DESET GODINA OD TRAGEDIJE

Frane Lučić prvi put stupio na Kornat od pogibije prijatelja

 Jure Mišković / CROPIX

Na otoku Kornatu u petak je održana druga rekonstrukcija kornatske tragedije u kojoj su 30. kolovoza 2007. godine živote izgubila 12-orica pripadnika JVP Šibenik, DVD-a Tisno, Vodice i Šibenik dok je s teškim ozljedama preživio jedino Frane Lučić.

Upravo je Lučić bio jedan od ključnih sudionika djelomične rekonstrukcije kobne vatrogasne nesreće od prije skoro devet i pol godina, a na Kornat je, nakon tragedije, došao prvi put. Rekonstrukciju je, inače, naložilo Sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda na ponovljenom suđenju bivšem šibensko-kninskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, a i sam predsjednik Vijeća, sudac Boris Radman, stigao je, uz Slavicu, na poprište nesreće. Iz policijskih i drugih plovila u uvalu Šipnat iskrcalo se još pedesetak ljudi, članova vatrogasne postrojbe i društava, posade helikoptera, pripadnika HGSS-a, i drugih službi koje su neposredno sudjelovale u spašavanju i prijevozu nastradalih gasitelja. Također i sudski vještaci, a angažirano je i 13 osoba koje su trebale proći istim putem kojim su prolazili stradali vatrogasci.

Došli i roditelji

Rekonstrukcija u strmom i teško pristupačnom klancu između brda Meja i Velikog vrha trebala je prije svega utvrditi put kretanja stradalih gasitelja, od pozicije gdje su se iskrcali do mjesta stradavanja.

Na Kornat su stigli i Igor Marinović i Ivica Strikoman, roditelji poginulih vatrogasaca Ivana i Hrvoja, te Joško Klarić, šibenski vatrogasac čiji je sin Dino također smrtno stradao na Kornatu. Za razliku od Frane Lučića koji nije bio voljan na suradnju s novinarima, roditelji su spremno stali pred mikrofone i kamere. Marinović je tako prvi put progovorio o stvarnom razlogu zbog kojeg su gasitelji poslani na Kornat. Nije točno, ustvrdio je, da su vatrogasci išli braniti draču, kako se uvijek govorilo.

Kornat, 240317.
Na Kornatu je pocela druga rekonstrukcija tragedije u kojoj je prije 10 godina stradalo 12 vatrogasaca. Ponovno ce se utvrdjivati put kojim su vatrogasci prosli od iskrcavanja iz helikoptera do mjesta stradanja.  Prvi put nakon tragedije na Kornat dosao je i Frane Lucic, jedini prezivjeli. U rekonstrukciji sudjeluje 50-ak ljudi: posade helikoptera, GSS-ovci, policajci koji su proveli ocevid te ostali sudionici. Sud je angazirao i ljude koji ce proci istim putem s istom opremom kao stradali vatrogasci kobnog 30. kolovoza 2007. godine.
Na fotografiji: detalj sa rekonstrukcije.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

Žele znati istinu

- Oni su išli na Kornat kako bi obranili objekte i maslinike u uvali Statival. To je uvala s čak 14 bespravnih objekata - kategoričan je bio Marinović. Dodao je, također, kako još uvijek nisu precizno utvrđene činjenice tragedije na Kornatima, a bio je skeptičan i spram njezine rekonstrukcije nakon gotovo 10 godina.

- Za pravu rekonstrukciju bilo bi dovoljno pogledati fotografije koje su nastale na očevidu dan nakon nesreće. Ne znam tko će u drugoj rekonstrukciji utvrditi prave činjenice, budući da nitko od onih koji su radili prvu rekonstrukciju nije došao, a na njoj je radilo 26 sudskih vještaka. Vjerojatno će sada svjetlo dana ugledati četvrta verzija tragedije - rezignirano je zaključio Marinović.

Prema riječima Ivice Strikomana, obitelji poginulih vatrogasaca prije svega traže odgovor na pitanje zašto njihovi najmiliji nisu dobili pomoć na vrijeme:

- Pitamo se - kazao je - zašto je netko zabranio pozvati policiju i hitnu pomoć. Nove detalje ne očekuje od rekonstrukcije ni Joško Klarić.

- Prošlo je puno vremena. Mi imamo dosta fotografija i ako ih sudac prihvati može biti nešto od svega ovoga. Jer, prva rekonstrukcija je samo pokazala da je cijela istraga krivo vođena. Nije utvrđeno ni točno kretanje vatrogasaca, ni mjesto iskrcavanja - istaknuo je Klarić. Na pitanje može li u rekonstrukciji pomoći dolazak Frane Lučića na Kornat, pak, bio je poprilično štur.

- Čujte, Frane je doživio tešku tragediju. Sigurno je da se puno stvari uopće ne sjeća. Evo, razgovarao sam s njim na brodu i kazao mi je da ne poznaje područje. Inače, Lučić je u istrazi precizno opisao kako je vatrogasce zahvatila vatra.Sudionici rekonstrukcije iz uvale Šipnata su se zaputili do mjesta pogibije vatrogasaca u brdu ponad kružnog memorijalnog prostora ograđenog suhozidom koji predstavlja ulaz u spomen-park sa 12 kamenih križeva. Angažman Frane Lučića oko otkrivanja putanje kretanja vatrogasaca bio je i te kako zamjetan, a dalo se zaključiti i kako sudac Radman inzistira i na drugim pojedinostima, tako i na odlasku do mjesta gdje je vatrogascima iz helikoptera spuštena “kruška” s vodom.

Nije bilo lako

Dojmove nije krio alpinist Stipe Božić, koji je na dan tragedije sudjelovao u spašavanja stradalih.

Kornat, 240317.
Na Kornatu je pocela druga rekonstrukcija tragedije u kojoj je prije 10 godina stradalo 12 vatrogasaca. Ponovno ce se utvrdjivati put kojim su vatrogasci prosli od iskrcavanja iz helikoptera do mjesta stradanja.  Prvi put nakon tragedije na Kornat dosao je i Frane Lucic, jedini prezivjeli. U rekonstrukciji sudjeluje 50-ak ljudi: posade helikoptera, GSS-ovci, policajci koji su proveli ocevid te ostali sudionici. Sud je angazirao i ljude koji ce proci istim putem s istom opremom kao stradali vatrogasci kobnog 30. kolovoza 2007. godine.
Na fotografiji: Stipe Bozic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

- Premda je od tog nemilog događaja prošlo 10 godina, osjećam se kao da se to jučer dogodilo. Tužno je gledati ove križeve i mjesto na kojem se ta tragedija dogodila. Naravno, tužno je prisjetiti se tih događaja zajedno s Franom Lučićem i sa svojim prijateljima spasiteljima - rekao je Božić te dodao kako je Frane bio vidno potresen.

- Znate, nije lako doći na mjesto gdje je skoro ‘zaglavio’, odnosno tamo gdje su svi njegovi prijatelji skončali. Upitan može li Lučić pomoći u rasvjetljavanju tragedije, Božić je ustvrdio kako svačija pomoć može biti dragocjena. Samo mi je žao što se ova rekonstrukcija nije davno dogodila. Prošlo je deset godina i sjećanja polako blijede. No, to su mehanizmi suda. Stoga smatram da se neće puno novog saznati o kretanju vatrogasaca. Ipak, vjerujem da ćemo doći do zrnca više istine - zaključio je alpinist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:27