GODIŠNJI U VOJARNI PENEDA

Grabar-Kitarović na Brijunima: Sve će sama platiti, sama će i kuhati, pripremat će doktorat

Predsjednica je na odmor ponijela knjige koje obrađuju međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost, a ljetovanje u vojnom kompleksu s četiri objekta sama će platiti te će navodno i sama kuhati za sebe i članove obitelji
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Odmah nakon teniskog finala u Umagu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je na odmor na Brijune, gdje će biti do 2. kolovoza. Predsjednica će odsjesti u vojnom objektu Peneda, a boravak na Brijunima osobno će platiti.

Osim članova osiguranja s Grabar-Kitarović na Brijunima neće biti nitko drugi, a u apartmanu u sklopu vojnog objekta predsjednica će sama kuhati za sebe i svoju obitelj. Suprug Jakov Kitarović pridružit će se predsjednici na odmoru tijekom tjedna.

Najveći dio vremena Kolinda Grabar-Kitarović provest će u pripremanju doktorata koji je upisala na Fakultetu političkih znanosti.

U predsjedničinoj “prtljazi” tako je najviše knjiga koje će čitati tijekom odmora, a uz nju je i Kindle, od kojeg se inače nikada ne odvaja. Kada je riječ o literaturi koja joj koristi za pripremu doktorata, Grabar-Kitarović na odmor je ponijela prije svega knjige koje obrađuju međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost.

KRATKI ODMOR Vojni objekt Peneda prilagođen je vojnim potrebama i nije mjesto za luksuzan odmor. Predsjednica je u vojnom objektu već prije boravila, a u odabiru lokacije za odmor nije željela koristiti niti jednu od rezidencijalnih vila na Brijunima. Račun će Grabar-Kitarović podmiriti odmah nakon ljetovanja. U samom apartmanu je i mala kuhinja opremljena kućanskim aparatima, što obitelji Kitarović omogućuje da sami organiziraju odmor kako im najviše odgovara. Kako doznajemo, predsjednica niti u jednom trenutku nije razmišljala da odabere drugi smještaj za sebe i svoju obitelj.

SUSRETI S DRŽAVNICIMA Vojska je na Brijunima još iz vremena bivše države, kada je Josip Broz tamo imao ljetnu rezidenciju. Na Brijune su često dolazili i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, gdje su priređivani brojni susreti s državnicima i diplomatima, ali i međunarodne konferencije. U mandatu Kolinde Grabar-Kitarović Brijuni su znatno manje mjesto protokolarnih susreta predsjednice i njenih gostiju. Ljetni odmor prošle godine Grabar-Kitarović provela je djelomično radno, u Splitu i na Brijunima.

Kolinda Grabar-Kitarović nije predvidjela da će tijekom odmora imati državničke susrete, a Jutarnji doznaje da joj je upućen poziv kazališta Ulysses za premijeru “Shakespeare ljetne noći - varijacije” koja će se održati na Malom Brijunu 29. srpnja. U predstavi nastupa doajen Ratko Polič, a nije isključeno da će se predsjednica pozivu odazvati.

PRATIT ĆE IZBORE Bez obzira na to što će najveći dio odmora Grabar-Kitarović posvetiti obitelji i pripremama za doktorat, bit će i u stalnom kontaktu sa svojim Uredom na Pantovčaku i savjetnicima. Pratit će što se događa na hrvatskoj političkoj sceni, pogotovo kad je riječ o pripremama za parlamentarne izbore. Odmah poslije odmora predsjednica će započeti s redovnim aktivnostima, među kojima će biti sudjelovanje na obljetnici Oluje i odlazak na Sinjsku alku, a predviđeno je i da ode na Maraton lađa.

Nakon otvorenog pisma Ive Josipovića u kojem joj je izložio svoje poglede na hrvatski pristup oko otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU, Kolinda Grabar-Kitarović nema namjeru javno odgovoriti bivšem predsjedniku.

Jedan od razloga zbog kojih neće uputiti odgovor koji bi bio objavljen i u medijima je i taj što je Josipović i danas politički aktivan pa da se to ne shvati u kontekstu priprema za izbore. Međutim, doznajemo da će mu odgovoriti osobno.

Kompleks Peneda na Brijunima površine je 1500 kvadrata i u sklopu njega su četiri objekta. Iako su Oružane snage danas brojčano znatno manje prisutne na Brijunima nego prije, još nije odlučeno hoće li vojarna biti pretvorena u turistički objekt visoke kategorije. U dijelu vojarne smješteni su pripadnici počasno-zaštitne postrojbe koji su uvijek do sada imali zadatak osigurati zaštitu visokih gostiju koji dolaze na Brijune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:06