MILETIĆ BI ZDS KAŽNJAVAO ZATVOROM

FURIO RADIN 'Sjećam se 90-ih Đapića u Saboru, i preda mnom se na telefon javljao sa ZDS i Za poglavnika. Tako da ja znam s kim imam posla'

 
 Dragan Matić / Hanza Media

U emisiji Točka na tjedan N1 Televizije gostovao je predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji je među ostalim progovorio o stavu stranke prema pozdravu "Za dom spremni". Što se njih tiče, taj pozdrav bi trebalo kažnjavati zatvorom.

Govoreći o premještanju HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku, Miletić je rekao da misli da je to štetno.

- Držim da to jako šteti Hrvatskoj i vrijeđa naše građane, posebice nas u Istri jer sjetimo se što je činio ustaški pokret - odrekao se dijelova Hrvatske - Dalmacije, sjetimo se da su upravo antifašisti donijeli povijesne odluke o pripojenju Istre matici Hrvatskoj. Stoga ne znam tko danas u Hrvatskoj može biti protiv antifašizma s jedne strane, a s druge relativizirati taj pozdrav kad svi skupa znamo što on znači. Premještaj ploče je po meni još gori potez. To je jednostavno trebalo maknuti i jasno definirati da to nije dozvoljeno. Stoga će IDS upravo u proceduru uputiti takav zakon koji će jednom zauvijek definirati koje stvari u ovoj zemlji ne možemo tolerirati. Ne da ćemo ih zabraniti - nego one koji se s time pokušavaju igrati - njih naprosto treba kazniti - kaže Miletić.

- Mi smo pripremili zakonsko rješenje s obrazloženjem, idemo s time u proceduru i vrlo jasno ćemo definirati koje znakovlje nije prihvatljivo. Posebno ovaj sporni poklič "Za dom spremni". Sve razvijene demokratske zemlje, a tako je i u Italiji i u Njemačkoj, takve ljude kažnjavaju zatvorom - kazao je među ostalim u intervjuu za N1.

Radin: Đapić se na telefon javljao sa "Za poglavnika" i "Za dom spremni"

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin u istoj je emisiji kazao kako "pomaknuti jedan fašistički simbol desetak kilometara dalje – ne znači ništa."

- Ako me pitate gdje je mjesto tom pozdravu, ne toj ploči, toj ploči je mjesto i u samom Jasenovcu ako baš hoćemo jer barem dio tih ljudi je tamo i poginuo ili su od tamo, nego pozdrav “za dom spremni” – tom pozdravu je mjesto u muzeju, nigdje drugdje - rekao je Radin.

Naglašava da nije spreman čekati do proljeća, kada je rok za preporuke Vijeća.

Upitan o tome što ako se počnu skupljati potpisi da se otvori pitanje načina izbora zastupnika nacionalnih manjina, Radin je rekao da je to pitanje Hrvata, pa je rekao da je i Anto Đapić "uvijek bio problem Hrvata".

- Budući da sam toliko godina u Saboru, bio sam igrom slučaja imao sobu blizu Đapića i Parage nekada pa znam koja je bila ikonografija, znam kako su odgovarali na telefon - kazao je u jednom trenu, a upitan kako su odgovarali, rekao je:

- "Za poglavnika" i "Za dom spremni". I preda mnom. Dok sam ja bio s njima tamo. I govorim o Đapiću, ne o Paragi. Tako da je meni jasno s kim imam posla, a sjećate se i crnih odora, kako su se zvale postrojbe - Jure Francetić, Rafael Boban ... Nemojte nas uvjeravati u to da je "Za dom spremni" nešto što je imalo veze s Domovinskim ratom. To je imalo veze s Drugim svjetskim ratom i korištenje u Domovinskom ratu iz razloga koje samo oni znaju, a idite gledati što je Tuđman mislio o tome i vidjet ćete da je mislio da taj način mišljenja šteti Hrvatskoj u svijetu - kazao je Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:29