REAKCIJA

HAZU: Odluka Arbitražnog suda ne obvezuje Republiku Hrvatsku

predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) priopćila je u četvrtak da odluka Arbitražnog suda nema nikakvog pravnog učinka, temeljem jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2015. i ona Republiku Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije donio je u četvrtak odluku da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, pripada Republici Sloveniji te da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobiva spojnicu svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Republika Hrvatska se iz arbitražnog sporazuma povukla temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora krajem srpnja 2015., utvrdivši da je arbitraža nepovratno kontaminirana teškom slovenskom povredom toga postupka, nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Hrvatska državna vlast ranije je službeno najavila, a to je u više navrata ponovio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, da zbog navedenih razloga nikakvu presudu arbitražnog suda neće priznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:37