INTERVJU

GORDANA SOBOL O SUKOBIMA U SDP-u 'I Milanović je preskočio Leaković u korist Preleca. Ali ovaj put je problem što se to dogodilo oko 8. marta'

 Goran Mehkek / CROPIX

Kadrovska politika novog predsjednika SDP-a Davora Bernardića, pokazalo se u više navrata, vrlo teško prolazi u Klubu zastupnika SDP-a gdje i dalje dominira kadar blizak Zoranu Milanoviću. Ignoriranje redoslijeda na listi pri izboru Milanovićeva nasljednika u Saboru podiglo je novu prašinu i provociralo niz sukoba. O tome smo razgovarali s donedavnom predsjednicom Foruma žena SDP-a i kandidatkinjom za predsjednicu stranke, Gordanom Sobol.

Što se to zbiva u SDP-u? Čini se da su se sve žene međusobno posvađale?

- Rekla bih da se, nažalost, u SDP-u još uvijek vuku repovi zadnjih unutarstranačkih izbora i da jedan dio ljudi nikako da izađe iz njih. A članstvo je reklo svoje, i kod izbora predsjednika stranke, i kod izbora rukovodstva i ta činjenica zahtijeva kakvu-takvu lojalnost, ali i voljni napor da prihvatiš odluke rukovodstva, pa i kad ti se ne sviđaju. Ali, ta činjenica zahtijeva i da novi predsjednik i novo rukovodstvo djelatno pokaže da su stvarno drugačiji od prethodnika i od onoga što su im zamjerali jer su na toj platformi i dobili izbore!

Što se pak tiče Foruma žena, ne bih rekla da se žene međusobno svađaju. Istina, baš se i ne podržavaju, ali izgleda da je vrijeme da Forum donese odluke u kojem pravcu želi dalje djelovati. Međusobna isključivost nije dobra i ja očekujem da, nakon lokalnih izbora, i unutar Foruma žena odlučimo želimo li biti snažan politički faktor unutar stranke, po cijenu i pokojeg sukoba s vlastitom strankom, ili ćemo i dalje biti zadovoljne s onim što sada imamo. U svemu tome, preteške riječi i svojevrsni radikalizam, ma od koga dolazio, nadam se da neće imati prolaz.

Dojam je da se podigla jako velika prašina jer je Davor Bernardić imenujući zamjenu Zoranu Milanoviću u Saboru preskočio dvije žene koje su bile na listi, a da su se Milanoviću iste stvari tolerirale.

- I Zoran Milanović je učinio istu stvar 2012. što se tiče Karoline Leaković - i tada je bila preskočena, i tada je umjesto nje ušao kolega Prelec. Bila je to odluka predsjednika stranke jer je nepisano pravilo u SDP-u da o zamjenama odluku donosi predsjednik stranke. I u Klubu smo tada svi digli ruku za našeg kolegu i meni je nezamislivo da danas bude drugačije! Tako je i sada - predsjednik stranke je odlučio. Pa tražilo se na Klubu zastupnika da donese odluku, zar ne? Problem je, međutim, po meni, opet u tajmingu - u isto vrijeme šalju se poruke i priopćenja povodom 8. marta, marširamo za prava žena svi zajedno, nosimo transparente, dijele se ruže i karanfili, a onda učiniš skroz suprotno! I naravno da ne odjekne dobro!

I nije točno da nismo reagirale i ranije, priopćenjima, razgovorima pa i svađama npr. na Klubu zastupnika, a svakako najžešći duel sa Zoranom Milanovićem je bio prošle, 2016.godine, na sjednici Glavnog odbora, o čemu je i javnost znala. Moj osobni krimen jeste u tome što na sličan način nisam reagirala i godinu ranije, mada niti tada nisam imala, a bome nemam ni danas, nikakvih iluzija da bih bilo što promijenila, pogotovo kad u svojim zahtjevima ostaneš usamljena.

Prva "preskočena" Melita Mulić optužila je Bernardića da omalovažava žene, a druga "preskočena" Karolina Leaković njegovu je odluku da u Sabor pošalje Alena Preleca nazvala kukavičkom i jadnom. Kako vi gledate na to?

- I jedna i druga, svaka na sebi svojstven način, odreagirale su na odluku o zamjeni. Preteške riječi? Za nekoga da, za nekoga ne, ja osobno uvijek sam birala umjereniji ton. Ali to se događa kada nema međusobne komunikacije, razgovora. Također, sve dok bilo koju takvu reakciju budemo isključivo doživljavali i prezentirali kao bitku za nečiju vlastitu poziciju, jer eto njih dvije su u pitanju i na umu su im samo njihova fotelja ili plaća, nećemo daleko odmaći. Ne zaboravimo, sutra će neka druga biti na porodiljnom, neka druga će biti nečija žena, neka druga će biti prestara ili premlada, neka druga će imati oštriji jezik ili što god! Predsjedništvo Foruma žena o ovome se nije oglasilo, koliko znam, jer nisu podržale predloženi tekst priopćenja. No, ponovit ću, žene SDP-a morat će same odlučiti u kakvoj ulozi vide sutra Forum žena SDP-a i, konačno, žele li i na koji način imati utjecaja na odluke koje se donose u stranci, posredno i u društvu.

Potegnulo se i pitanje zašto Vlada Zorana Milanovića nije željela ratificirati Istanbulsku konvenciju. Zašto nije?

- Iskreno, ne znam zašto Istanbulska konvencija nije ratificirana u vrijeme SDP-ove Vlade. Forum žena je više puta, putem svojih priopćenja, pozivao na ratifikaciju, tražio objašnjenja, ali nažalost odgovora nije bilo. Sada je u ime Kluba išao prijedlog zakona, podržavam to, ali nemam iluzija da će i HDZ-ova Vlada tu ratifikaciju brzo izvršiti, tim više kad vidim na koji način je složena radna skupina za pripremu zakona.

Kako ocjenjujete politiku aktualne Vlade prema pravima žena, te ostalih ugroženijih skupina?

- Nemam previše lijepoga za reći. Čekam raspravu u Saboru o izvješćima naših pravobraniteljstava, posebno pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Sjećamo se prošle godine kada su je isti ovi koji su na vlasti htjeli smijeniti jer nije dovoljno govorila o demografskoj politici?!

Nas čeka bitka za očuvanje dosegnutih prava, pogotovo kada je u pitanju pravo na izbor, odnosno reproduktivna i seksualna prava jer svjedoci smo radikalizacije i klerikalizacije društva i ne samo kada su ova prava u pitanju. U tom smislu, smatram ovogodišnji osmomartovski marš izuzetno bitnim jer je pokazao da nam nije svejedno i da smo spremne na bitku.

Vidimo da je posebni savjetnik Ilčić odstupio i da neće prezati, niti on, a niti njegovi istomišljenici da na svaki način pokuša denuncirati svoje protivnike, ne libeći se zadirati i u njihovu intimu, što je za svaku osudu. Ali, bez obzira na poruke Noćnog marša, nemam iluzija da će Davor Ivo Stier odstupiti, još manje da će ga Plenković smijeniti. Oni su, naime, u poziciji da provode politiku za koju su se uvijek zalagali i za koje im je većina na prošlim izborima dala mandat. Nisu sirovi kao neki njihovi prethodnici, ali time su opasniji i to treba imati na umu. Samo o nama samima ovisi koliko ćemo se organizirano suprotstaviti njihovom pokušaju u sužavanju prava različitih skupina u našem društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:12