MINISTAR TURIZMA U LONDONU

GARI CAPPELLI U RADNOM POSJETU BRITANIJI Unatoč Brexitu, sve više britanskih turista dolazi u RH: 'Samo u segmentu nautike bilježimo rast od 50 posto'

Brexit neće negativno utjecati na ovogodišnju turističku sezonu u Hrvatskoj kada je u pitanju dolazak turista s Otoka na Jadran. Doduše, ta je odluka Britanaca da izađu iz Europske unije itekako utjecala na njihov standard i funta je značajno pala čime se pogoršao njihov standard.

Međutim, Britanci će teško odustati od njima omiljenih putovanja, pogotovo u Hrvatsku koja postaje sve popularnija uz Španjolsku, Francusku, Grčku i Italiju. Potvrdio nam je to i ministar turizma Gari Cappelli koji je u srijedu i četvrtak na službenom putu u Londonu gdje se sastao s nekolicinom članova parlamenta, predstavnicima britanske nacionalne turističke organizacije i državnom ministricom za turizam Tracy Crouch.

- Najsvježiji podaci nam kažu da imamo dvoznamenkasti rast turističkog prometa iz Velike Britanije i ne traži se samo hotelski smještaj već i nautika. U tom segmentu bilježimo rast od 50 posto, kazao je Cappelli prigodom posjete nacionalnoj turističkoj organizaciji Visit Britain.

Prema podacima eVisitora od početka godine pa do sredine travnja u Hrvatsku je došlo 30 tisuća Britanaca što je porast od 43 posto te je ostvareno više od 103 tisuće noćenja što je rast od 42 posto. Lani je pak ostvareno 630 tisuća dolazaka i 3.3 milijuna noćenja.

Zanimljivo je da raste i broj putnika iz Hrvatske za Veliku Britaniju.

Godišnje, inače, putuje 68 milijuna Britanaca. Samo lani taj je broj generirao 41 milijardu funti prihoda, a njihov turizam čini 10 posto BDP-a.

- Za nas je turizam iznimno bitna gospodarska grana, a to će biti i ubuduće jer generira poslove i stvara nova radna mjesta. Ujedno je u ekspanziji. Većina gostiju nam je iz Europe i Hrvatska također raste, kazala je Patricia Yates, direktorica za strategije i komunikacije Visit Britaina.

Predsjednik odbora za kulturu, medije i sport Donjeg doma britanskog parlamenta Damian Collins iz Konzervativne stranke kazao je pak da je Hrvatska omiljena među britanskim gostima zbog dobrog odnosa vrijednosti za novac. A i sigurnost igra veliku ulogu zbog čega se Britanci uz Španjolsku, Francusku, Portugal i Grčku odlučuju za Jadran.

Njegov kolega Nigel Adams rado već godinama posjećuje Hvar i pravi je ambasador Hrvatske na Otoku.

- Ne vjerujem da će se Brexit odraziti na putovanje Britanaca u Hrvatsku, kazao je. Radi promocije Hrvatske Cappelli se s članovima parlamenta dogovorio da se iduće godine u pulskoj Areni organizira turnir u kriketu.

Inače, Cappelli je u srijedu bio i na aktualnom satu parlamenta gdje se odlučivalo o prijevremenim izborima na Otoku koji bi se trebali održati 8. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:17