SUSRET U SOČIJU

FOTO: GRABAR KITAROVIĆ I PUTIN NAJAVILI BOLJE ODNOSE HRVATSKE I RUSIJE Predsjednica mu predstavila Inicijativu tri mora, on spomenuo i Agrokor

 
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin
 Alexander Zemlianichenko/Pool / REUTERS

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u službenom je posjetu Rusiji gdje je u Sočiju održala sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nakon razgovora potpisan je niz zajedničkih akata između dvije države koji bi trebali poboljšati odnose dviju država, a nakon toga su izjave za medije dali predsjednk Putin i predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica je Putina pozvala u državnički posjet Hrvatskoj, a kako doznajemo, Putin je poziv prihvatio i hrvatska je predsjednica izrazila nadu da će do njega doći sljedeće godine.

Prvi je govorio domaćin, Vladimir Putin:

- Poštovana gospođo predsjednice i ostali uzvanici, želio bih istaknuti da su razgovori s predsjednicom Hrvatske prošli u konstruktivnom smjeru i da je Hrvatska važan partner Rusije na Balkanu. Predsjednica Hrvatske i ja razmotrili smo konkretne mjere za poboljšanje uzajamne suradnje, naročito gospodarskim vezama.

Razmotrili smo nove inicijative kojima bismo stimulirali naše veze, između ostalih u zajedničkoj realizaciji projekata hrvatskih i ruskih tvrtki u trećim zemljama. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade polažemo u gospodarski forum u Moskvi, a posebnu pažnju smo usmjerili u sektor energetike u kojem je Hrvatska velik uvoznik naftnih derivata iz Rusije.

Sa svoje strane Gazprom osigurava gotovo polovicu potreba Hrvatske za prirodnim plinom, Lukoil ima razgranatu mrežu benzinskih crpki, a ruske korporacije pomagale su u razvoju električne energetike Hrvatske. Valja napomenuti da su se hrvatske tvrtke pridružile i izgradnji arktičkog tankera, a ruska Sberbanka i VTB sudjeluju u financijskom oporavku koncerna Agrokor.

Želio bih izraziti zahvalnost hrvatskom izaslanstvu, a naročito predsjednici Grabar-Kitarović na ovom sastanku - završio je Putin.

Nakon ruskog predsjednika, poduljim govorom obratila se hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

- Zahvaljujem predsjedniku Putinu na gostoprimstvu u ovom mjestu koje nas podsjeća na Opatiju, kolijevku hrvatskog turizma i jednu od omiljenih destinacija ruskih turista na Jadranu.

Širina naših odnosa obilježena je i potpisivanjem novih akata o zajedničkoj suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Danas je izražena želja za novom suradnjom te sam u tom duhu i pozvala predsjednika Putina na državnički posjet u Hrvatsku, koji bi bio prvi službeni posjet nekog ruskog predsjednika Hrvatskoj.

Utvrdili smo primjere uspješne suradnje koji su oživjeli hrvatsko-ruske gospodarske odnose te bih se tu zahvalila ruskom predsjedniku na posredovanju oko rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu zbog rafinerije iz susjedne zemlje.

Na sutrašnjem gospodarskom forumu u Moskvi nekoliko stotina tvrtki će diskutirati o potencijalnoj novoj suradnji, a istaknuto je i kako se naša robna razmjena povećana unatoč sankcijama. Rusija je pokazala želju da ulaže u energetski sektor u Hrvatsku, a ogledni primjer toga je ugovor između Gazproma i PPD-a o višegodišnjoj osprkrbi plina za Hrvatsku.

Na ovom mjestu željela bih istaknuti kako je Inicijativa triju mora inicijativa za koheziju Srednje Europe te je usmjerena na suradnju država na mnogim projektima. Ovdje valja naglasiti i kako Rusija predstavlja i nezaobilaznog partnera u razgovorima o sigurnosti u svijetu. Također, čvrsto vjerujem da će provedba Sporazuma iz Minska dovesti do poboljšnja situacije u Ukrajini, što je u interesu Ukrajine, Rusije i svih ostalih europskih država - rekla je Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:44