POZNATI ODVJETNIK EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI:

Hanžeković: Naš ugovor s HRT-om je po njih vrlo povoljan, ja ih efektivno kreditiram

zagreb,220207hrt zgrada na prisavlju, krim policija u zgradifoto: drago sopta-slobodna-
 Drago Sopta / CROPIX




ZAGREB - Pripadnici krim policije danas poslijepodne posjetili su zgradu Hrvatske radio televizije na Prisavlju i iz ureda pravne službe počeli izuzimati velike količine dokumenata. Kako Jutarnji saznaje, kriminalisti navodno istražuju odnos javne televizije i odvjetničkih društava koji provode ovrhe za HRT.

Kako je Jutarnji već pisao, za HRT rade 24 odvjetnička društva, od čega čak njih pet radi samo na ovrhama. Poslovnom odlukom Uprave HRT-a, tih pet društava izabrano je bez javnog natječaja. Da nije riječ o zanemarivu poslu, potvrđuje podatak da je HRT od 2003. pokrenuo ukupno 900.000 ovrha za neplaćanje RTV pristojbe. Samo posljednje dvije godine poslano je 120.000 ovrha.

Dorotea Lazarin, glasnogovornica HRT-a potvrdila je informaciju kako je u javnu televiziju upala krim policija.

- Zbog čega su došli, stvarno nemam pojma. Istraga je tajna. No činjenica je da oni posljednih nekoliko godina redovito dolaze na HRT i svaki put im predamo sve dokumente koje traže. Toliko su redoviti gosti, da ih zaposlenici već znaju i podravljaju - kratko je rekla Lazarin.

HRT je odvjetnička društva koja su angažirali za ovrhe izabrao na temelju procjene o sposobnosti, kapacitiranosti ureda, informatičkih kapaciteta, ljudstva te sposobnosti da se naplaćuju tek nakon okončanja postupka, a Odlukom o davanju punomoći za zastupanje HRT-a omogućeno im je da obavljanje raznih poslova bez ikakve kontrole o čemu se radi i kakvim se financijskim sredstvima raspolaže.

U HRT-ovoj pravnoj službi zaposleno je 29 ljudi, od čega je šest pravnika i dva rukovoditelja. Troje ima položen pravosudni ispit, a jedan je bez njega. Jedan pravnik angažiran je i na poslovima oko Nadzornog odbora, a jedna na poslovima oko Programskog vijeća.

Među odvjetničkim uredima koja se bave ovrhama su Hanžeković, Radaković & Partneri, Leko i Partneri, Madirazza & Partneri, Owens i Houšra, ali i ured Cenić u kojem radi Maja Cenić, sestra Dijane Čuljak , bivše HTV-ove urednice i voditeljice. Čuljak se povukla sa HRT-a kad je otkriveno da je bila u sukobu interesa kao suvlasnica Core Medije, zbog čijeg je poslovanja njezin bivši suprug Vladimir Šelebaj Sellier pod istragom.

Prema nekim izvorima u HRT-u, javna televizija ne plaća odvjetnička društva koja provode ovrhu, već se oni naplaćuju od troškova naplate ovrhe.

Osim angažiranja odvjetnika oko naplate ovrha, navodno je problematičan i Pravilnik o radnim mjestima i plaćama radnika. Njime je navodno Uprava pokušala osigurati sebi, pravnoj i kadrovskoj službi i svojim odvjetnicima osigurati tejne ugovore i aneks plaća.





Hanžeković: Naš ugovor s HRT-om je po njih vrlo povoljan, ja ih efektivno kreditiram

- Ja imam ugovor s HRT-om o ovrhama iz 2002. godine koji je nepromijenjen do danas. Po tom ugovoru HRT nije nikad meni platila niti lipu. Kada ja od tužnika naplatim i glavnicu i kamatu i svoj odvjetnički trošak, onda ja taj trošak proslijedim HRT-u, onda oni mene obavijeste da je moj trošak došao, onda ja još nekoliko mjeseci čekam. Ja efektivno kreditiram HRT, rekao nam je Marijan Hanžeković, iz odvjetničkog društva Hanžeković.

- Taj ugovor je izuzetno povoljan za televiziju, jer nju taj ugovor ne košta ništa, a kada bi to radili preko svoje pravno službe, morali bi više ljudi zaposliti. Kada bi radili tu ovrhu sami, ne bi mogli ispostaviti taj trošak jer nisu u statusu odvjetnika i nemaju pravo na trošak. Kada su oni to radili, efikasnost je bila puno manja.

- Na isti način se naplaćuje jako puno tvrtki koje su u privatnom vlasništvu, poput HT-a, ZABA-e, Erste... Tako svi funkcioniraju i kod nas i vani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:01