NAKON NAJAVE IZGRADNJE

'GRADNJA SINAGOGE U ZAGREBU JE PROMAŠAJ!' Najuspješniji židovski poduzetnik u Hrvatskoj Jakov Bienenfeld

'Želim širiti svoj biznis, ali imam problema s administracijom jer su na važnim mjestima nekompetentni ljudi', kaže Bienenfeld
 Tonči Plazibat / CROPIX

Još otkad je, krajem 1992., doveo Escadu kao prvi svjetski luksuzni modni brend koji je otvorio dućan u Zagrebu, Jakov Bienenfeld nezaobilazan je sudionik hrvatske društvene scene. Iako mnogi misle da ime njegove informatičke tvrtke, VIP Data, govori i o njegovim društvenim preferencijama, sam Bienenfeld objašnjva da to nema veze. VIP je, naime, bio naziv prvog modela stroja s kojim je on 80-ih počeo raditi na “bušenju” kompjutorskih kartica. Ime je ostavio, pa mu se i turistička agencija i kafić koje je otvorio na ruševinama Generalturista zovu VIP. Možda je javnosti najpoznatiji kao jedan od frontmena Židovske općine Zagreb , pogotovo u sporu koji ona ima s organizacijom Beth Israel. O svojem židovstvu Bienenfeld govori bez zadrške, često kroz šalu i viceve.

Bienenfeld je pažnju javnosti nedavno privuko kao jedan od dvojice javno potvrđenih sponzora kampanje Milana Bandića.

Zašto ste financirali kampanju Milana Bandića?

- Tih 10.000 kuna ne smatram nekim posebnim financiranjem. To je bio više moj način da kažem da se slažem s tim kako on vodi grad. Ima stvari s kojima se ne slažem, ali mislim da je on najbolji izbor za Zagreb. Brz, efikasan, elokventan... i to treba honorirati.

Ima li vaša donacija veze s Bandićevim obećanjem da će Grad pomoći u gradnji Židovskog centra u Praškoj?

- Gradnja Židovskog centra je apsolutno u suprotnosti s mojim shvaćanjem potreba židovske zajednice. Protiv sam gradnje tog centra jer smatram da Židovska općina ne može financijski izdržati posjedovanje takvog centra...

Predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus potvrdio je da se već rade geološka istraživanja za projekt u Praškoj.

- Nisam upoznat ni sa kakvim detaljima, osim što znam da je arhitekt Fabijanić svojedobno ponudio idejno rješenje za taj prostor. ŽOZ je preozbiljan društveni subjekt da bi samozatajno ušao u bilo kakav projekt koji koristi sredstva Grada i države a da ne obavijesti javnost o idejama i planovima.

Protiv ste gradnje Židovskog centra i u slučaju da ga država i Grad plate?

- Apsolutno. Taman da nam ga poklone za rođendan ili Bar micvu, takav centar treba izdržavati, a ni Grad ni država ne bi mogli, niti bi bilo pametno da izdržavaju centar kojemu ja osobno nisam spreman odrediti ni pravu svrhu.

Vi to govorite u svoje ime, ili je to i stav Židovske općine Zagreb?

- Svjestan sam da će svekoliko židovsko pučanstvo stati na zadnje noge, ali me to silno podsjeća na židovski dom staraca. Grad i država bi sigurno pomogli, možda kao povijesno pranje od odgovornosti, iako ja mislim da se ova država nema što prati. Židovskoj općini više bi trebao poslovni centar koji bi alimentirao neka sredstva od kojih bi se financirale stipendije židovske djece ili pomagale siromašne židovske obitelji. Židovi u Hrvatskoj žive, na žalost, jednako loše kao i Hrvati.

Čudno je čuti od uglednog člana židovske zajednice da se protivi takvom projektu. Što će reći predstavnici ŽOZ-a?

- Potpuno mi je svejedno što će oni reći. Bio sam član Vijeća ŽOZ-a pet mandata, znam što sam napravio za našu zajedincu, a sve ovo sam rekao i u Židovskoj općini. Ako moj prijatelj Ognjen Kraus želi ponijeti povijesnu odgovornost za gradnju nekakvog imaginarnog centra, koji će za 10 godina biti zatvoren jer ga neće imati tko financirati, na njegovu volju.

Je li dugogodišnji sukob među zagrebačkim Židovima razlog vašeg takvog stava i odgode gradnje centra?

- Ne. Franjo Tuđman je još 1994. meni rekao da bi bilo vrijeme da sagradimo sinagogu. Pokojni ministar financija Jozo Martinović rekao je da novac nije u pitanju. A ja sam Tuđmanu rekao: ne, nije pristojno graditi velebnu sinagogu dok je širom Hrvatske srušeno 1800 crkvi i 2000 škola. Ideja se opet pojavila za vrijeme Sanadera, ali sam i njemu rekao: to nema tko plaćati i točka.

Ne bi li gradnja Židovskog centra ušutkala sve one u svijetu koji govore loše o Hrvatskoj?

- Hrvati kao korpus nisu antisemiti. Ja nemam antisemitskih iskustava u Hrvatskoj. Možemo biti ponosni na tretman koji Židovi imaju u ovoj zemlji. Je li bilo antisemitskih ispada? Je, Mladen Schwartz je najveći antisemit, a on je Židov. Kao Židov stalno ponavljam: nemam rezervnu domovinu, Izrael nije moja rezervna domovina. Izrael su moji korijeni, a Hrvatska je moja domovina, tu rastu moja djeca, moja žena je Hrvatica...

A što je s povratom židovske imovine?

- Ima nekih problema, imovina Katoličkoj crkvi se brže vraća, istina, ali njih je puno više. Da je samo malo više dobre volje...

Ugledni član židovske zajednice Slavko Goldstein danas je savjetnik premijera Milanovića. Ima li židovska zajednica koristi od toga?

- Ne znam da li ima koristi, ali znam da ima štete. Kako čovjek koji se nikada nije bavio ekonomijom odjednom postaje savjetnik premijera i dijeli lekcije svima nama koji smo u biznisu cijeli život? Osim toga, on ima 85 godina. Kome trebaju njegovi savjeti? Trendovi se mijenjaju, ekonomiju danas vode balavci od 28, 29 ili 35 godina. Čini mi se da je to posljedica jedne imaginarne potrebe da se Židovima u Hrvatskoj dade status i značaj. A nama to ne treba, ili jesmo značajni ili nismo...

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:16