DESNO KRILO HDZ-A

'Hasanbegović i Brkić nisu dio iste struje HDZ-a'

 HANZA MEDIA

Na krajnjem desnom krilu HDZ-a proteklih se dana počela okupljati, čini se, unutarstranačka “oporba” predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću predvođena Zlatkom Hasanbegovićem, ministrom kulture na odlasku, kojem je jučer u intervjuu za tjednik Nacional podršku dao i Miro Kovač, ministar vanjskih poslova također na odlasku.

Zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić također se u medijskim spekulacijama spominje kao dio tog društva, ali iz izvora u stranci doznajemo da to nije istina.

- Brkić i Hasanbegović sigurno nisu dio iste struje, ne bih baš rekao da su njih dvojica bliski - rekao nam je izvor iz stranke, natuknuvši da odnosi između njih dvojice također nisu baš dobri iako je, kaže nam izvor, upravo Hasanbegović pozivao birače da glas daju Brkiću koji je bio na 14. mjestu na listi u njegovoj izbornoj jedinici.

Niska mjesta

Nitko od naših sugovornika u stranci ne vjeruje da društvo predvođeno Hasanbegovićem ima snage i potencijala prerasti u ozbiljniji problem proeuropski orijentiranom novom stranačkom vodstvu, ali smatraju da bi šef stranke Plenković s njima pojedinačno trebao što prije sjesti za stol i ponuditi im neke nove opcije.

- Bila bi greška novog vodstva HDZ-a da ne prepozna vrijednost i predstavnike nove autentične desnice u svojim redovima, jer bi u tom slučaju izgubili taj dio biračkog tijela. Hasanbegović ne želi rušiti vlastiti politički integritet jer zna da samo kao takav može biti predvodnik te opcije. A vrijeme i odnosi i situacije će raditi za njega, ili protiv njega, no Plenković ga sigurno neće ostaviti za ministra kulture, nego će mu vjerojatno ponuditi neko mjesto u Saboru, ali ne bi ga trebao marginalizirati - komentira naš sugovornik blizak HDZ-u. Naš drugi sugovornik prisjeća se da su neki od aktera s desnog krila HDZ-a bili stavljeni na niska mjesta na listama na izborima, ali da su ipak uspjeli ostvariti dobar rezultat.

Borba za fotelje

- Stavio ih je na niska mjesta u nadi da neće uspjeti osvojiti dovoljan broj glasova, ali sad su se neki od njih samo potvrdili i ojačali - kaže naš izvor blizak stranci i ističe da se neki od njih sad samo pozicioniraju i bore za svoje mjesto u stranci. Poslije Hasanbegovićeva istupa počelo se spekulirati da vrh stranke promišlja o nekoj poziciji za njega i da bi mu možda moglo pripasti navodno mjesto potpredsjednika Sabora. Kovač se, pak, u tim nagađanjima spominje kao navodni predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku ili možda kao veleposlanik. Naši sugovornici uvjereni su da u novoj Vladi neće biti mjesta ni za jednog od dvojice ministara koje je u vrh HDZ-a lansirao bivši šef stranke Tomislav Karamarko. Kovač je u razgovoru za Nacional podsjetio kako je Plenković u HDZ ušao u vrijeme Jadranke Kosor. - I što bismo sad trebali? Svaki dan ga etiketirati kao Kosoričina čovjeka - pita se Kovač u intervjuu.

- Kovač govori neistine, Plenković nikad nije bio Kosoričin čovjek - reagirao je na taj intervju izvor blizak novom vrhu HDZ-a. Kovač je već drugi ministar na odlasku koji preko medija Plenkoviću šalje poruke u kojima se nameće za ministra.

- Kovač se bori za vlastitu poziciju - kaže naš izvor blizak stranci.

Hasanbegović, pak, smatra naš izvor, to radi da bi se održao kao “autentični desni intelektualac”. Iz izvora bliskog vrhu stranke doznajemo kako procjenjuju da je riječ o “heterogenoj skupini” koja nije nikakva opasnost za vrh stranke.

- Bruna Esih će se prilagoditi Plenkovićevoj politici. Culej neće biti dio Plenkovićeva tima, ali će djelovati u Saboru, no ne treba očekivati da će se upustiti u nešto više. Dvojica najosjetljivijih iz te grupacije, Hasanbegović i Kovač, također će naći svoje mjesto - smatra naš izvor blizak vrhu stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:37