VRIJEME LEDENIH SVETACA

Godišnja doba kasne: Toplo vrijeme stiže tek krajem svibnja!

Loše vrijeme i zahlađenje iznenadili su građane, ali ne i meteorologe i znanstvenike. Oni tvrde da godišnja doba ove godine malo kasne i dulje traju
 Miscevic/CROPIX

ZAGREB - U manje od 12 sati temperatura zraka spustila se za više od 10 stupnjeva Celzijevih. Zašto? Na to pitanje meteorolozi odgovaraju da su vremenske oscilacije normalne za svibanj, ali i priznaju da ovako niske temperature baš i nisu uobičajene. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je ovogodišnji travanj bio najtopliji u zadnjih 50 godina.

Meteorolozi navode da je 27. svibnja 2008. zabilježeno tropskih 33,2 stupnja, a 9. svibnja 1957. nevjerojatnih minus dva stupnja. Ipak, kažu da je ovaj svibanj, zasad, dosta hladniji od prosjeka. Da se s vremenom nešto čudno događa, govori i činjenica da je prošli tjedan u Španjolskoj padao snijeg.

Vrućine stižu na kraju

S obzirom na to, zimskih 9 stupnjeva koliko je danas zabilježeno u Zagrebu ne bi trebalo čuditi. Sjeverac je šibao gotovo cijelu Hrvatsku, a nije riječ o kratkotrajnom iznenađenju: ispotprosječno hladno, prema sadašnjem meteorološkom modelu, bit će sve do kraja idućeg tjedna! Temperature u prosjeku neće prelaziti 15 stupnjeva Celzijevih.

- Istina je da je hladnije od prosjeka, ali ne bi me čudilo da do kraja mjeseca bude 25, pa čak i 30 stupnjeva, što bi na kraju značilo da ovaj svibanj ne odudara bitno od prosjeka. Ako pogledate katolički kalendar, sada je vrijeme ledenih svetaca, što znači da je i prije bilo ovakvih zahlađenja. Ali moram priznati da se ne sjećam da je bilo baš 8 ili 9 stupnjeva - objašnjava Zoran Vakula.

Godišnja doba kasne

Jedna od znanstvenih teorija, suprotna teorijama o globalnom zatopljenju i zahlađenju, jest da se granice godišnjih doba pomiču.

- Jedan od meteoroloških modela nam govori da će lipanj i srpanj biti hladniji, a mjeseci kolovoz, rujan i listopad topliji od prosjeka - ističe Zoran Vakula.





Cijene voća i povrća skočit će u nebo

Bez obzira na to dolazi li nam globalno zahlađenje ili globalno zatopljenje, jedno će uskoro postati surova istina - prinosi povrća i voća će pasti, a cijene skočiti do neba!

Toga se pribojavaju poljoprivrednici, koji već znaju da će ionako skupu proizvodnju ovo ekstremno vrijeme dodatno poskupiti.

- Uvijek je bolje kada su dvije sušne godine nego jedna vlažna - upozorava Stjepan Horvat,savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede.









Vjetar i pljusak rastjerali goste

Napoznatija zagrebačka špica, na Cvjetnom trgu i u Tkalčićevoj ulici, danas je bila potpuno pusta. Tek pokoji građanin skupio je hrabrosti i unatoč jakom vjetru sjeo na terasu kafića. Većina stolova bila je prekrivena najlonskom zaštitom jer, kažu vlasnici, ne isplati im se postavljati terasu kad je cijeli grad prazan.

- Bez obzira na pušačke ili nepušačke kafiće, promet svima pada, a to se najviše osjeti kad su kišoviti dani. Ne sjećam se kad je vrijeme bilo ovakvo. Jučer je bilo sunčano i terasa je bila puna, a sad nema žive duše. Nadam se da će biti bolje kad dobim dozvolu za pušenje - rekao je Neven Bukač, vlasnik kafića Giardino u Tkalči. J. Ko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:03