METEOROLOGIJA

GOTOVO JE BABLJE LJETO, PRED NAMA JE NAGLA PROMJENA VREMENA Za gotovo cijelu državu izdana upozorenja, s osjetnim padom temperatura moguć snijeg

 
 Meteoalarm, CROPIX

Podulje sunčano razdoblje u kojem su mnogi u Hrvatskoj u posljednje vrijeme uživali primiče se svom kraju i, prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju nas očekuje velika promjena.

U subotu će još biti pretežno sunčano, na Jadranu i uz njega povremeno umjereno oblačno, a prema kraju dana na sjevernom dijelu rijetko može pasti i malo kiše. I dalje razmjerno toplo, uz najvišu temperaturu uglavnom između 19 i 23 °C.

U nedjelju slijedi postupno naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Kiše može biti već prijepodne u zapadnim predjelima, a poslijepodne i navečer posvuda, kada može biti i obilnija. Prema kraju dana uz pad temperature zraka kiša u višem gorju može prijeći u susnježicu ili snijeg.

Vjetar u početku slab, a poslijepodne će zapuhati umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjereno i jako jugo, prema kraju će dana na sjevernom dijelu okrenuti na buru, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10, a na Jadranu od 12 do 16. Najviša dnevna uglavnom između 15 i 20, u Dalmaciji i do 23 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma izdao upozorenja za cijelu Hrvatsku osim Slavonije i Baranje. Duž Jadrana na snazi su narančasta upozorenja zbog obilne kiše, koje bi ponegdje moglo pasti i do 60 litara po četvornom metru. Žuta upozorenja izdana su zbog snažnog vjetra, koji bi ponegdje mogao puhati brzinom od 110 kilometara na sat. Za unutrašnjost je narančasto upozorenje izdano za Liku i Gorski kotar, dok je za druge predjele na snazi žuto upozorenje, uglavnom zbog kiše i grmljavine, ali i jakog vjetra.

Narančasta uzbuna objavljuje se u situacijama kada su vremenski uvjeti opasni, a žuta kada su vremenski uvjeti potencijalno opasni.

Početkom sljedećeg tjedna promjenljivo i osjetno svježije. Povremene kiše bit će još uglavnom u ponedjeljak, a potom će biti većinom suho i uz sunčana razdoblja. Vjetar u unutrašnjosti umjeren, povremeno i jak sjeverni, na Jadranu bura i sjeverozapadnjak.

Prema 7-dnevnoj prognozi DHMZ-a, novo osjetnije zahladnjenje, ali bez značajnijih oborina, očekuje se sljedeći vikend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:28