.

10:32 Josipa Salapića (HDZ) zanimalo je smatra li ministar financija Slavko Linić, kao što je smatrao u kolovozu prošle godine, da predsjednik stranke i premijer ne smiju biti ista osoba.

- U Saboru možemo podijeliti probleme oko proračuna, ali stranačke probleme neću podijeliti sa vama jer to pitanje nije važno za sve vas - odgovorio je Linić.

- Nisam zadovoljan odgovorom - zaustio je Salapić te pojasnio kako je Liniću namjeravao darovati knjigu "Kako promijeniti mišljenje", ali da je nije uspio nabaviti.

10:15 I prva sjednica novog saziva Sabora počela je uobičajeno - postavljenjem pitanja premijeru i ministrima. Ali nakon osam godina na mjestima za ministre u Velikoj vijećnici na Markovu trgu više ne sjede HDZ-ovci, a bivši ministri na čelu sa Jadrankom Kosor preselili su se u klupe za zastupnike. No, nije samo to jutros bilo novo - prvi puta u aktualnom prijepodnevu nisu sudjelovali zastupnici vladajuće koalicije.

Svojim ministrima, objasnio je potpredsjednik Sabora i SDP-ovac Nenad Stazić, zastupnici Kukuriku koalicije neće postavljati pitanja jer sjednica sazvana prvenstveno radi EU uoči referenduma, a i ministri su ionako tek nedavno preuzeli te dužnosti.

- Mogli bismo ih pitati jedino o onome što su zatekli – recimo je li točno da su dugovi seljacima dvostruko veći nego što je prikazala bivša vlast, je li točno da su mirovine dobili i oni koji nemaju niti dana radnog staža ili da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za svog savjetnika morao postaviti čovjeka koji je protiv oporbenih čelnika poticao na podnošenje lažnih kaznenih prijava, jer tako nalaže zakon - nabrajao je Stazić.

Kukuriku, poručuje, želi biti ne samo druga i drugačija vlast.

- Mogli bismo i mi kao HDZ u proteklih osam godina pitati premijera ili premijerku je li točno da na svijetu nikada nije bilo boljeg, poštenijeg, ljepšeg i pametnijeg premijera - ironizirao je Stazić te poentirao:

- Kada su premijer ili premijerka odgovorili potvrdno dio sabornice je taj odgovor pozdravio i Kim Jong Il- ovskim aplauzom - kaže Stazić.

Za šeficu HDZ-a Jadranku Kosor potpuno je nevjerojatno da vladajući nemaju pitanja za svoje ministre.

- To znači da ljudi koji su za vas glasali, koji su vas birali u Sabor nemaju što pitati premijera i Vladu. A ja mislim da treba pitati što premijerka misli o zahtjvu za ocjenom ustvanosti Zakona o koji javnost već naziva Komadininim zakonom? Mogli bi pitati i zašto se zapošljavaju samo podobni i još cijeli niz aktulanih pitanja - kazala je Kosor te zaključila:

- Kad je HDZ bio na vlasti postavljala su se pitanja ponižavajuća, upućena isključivo premijerki, prepuna laži i objeda, ali to smo preživjeli.

9:50 SDP-ovac Igor Dragovan zatražio je stanku prije početka aktualnog prijepodneva na što je reagirala i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor učinivši isto.

- Neuobičajena je praksa da se prije aktualnog prijepodneva traži stanka jer se tako otežava zastupnicima postavljanje pitanja članovima Vlade, ali i mi tražimo stanku - izjavila je Kosor. Predsjednik Sabora Šprem je potom odobrio stanku od deset minuta i odgovorio bivšij premijerki: - Vidjet ćemo što će ta stanka donijeti.

9:34 Predsjednik Sabora Boris Šprem je otvorio sjednicu. Sjednicu su počeli hrvatskom himnom i minutom šutnje za sve žrtve Domovinskog rata.

Sjednicu možete pratiti na saborskoj TV OVDJE

-----------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Danas će se održati prvo redovno zasjedanje sedmog saziva Sabora. Zastupnici će tijekom aktualnog poslijepodneva postavljati pitanja premijeru Zoranu Milanoviću te članovima njegove Vlade, javlja HRT .

Ovo će biti prilika sada oporbenom HDZ-u da novog premijera ispita o potezima koje je učinio. Među 24 prijavljena zastupnika koji će postavljati pitanja čak polovica je iz HDZ-a. Zanimljivo je kako se za današnji aktualni sat nije prijavio niti jedan SDP-ovac, a iz Kukuriku koalicije se javilo tek šestero.

U Saboru će se danas raspravljati i o izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva kao i imenovanju zamjenika za zastupnike koji su zbog preuzimanja druge dužnosti zamrznuli svoj mandat u parlamentu. Također, danas bi se trebalo glasovati o odluci MIP-a koji je skinuo zastupnički imunitet HDSSB-ovcu Ivanu Drmiću zbog optužbe za pokušaj podmićivanja sudaca u slučaju 'Glavaš'.

U idućih dva tjedna, koliko će trajati prvo zasjedanje Sabora, Sabor bi trebao ukinuti tzv. povlaštene mirovine zastupnika, članova Vlade i Ustavnog suda kao što je bilo najavljeno u predizbornom programu Kukuriku koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:39