USPRKOS PROSVJEDIMA

GRADSKA SKUPŠTINA DONIJELA KONAČNU ODLUKU O SEDLARU Većina smatra da redatelj zaslužuje Nagradu Grada Zagreba

 Tomislav Kristo/Željko Puhovski / CROPIX

Režiser Jakov Sedlar zaslužuje Nagradu Grada Zagreba, odlučila je Gradska skupština. Prijedlog Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. prošao je usprkos negodovanju SDP-ovih i HNS-ovih zastupnika, i to sa 27 glasova za, osam protiv i četiri suzdržana.

Uoči početka sjednice Gradske skupštine održala su se dva prosvjeda, jedan protiv dodjele nagrade Sedlaru i jedan za.

Naime, aktivisti koalicije Zagreb je naš!, Nove ljevice i radničke fronte smatraju kako je riječ o režiseru "koji je falsificirao istinu", aludirajući time Sedlarov film Jasenovac - istina. S druge strane, branitelji, generali, a među njima i saborski zastupnik Željko Glasnović, transparentima su iskazali podršku Jakovu Sedlaru.

Podsjetimo, predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine i Antifašistička liga Hrvatske uputili su pisma gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku i zastupnicima Gradske skupštine sa zahtjevom da odbiju dodijeliti Nagradu Grada Zagreba redatelju Jakovu Sedlaru zbog njegova "glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma". Sedlarova revizionistička stajališta, ističe se u pismu, naročito su prisutna u njegovu prošlogodišnjem filmu "Jasenovac – istina", koji je izazvao zgražanje ovdašnje i međunarodne javnosti. U tom je filmu koncentracijski logor smrti prikazan kao radni logor te su "umanjene i obezvrijeđene žrtve Jasenovca, negiran Holokaust i genocid počinjen od ustaškog režima", istaknuli su.

Jakov Sedlar odgovorio je na te optužbe rekavši da 'nikada, niti u jednome svome filmu ili javnom istupu, nisam poticao na mržnju, nikada nisam pokušao zatajiti bilo koji i bilo čiji zločin, nikada niti u jednoj primisli nisam rekao bilo što pozitivno o fašizmu. Fašizam (kao i komunizam) zla su koja samo bolestan čovjek može podržavati i promovirati'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:08