POVJESNIČAR I BIVŠI MINISTAR

HASANBEGOVIĆ KONTRA PREDSJEDNICE 'Za dom spremni' nije stari hrvatski pozdrav, nego ustaški pozdrav i sa sobom nosi hipoteku. Osim u jednom slučaju...

 Damjan Tadić / Robert Fajt / Hanza Media

Jedno od gorućih pitanja hrvatske političke scene proteklih nekoliko mjeseci jest ono o kontroverznom spomeniku HOS-ovcima koji su izgubili živote u Domovinskom ratu, a koji je postavljen u Jasenovcu. Sporna točka je ustaški poklič "Za dom spremni" koji se nalazi na spomeniku, a koji su HOS-ove postrojbe koristile tijekom Domovinskog rata.

S obzirom na to da je u Jasenovcu bio logor smrti u kojem su ustaše tijekom Drugog svjetskog rata pobile više od 80.000 Srba, Židova, Roma i Hrvata koji su se protivili režimu, jasno je da su zbog spomenika uzrujani pripadnici srpske i židovske manjine, kao i mnoge antifašističke udruge. Oni traže da se spomenik, ili sporni natpis, uklone, a kad će, i hoće li do toga doći, Vlada još nije odlučila.

U intervjuu koji je u ponedjeljak dala za RTL televiziju, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, kompromitiran za vrijeme ustaškog režima.

- Moj stav o pozdravu Za dom spremni je poznat, on je stari hrvatski pozdrav, no kompromitiran je za vrijeme ustaškog režima. Ja nisam povjesničar, ali imam svoj stav. Ne bih donosila sud o tome je li previše kompromitiran - kazala je predsjednica za RTL.

No, kako piše Novi list, Zlatko Hasanbegović, povjesničar po struci, ima drukčiji stav o podrijetlu "Za dom spremni" pozdrava.

– Nikad nisam tvrdio da je to stari hrvatski pozdrav. Nije. To je ustaški pozdrav i zato sa sobom nosi hipoteku. Osim u jednom slučaju, a to je kad je unutar grba HOS-a pod kojim se ta postrojba borila u Domovinskom ratu – rekao je za Novi list Hasanbegović.

Politički tajnik stranke Nezavisni za Hrvatsku protivi se zabrani pokliča "Za dom spremni", premda ne negira da su ga u uporabu inicijalno uvele ustaše.

– Načelno nisam za zabrane. U tom kontekstu promatram i određene simbole koje je uzela Radnička fronta, neka im ih, što im ja mogu. Mogao bih prihvatiti zabranu samo kad bi se "Za dom spremni" koristio isključivo kao instrument izazivanja mržnje – zaključuje Hasanbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:59