PREPORUČUJU LOKALCI

GDJE SE ODLIČNO NAJESTI I NAPITI ZA MANJE OD 100 kn PO GLAVI 12 skrivenih restorana na Jadranu sa sjajnom domaćom spizom zbog koje nećete bankrotirati

 

Jadran iz godine u godinu bilježi rekordan broj gostiju, a ugostiteljski objekti niču na svakom uglu, kantunu i ćošku. Nudi se svašta. Ima modernih jela, starinskih, autohtonih s modernim prizvukom, egzotičnih... Kvaliteta i cijena često i nisu u najboljem omjeru, posebice ljeti kad cijene skaču u nebo, nestašica je određenih namirnica, PDV je skočio, a naravno, treba nešto i zaraditi.

A opet, autohtoni specijaliteti i vrhunsko vino u hit gradovima mogu se pronaći u prosjeku tek u svakom petom restoranu koji je smješten u centru. Međutim, takvi restorani paprenih cijena uglavnom rade sezonski posao. Može li drugačije? Gdje jedu lokalci? Koji su to restorani “s dušom” u kojima ćete svakoga dana zateći lokalnu ekipu svih generacija i pokojeg oduševljenog putnika-namjernika? Odlično se najesti i napiti za manje od sto kuna po glavi?

Mudri lokalci u sparnim ljetnim mjesecima ostaju lojalni klijenti onih restorana koje posjećuju i tijekom kišnih i burnih jesenskih, odnosno zimskih dana. Takvi restorani okupljaju uglavnom domaće goste, imaju tradiciju, izgrađeno ime, prihvatljive cijene, a s hranom se jednostavno ne možete prevariti.

Kako nakon godišnjeg odmora ne biste ostali švorc i neuhranjeni, otkrivamo vam tajne lokalne ekipe! Naši novinari iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Vodica, Šibenika, Rijeke i Pule posjetili su domaće restorane u kojima se cijena podudara s kvalitetom i kvantitetom. I naravno, ovo je samo lista prijedloga, sigurno nije definitivna i jedina.

ZADAR

1. KONOBA TOVAR

Jure Mišković / CROPIX

Brudet od ugora, sipe ili bakalara, maneštrun, punjene paprike, lešo meso sa šalšom, čičvarda sa slanim mesom, tripice, jetrica venecijano s palentom... Zadarsko gastronomsko “in” mjesto ovoga ljeta zove se Tovar. Na mjestu nekadašnjeg kafića Antique u Varošu, nakon 30 godina, u život je vraćeno ime i duh legendarne zadarske kobnobe. Novi Tovar nudi sve najbolje od starog - odličan pršut i sir, frigane lignje, girice i manule, domaća jaja, bijelo i crno vino... - uz dodatnu vrijednost u “kuharskom geniju” Enija Meštrovića, poznatog zadarskog performera. Svaki dan nova marenda po cijeni od 25 do 30 kuna. Domaća spiza, domaći ljudi, domaća atmosfera. U samo deset kvadrata.

2. KOD STIPE

Luka Gerlanc / CROPIX

Ovdje se dolazi na radničku marendu, kada nemate više od pola sata vremena i kad ste sigurni da ćete sve što naručite dobiti brzo, svježe i odlično pripremljeno. Na dnevnom meniju je 30-ak jela, od pijevca i teletine ispod peke, do mesnih rižota, špageta bolognese, gulaša, bakalara, tripica, punjenih paprika... Kod Stipe se jede obilato za 25 do 60 kuna uz povoljne cijene nekoliko vrsta kućnih crnih i bijelih vina. Ako nemate ni tih pola sata, sve možete ponijeti sa sobom. Marenda počinje oko deset i nije baš uvijek lako naći slobodno mjesto, iako se restoran nalazi na izlazu iz grada prema Gradskom groblju.

-------------------------------------------------

DUBROVNIK

1. ORSAN

Tonči Plazibat / CROPIX

Zvuči nevjerojatno, u Dubrovniku uz samo more na lapadskoj obali, u jedriličarskoj marini, može se ručati za 68 kuna (juha, glavno jelo, salata i kolač). Domaći ga vole i zbog cijena i hrane te odlične usluge.

- Vjeran sam gost u Orsana. Ovdje za pristojnu cijenu možete pojesti jako dobro. I sve je domaće. A samo pogledajte ovaj ugođaj. I kada se tome doda vrhunska usluga konobara, bolje mjesto ne možete naći - kaže nam Mišo Miljak.

Cijene? Na meniju je desetak stalnih jela od ribljih do mesnih po cijeni od 50 do 100 kuna, a marenda se može pojesti za 51 kunu. Uz to, u okolici grada lokalci preporučuju restoran Leut u Cavtatu, Koračevu kuću u konavoskoj Grudi, pizzeriju Giusto u Velikom Zatonu te restoran Župaho u Župi dubrovačkoj gdje se po solidnim cijenama može pojesti i odlični steak.

2. GLORIJET

Tonči Plazibat / CROPIX

Na drugoj strani gruškog zaljeva na samoj rivi u Gružu, neposredno do gradske tržnice i ribarnice, smješten je Glorijet. Ako u njemu jedu ribari, poput Iva Mamića, onda doista ne treba sumnjati u kvalitetu. Cijene su od 50 do 100 kuna po jelu.

- U Glorijetu se jede kao doma, uvijek je na meniju sezonsko. Evo danas smo izabrali punjene paprike - zadovoljan je Srećko Žunec kojeg smo zatekli u Glorijetu s društvom. - Evo ja sam iz Zagreba, a kada dođem u Dubrovnik, hranim se ovdje. Vrhunska hrana i prihvatljive cijene - kaže nam Vjenceslav Žnidarišić. Za susjednim stolom zatekli smo Maju Grbić, Dubrovkinju s američkom adresom. - Živim u New Orleansu. Svake godine dolazimo u Dubrovnik i svaki dan jedemo u Glorijetu. Vrhunska hrana i usluga. Domaće - kaže Maja.

-------------------------------------------------

VODICE

1. ŠIMUN

Na vodičkoj rivi i ostalim dijelovima grada u večernjim satima mogu se vidjeti redovi turista (trenutno ih je 20 tisuća u gradu), a koji čekaju da dobiju mjesto za stolom u nekom od eminentnijih restorana s dugogodišnjom tradicijom poput Makine, Tonija, Burina, Arause, Cesarice, Adrije, Rica, Spalata, Santa Marije, Tri piruna…

I pred prepunim štekatom Restorana Pizzerije Šimun, koji već 17 godina drži Šimun Jakovljević, gosti strpljivo čekaju na slobodni stol. Među brojnim stranim turistima za jednim stolom primijetili smo Vodičanina Antu Poljička sa suprugom - Francuskinjom Rolannom i unukom Karolinom.

- Ja i supruga pet do šest puta mjesečno večeramo kod Šimuna. On i njegova supruga i djeca uvijek nam prirede vrhunski prijem, stalno su na usluzi za naš gušt. A to što stalno dolazimo u ovaj isti restoran, znači da smo zadovoljni i kvalitetom jela. Konzumiramo uglavnom mesne specijalitete, a ponekad i oboritu ribu. Ovisi o raspoloženju, nerijetko se odlučimo i za pizzu. Uglavnom, ovdje je raznovrsna ponuda, ono što se kaže za svačiji džep. Ništa skuplje, ni jeftinije negoli je to u drugim restoranima. Može se večerati po cijeni od 50 do 200 kuna, ovisno o jelu za koje se odlučimo - rekao nam je 67-godišnji Ante Poljičak i dodao kako “Šimun” ima najljepši i najuredniji toalet u Vodicama, a to je svojevrsno ogledalo svakog restorana.

-------------------------------------------------

ŠIBENIK

1. KONOBA MARENDA

Nikša Stipaničev / CROPIX

Kad smo fetive Šibenčane pitali za omiljeni gastronomski kutak u njihovu gradu, u kojem najčešće dolaze na objed, većina njih je bez dvoumljenja rekla da je to Konoba Marenda. U njoj su redovito na spizi ljudi različitih profila i godina - od poslovnjaka, doktora, umjetnika, estradnjaka pa do boema i radničke klase. Smještena u hladovini jedne od brojnih skrovitih šibenskih kala u starogradskoj jezgri, ovaj lokal u vlasništvu obitelji Mazalin već godinama nosi epitet kultnog mjesta. Vlasnik je Milan Mazalin, a alfa i omega konobe je zapravo njegova majka Veselka i desna joj ruka - kuharica Monika.

Tri do četiri puta tjedno sam na ručku u Marendi, kaže nam 27-godišnji Šibenčanin Valerijo Baranović, a razlog je, dodaje on, što se u njoj serviraju domaća jela pripremljena na tradicionalna šibenski način.

- Konoba Marenda je zapravo mjesto u kojemu se osjeća duh starog grada Šibenika. Na jelovniku su uglavnom težačka jela koja su nekada davno pripremale naše bake. Za svaki dan se zna unaprijed što je na jelovniku. Od girica, punjenih paprika, juhe s lešo mesom, prženih liganja, pa do bakalara koji je uglavnom na jelovniku petkom. Specijaliteti kuće koji su svakodnevno u ponudi su oglavina i buncek, koji se serviraju uz pašta-fažol, orzo ili leću. Uglavnom, hrana je nadasve kvalitetna, porcije obilate, a ručak s čašom vina košta 50 i manje kuna. Bogata je i a la carte ponuda, od mesnih do ribljih specijaliteta. Jede se kvalitetno i jeftino - uz najniže cijene u gradu - rekao je Valerijo Baranović.

-------------------------------------------------

PULA

1. KONOBA MORE

Goran Šebelić / CROPIX

Pula ima svoju gastro-tradiciju, restorane, pizzerije, bistroe gdje odlaze domaći po porciju dnevnog menija ili što se kaže na marendu po pristupačnim cijenama koje se kreću od 30 do 100 kuna po osobi, ovisno o sljedovima i restoranu. Svakako su to Boccaporta, Alighieri, Stari grad 02, Kažun, Vodnjanka...

Po dobar riblji zalogaj, neupitne kvalitete i svježine Mladen nekoliko puta tjedno odlazi u konobu More, na pulski Vidikovac. “Ono što vlasnik ujutro kupi na tržnici, to se taj dan ovdje pojede. Vlasnik Davor je inače ribar, dakle razumije se u ribu i pripremu”, kaže nam Mladen koji u konobi More obožava jesti tjesteninu s morskim plodovima koja u toj konobi stoji 60-ak kuna.

2. STARI COK U VALTURI

Adriana Tošić

Kad govorimo o tradicionalnoj istarskoj kuhinji, mnogi se upute malo izvan Pule, u šest kilometara udaljenu Valturu i konobu Stari cok. Obiteljski objekt posluje već 18 godina, a poznat je po domaćim kobasicama, kupusu, panceti, obilatim porcijama i pristupačnim cijenama.

Primjerice, za porciju domaćih njoka s divljači platit ćete 60 kuna, lazanje s gljivama 50 kuna, a istarska maneštra je 35 kuna. Ljeti je konoba prepuna turista koji ondje dolaze po preporuci.

-------------------------------------------------

RIJEKA

1. FIUME

Konoba Fiume, koja postoji od 2003., smještena je na glavnoj riječkoj tržnici, odmah uz zgradu ribarnice (Ulica Vatroslava Lisinskog 12), a njena je lokacija definirala i ponudu i klijentelu. Ovdje ćete svakoga dana zateći doista šaroliko društvo, od umirovljenika, nonica s place, preko glumaca, redatelja i drugih djelatnika HNK Ivana pl. Zajca, glazbenika, umjetnika, svjetskih zvijezda poput Rade Šerbedžije koji je tu čest gost, odvjetnika, poslovnjaka sve do političara poput riječkog gradonačelnika kojemu konoba Fiume također nije strana.

Već 13 godina u ponudi su praktički ista jela, uvijek od svježih namirnica s place i iz ribarnice, a cijene su, u prosjeku, od 30 do 60 kuna po marendi. Poznati su i po domaćim njokima, domaćim šurlicama, domaćem kruhu, domaćim vinima, odličnim rižotima i gulašima… Posluživanje hrane počinje već od 10 sati, a konoba se zatvara u 18 sati preko tjedna, subotom u 15 sati, dok nedjeljom ne radi.

Poznata jela:

Lešo junetina - 35 kuna

Njoki gulaš - 38 kuna

Hobotnica na salatu - 40 kuna

Frigani oslić - 36 kuna

Crni rižoto - 40 kuna

Rižoto s kozicama - 45 kuna

Šurlice s kozicama - 45 kuna

Frigane lignje - 48 kuna

Morski pas/raža - 60 kuna

2. MORNAR

Mornar postoji od 1946. godine i u minulih sedam desetljeća postao je praktički institucija među riječkim konobama, poznat daleko izvan Rijeke. Smješten je na lokaciji u blizini rive i tržnice (Ulica Riva Boduli 5a), s terasom s koje puca pogled na luksuzne jahte usidrene uz gatove riječke luke, a u ponudi dominiraju domaća jela, mesna i riblja, po vrlo pristupačnim cijenama. I ovdje su među klijentelom ravnopravno zastupljeni i umirovljenici skromnih primanja, nonice s place i umjetnici i odvjetnici i poslovni ljudi, zaposlenici gradske uprave…

Posljednje četiri godine Mornar vodi Ivana Stolnik koja je konobu preuzela od svojih roditelja, čiji je “mandat” krenuo prije 15 godina. Osim rižota i klasičnih ribljih jela, poznati su po telećem i svinjskom pečenju, punjenima paprikama, njokima s gulašem, maneštrama, brudetima od ugora, od bakalara, tripicama, pašticadama i drugim primorskim delicijama. U ljetnim mjesecima otvoreni su svaki dan od 8 do 24 sata. Kako kaže vlasnica, rade 365 dana u godini, čak i za Božić, Uskrs i Novu godinu, kako bi njihovi stalni gosti koji su samci imali gdje pojesti dobar blagdanski ručak.

Ponuda u Mornaru:

Maneštra s fažolom - 18 kuna

Juneći gulaš s njokima - 42 kune

Tripice - 33 kune

Punjene paprike - 35 kuna

Brudet od bakalara - 40 kuna

Rižoto s lignjama – 39 kuna

Crni rižoto - 42 kune

Teleće pečenje - 60 kuna

Srdelice ili inćuni s prilogom - 32 kune

Pišmolji s prilogom - 35 kuna

-------------------------------------------------

SPLIT

1. Konoba Pimpinella

Nikola Vilić / CROPIX

Smještena u predjelu Firule, uz cestu koja vodi od bolnice prema Zenti. Vlasnik Željan Radman zadržao je u svom restoranu onaj iskonski, ali opet modificirani dalmatinski štih. U Pimpinelli ćete se uz sasvim pristojan građanski interijer osjećati kao da ste došli kod bake na more. Hrana se sprema na domaći, tradicionalni način, a u ponudi ćete pronaći sve ono što je vezano uz Dalmaciju.

Od zubaca do janjetine ispod peke. Porcije su obilate, cijene pristupačne pa je to jedan od razloga što Pimpinella okuplja sve ljude. U njoj ćete pojesti najbolju pašticadu s njokima na svijetu, i to za šezdesetak kuna. To je i glavno jelo restorana. Možda o kvaliteti hrane najbolje govori podatak da je bivši premijer Ivo Sander svojevremeno u Pimpinelli bio redovit gost.

2. Trattoria Mlin - ŽRNOVNICA

Nikola Vilić / CROPIX

Ova prva privatna pizzerija na širem splitskom području, prije dvije godine ponovno je otvorila svoja vrata. Nastavili su gastronomsku tradiciju koja se temelji isključivo na domaćem roštilju, mesu s domaćim povrćem ispod peke, domaćem pršutu pa čak i domaćem vinu. Tu ćete uz pizze, mesne i riblje specijalitete pronaći i razne tjestenine, pa čak i soparnik, zaštićeno jelo koje potječe iz Poljičke Republike.

Restoran je smješten na samoj rijeci Žrnovnici, na samoj granici nekadašnje Poljičke Republike, a odmah nakon otvaranja 1980. Mlin je postao neizostavno mjesto druženja brojnih Splićana i osoba iz javnog života. U ovom restoranu rezervirano mjesto imali su Boris Dvornik i Zorica Kondža. Često su u Mlin dolazile i brojne legende Hajduka poput Ivice Šurjaka.

Cijeli objekt je na vodi, ispod se nalaze kanali starog mlina, a njegovi dijelovi i tragovi podsjećaju na višestoljetnu povijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:12