I ON JE PROTIV

Goran Marić kritizirao Zakon o porezu na nekretnine kolege iz Vlade Zdravka Marića

Goran Marić
 Goran Mehkek / CROPIX

“Ovom prigodom navodim da Ministarstvo državne imovine nije bilo ustrojeno kad je Vlada donijela Zakon (o lokalnim porez nap. a.) i da je donesen bez vjerodostojnih analiza i procjena učinaka.

Pred nama je ozbiljan posao i novi uvid u prihvatljivost i učinke najavljenog zakona”, poručio je jučer putem Facebooka ministar državne imovine Goran Marić.

Goran Marić zapravo je jučer pokušavao javnosti objasniti da nije mijenjao stav koji je imao 2012. kada je govorio protiv poreza na nekretnine, a na koji je javnost podsjetio video izvučen iz tog razdoblja.

Naime, ovih dana na društvenim mrežama kruži video u kojem Goran Marić iz oporbe kritizira namjeru tadašnje SDP-ove Vlade da uvede porez na nekretnine. Tada je Goran Marić govorio da građani neće imati od čega plaćati porez na nekretnine i da će zbog zakona biti primorani banci vraćati nekretnine koja će onda prodavati te nekretnine u “bescjenje”.

“Što će onda preostati Hrvatima? Ostali su bez posla, ostat će bez nekretnina i onda će svoju sudbinu tražiti u inozemstvu.

Ali zato ćemo dići svoj glas protiv nepravednih poreza i novih nameta koji dovode do još dubljeg raslojavanja društva i još veće nepravde”, govorio je tada Goran Marić.

Sada pak poručuje kako nije mijenjao stav.

“Kad je riječ o porezu, uključujući i porez na nekretnine, uvijek isto mislim. A to što sam mislio i mislim, dovoljno sam puta, i u dovoljno prigoda govorio. Suvišno je dokazivati da nikad nisam promijenio boju očiju, kao niti svoje stajalište.

Nije mi neshvatljivo da su ljudi osjetljivi na svaku promjenu kad je riječ o porezima, i da je ova tema medijski zastupljena ovih dana. Rado bih htio znati, kad sam se ja, i kojom prigodom odrekao svojih stajališta!?”, pita se Goran Marić.

Dodaje da je uvijek bio za porezno rasterećenje a ne opterećenje.

“Bitno je reći da pojedinac, integralno sa svojim stajalištima, funkcionira unutar institucionalnih odrednica. Biti u Vladi, ne znači odreći se, ili biti bez vlastita stajališta. Uz sve to, stojim iza svake svoje izgovorene riječi o porezu na nekretnine koji je ovih dana u medijskom središtu.

Na neki sam način bio i prepoznatljiv po svojoj potpori zakonu uz uvjet da novi porez bude zamjena za komunalnu naknadu i da ne smije biti veći od komunalne naknade. Kao podsjetnik navodim svoje stajalište o nekretninama kao osjetljivoj identitetskoj odrednici ljudi, i dijelu njihove osobne povijesti”, poručuje Goran Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:14