BUDUĆNOST HDZ-A

HDZ IMA NOVO VODSTVO! Karamarko: 'Stranka ide dalje! Nitko nas neće ponižavati ni ucjenjivati!'

 Damjan Tadić / EPH

NOVO 23:15 - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u subotu navečer, zaključujući stranački Opći sabor, kako HDZ-ovi izaslanici izlaze sa Sabora ponosni, uzdignute glave.

- Porukama koje šaljemo sa Sabora, mnogi su scenariji propali, mnogi su očekivali da ćemo izaći pognutih glava, da će biti nesretnih, ali ništa se od toga nije dogodilo, ustvrdio je Karamarko pred malobrojnim izaslanicima koji su dočekali rezultate izbora za novo vodstvo stranke.

Čestitao je izabranima u novo vodstvo ističući kako se radi o kvalitetnim ljudima.

- Konfiguracija odabranih može služiti na ponos. Imamo što smo htjeli, balans između iskusnih, 'starih vukova' koji znaju pobjeđivati i mladih, novih lica. Veliki sam optimist, naglasio je Karamarko.

Stranka, poručio je, ide dalje. Situacija u kojoj se danas nalazimo, naša pobjeda na izborima je 'pobjeda sa kamenčićem u cipeli' i to će se riješiti. Nitko HDZ neće ignorirati ni ponižavati ni ucjenjivati, istaknuo je Karamarko i 'pobrao' pljesak preostalih izaslanika.

U KD Vatroslava Lisinskog u subotu se okupilo više od 1.800 izaslanika kojima je predsjednik stranke zahvalio na 'dobroj i prekrasnoj atmosferi koja asocira na jedinstvo'.

Ipak, malobrojni su dočekali objavu izbornih rezultata. Naime, prebrojavanje glasova, koje je trebalo biti gotovo poslijepodne, razvuklo se do iza 22 sata, zbog tehničkih problema sa optičkim čitačem.

Karamarko se našalio na tu činjenicu, zahvalivši svima koji su ostali, jer je '15 minuta potrajalo malo duže'.

-------------------------------------

23:00 - Na Općem izbornom saboru HDZ-a kao jedini kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a izabran je Milijan Brkić, koji je dobio glasove 1601 delegata, uz 135 nevažećih listića.

Za potpredsjednike stranke izabrani su Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat i Josip Bilaver.

Najviše glasova među 14 kandidata za šest potpredsjednika dobio je Oleg Butković (1270).

Između 32 kandidata, za članove Predsjedništva stranke izabrani su Ivan Anušić, Pero Ćosić, Josip Križanić, Žarko Tušek, Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Darko Milinović, Božidar Longin, Zlatko Ževrnja i Željko Turk.

Najviše je glasova dobio Hasanbegović (1227), a slijede ga Milinović (1210) i Tušek (1100).

Izabrani su i članovi Središnjeg odbora, u koji su uz ostale ušli Dinko Čutura, Stjepan Tuđman, Lovro Kušević itd.

HDZ je time okončao izborni proces u kojem je, prije nešto više od mjesec dana, za predsjednika u još jednom mandatu izravnim izborom potvrđen Tomislav Karamarko.

-------------------------------------

21:10 - Najviše je glasova, po neslužbenim informacijama, dobio Zlatko Hasanbegović (1227), slijede ga Darko Milinović (1210) i Željko Tušek (1100).

Sa 'šalabahtera' koji je objavljen, u Predsjedništvo nije ušao jedino Nenad Horvatić, a umjesto njega, delegati su izabrali Josipa Križanića.
U tijeku je ručno prebrojavanje glasova za članove Središnjeg odbora stranke, kojemu se pristupilo zbog neispravnog optičkog čitača.

-------------------------------------

20:40 - Prema neslužbenim informacijama kao članovi Predsjedništva prošli su: Zlatko Ževrnja, Božidar Longin, Anton Kliman, Darko Milinović, Žarko Tušek, Zlatko Hasanbegović, Željko Turk, Ivan Anušić, Pero Ćosić i Josip Križanić

-------------------------------------

19:40 - Brojanje glasova se odužilo jer su HDZ-ovci imali tehničkih problema s uređajem za brojanje glasova, pa su se nakon što je uređaj prebrojao potpredsjednike prebacili na ručno brojanje glasova za članove Predsjedništva.

Ručno brojanje glasova za Predsjedništvo još uvijek traje.

-------------------------------------

18:30 - Pojavile su se neslužbene informacije da su među potpredsjednicima izabrani Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat te Josip Bilaver. Zasad te informacije još nisu potvrđene te se čeka službena objava rezultata. Nisu prošli Josipa Rimac, Božidar Kalmeta, Miro Kovač i Dubravka Šuica.

-------------------------------------

18:15 - Ni Karamarko ni Čuljak ni ja nemamo nikakav šalabahter, rekao je kandidat za zamjenika predsjednika stranke Milijan Brkić.

- Ako je netko od šefova županijskih odbora dao delegatima upute da lakše glasauju o onome što su se dogovorili, ne znam, ali u HDZ-u postoje slobodni ljudi, izaslanici koji će glasati za one za koje misle da će voditi HDZ naprijed, rekao je Brkić.

-------------------------------------

ZAGREB - Čekaju se rezultati glasanja 1.850 stranačkih izaslanika o novom stranačkom vodstvu. Biraju zamjenika predsjednika strane, a jedini kandidat je sadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić. Biraju i šest potpredsjednika, 10 članova Predsjedništva, članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

Na Saboru HDZ-a u KD Lisinski pojavili su se i neki od bivših vladajućih HDZ-ovaca kao što su Bianca Matković, Neven Jurica, Franjo Gregurić, Nikica Valentić... Također su došli i Miroslav Blažević, Dubravko Šimenc te Jakov Sedlar.

- Svjedoci smo da se nije ostvarilo ono što smo planirali, rekao je okupljenim članovima Frano Lucić.

- Očekivao sam veče i teže reforme, vidimo da nekolicina njih potpiruje vatru. Poručujemo našim kooperantima da moraju mijenjati mišljenje, govorili su 'mi smo za reforme', prošlo je šest mjeseci, koje su to reforme koje je Most predložio i koje smo ostvarili. Upućuju nam ultimatume. Naš predsjednik Karamarko učinio je sve i da popusti takvim ultimatumima, i da prihvati prijedloge znajući da nemaju ljude za te resore. Mi u Slavoniji želimo reforme, ali nećete gospodo vi birat prvog potpredsjednika Vlade, učiniti ćemo sve da sačuvamo vjerodostojnost ove Vlade - poručio je Lucić.

- U zadnjih desetak dana svjesni smo činjenice i jednog napada koji je produkt hrabrosti i odlučnosti HDZ-a i prvog potpredsjednika HDZ-a da pokrenemo pregovore o povratu dijela INA-e koju je kupio MOL, rekao je ministar Darko Horvat.

- Treba reći da su INA-u prodali politički mentori čelnika današnjih oporbenih stranaka. HDZ nikada nije nikome prodao ni jednu dionicu INA-e - poručio je Horvat.

- Ostvarili smo proteklih godina pet pobjeda na raznim izborima, rekao je HDZ-ov eurozastupnik Andrej Plenković.

- Ova posljednja pobjeda ostvarila je kapitalni cilj srušiti Kukuriku koaliciju, a ovaj rezultat izbora utjecao je na sve što se dogodilo poslije. Prije dva mjeseca javno sam rekao da su stabilnost Vlade i stranke najvažniji ciljevi, ali za sve treba vrijediti transparentnost, što je preduvjet za kredibilno djelovanje. U političkoj i medijskoj areni naravno da ima podmetanja, ali aktualna politička kriza u Vladi je ipak jedan loš signal i za Vladu i za stranku. Stranačka lojalnost treba, ali treba isto tako cijeli slučaj rasvijetli i smatram da stranka ne može biti talac sudbine bilo kojeg člana, izjavio je Plenković.

- Slušao sam Plenkovića mislio sam da nam se obraća Božo Petrov, rekao je Frank Bilaver.

- Naručeni su to napadi od bivših izdajnika HDZ. Zahvaljujem Brkiću časnom čovjeku i domoljubu koji nije nasjeo na one koji su ga htjeli izdati. Ovo što je Petrov napravio, nije on to napravio, pet puta se sastajao Grmoja u vrijeme pregovora s Mesićem Baltazaru. Nisu oni nama problem ni SDP, ne možemo dopustiti bivšim izdajnicima da nam pričaju svoju povijest HDZ-a jer mi branimo HDZ i braniti ćemo svakog predsjednika, pa i Tomislava Karamarka, rekao je Bilaver.

- Cijela dvorana zna što se radi, tu sam mjesec dana, ne treba mi nikakva dužnost, želim da postoji jaki HDZ. Gospodo, dočekali smo da nam smutnju rade... Našem je predsjedniku 70 posto problema u naručenim člancima bivših povratnika u našu stranku. Gospodo HDZ je sigurnost opstanka ove domovine i nema više regije: hvala Miro, hvala Milijane jer nisi nasjeo na te kurvine sinove, izbaci ih iz stranke opet, ništa ti gore nema kad se ti unutar stranke sam svađaš umjesto da rješavaš druge probleme, svima sam rekao tko su. I Petrov je plaćen od vaših lobista, tako nam se čini i u Americi. Zato me Plenković podsjetio na Petrova, umoran sam, nisam ništa jeo: dragi prijatelju samo s HDZ-om naprijed al tvoj me govor podsjetio na Petrova, trebaš se ispričati gospodinu predsjedniku jer to je direktan udar na njega. Nije stranka njegov taoc, kako ga ti nazivaš. SAD je uvijek za HDZ uz HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:08