ZAJMOVI

HBOR u vrijeme SDP-a dao Agrokoru 365,4 mil. kn kredita

 Damjan Tadić / CROPIX

U vrijeme Vlade Zorana Milanovića Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je tvrtkama iz sastava Agrokora odobrila ukupno 11 kredita u ukupnom iznosu od 365,4 milijuna kuna.

Podaci su to koje smo dobili iz HBOR-a, a koji potvrđuju da su Agrokor financijski potpomagale sve hrvatske vlade, neovisno o tome je li im na čelu stajao HDZ ili SDP.

Naime, HBOR je, prema neslužbenim informacijama iz financijskih krugova, u posljednjih 15-ak godina Agrokoru odobrio ukupno oko 800 milijuna kuna kredita. Gotovo polovica tog iznosa, ističe jedan naš sugovornik iz financijskih krugova, koncernu Ivice Todorića je odobrena u vrijeme Vlade Kukuriku koalicije, kada je na čelu Nadzornog odbora HBOR-a bio najprije Slavko Linić, a potom njegov nasljednik u fotelji ministra financija Boris Lalovac, dok je Branko Grčić, potpredsjednik Milanovićeve Vlade, bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora te državne financijske institucije, a Gordan Maras, tadašnji ministar poduzetništva i obrta, član NO HBOR-a.

Fondovi EU

- HBOR je zapravo Agrokor najjače i financirao u vrijeme SDP-ove Vlade. No treba reći da je većina tih kredita investicijska, s dugim rokovima otplate, što znači da novac nije bio namijenjen krpanju rupa u poslovanju. Isto tako, valja reći da je dobar dio novca Agrokoru plasiran iz fondova EU - objašnjava naš dobro upućeni izvor iz financijskih krugova.

Potvrdu tih tvrdnji daju i podaci koje smo dobili u HBOR-u. Naime, prema njima, tri su kredita u razdoblju Milanovićeve Vlade Agrokoru odobrena po programu kreditiranja projekata EU za ruralni razvoj, ribarstvo i vinske omotnice: iz tih je kredita Agrokoru otišlo ukupno 35,8 milijuna kuna, uz promjenjivu godišnju kamatnu stopu od tri posto i rokove otplate od 14, 15 i 16 godina, s počekom. Nadalje, Agrokoru je odobren i jedan kredit po programu IPARD u iznosu od 22 milijuna kuna, uz godišnju kamatnu stopu od tri posto i rok otplate od 10 godina, također s počekom.

K tome, u razdoblju od 23. prosinca 2011. do 22. siječnja 2016. godine HBOR je Agrokorovim tvrtkama odobrio kredit po programu Zaštita okoliša u iznosu od 16 milijuna kuna i s kamatnom stopom od tri posto te s rokom otplate od 14 godina, uključujući poček. Dva su kredita Agrokoru odobrena po programu Turizam, i to u iznosu od 135,9 milijuna kuna - jedan u vrijednosti 115,4 milijuna putem poslovne banke i drugi u iznosu od 20,5 milijuna kuna, izravno. I ovdje je kamatna stopa iznosila tri posto i bila je promjenjiva, dok su rokovi otplate iznosili 17, odnosno 15 godina, uključujući poček.

Instrumenti osiguranja

Agrokor je, nadalje, dobio i kredit po programu Gospodarstvo, i to od 35 milijuna kuna, uz promjenjivu godišnju kamatnu stopu od četiri posto i s rokom otplate od 13 godina, uključujući poček. Dva su mu kredita u tom razdoblju odobrena po Programu razvoja gospodarstva, u ukupnom iznosu od 100 milijuna kuna: ti su mu krediti odobravani putem poslovnih banaka, s rokom otplate od tri godine.

Konačno, kredit od 20,7 milijuna kuna Todorićevu je koncernu odobren po programu Izvoz IBRD, i to putem poslovne banke. U HBOR-u ističu kako svi krediti imaju adekvatne instrumente osiguranja, koje su tražili i od ostalih dužnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:13