SUKOB OKO NACIONALNOG PARKA

HDZ: 'Nije dobro da Krkom upravlja Most; MOST: 'Naravno, kad je to bio vaš bankomat!'

 Nikša Stipaničev / CROPIX

ŠIBENIK - Odluka ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića da za članicu Upravnog vijeća JU Nacionalnog parka 'Krka' imenuje Ivanu Sučić umjesto dosadašnjeg člana Slavena Ivića, inače, HDZ-ovog dogradonačelnika Knina, izazvala je žestoki verbalni sukob između čelnika šibensko-kninskog HDZ-a i MOST-a koji bi mogao prerasti u otvoreni rat ovih dviju stranaka.

Naime, Ivana Sučić, supruga je načelnika općine Ružić Josipa Sučića iz Loze – političke grupacije koja je dio Mosta nezavisnih lista. Njezinim imenovanjem, MOST sada ima većinu od tri člana u Upravnom vijeću i može u potpunosti kontrolirati ovu javnu ustanovu u kojoj se obrće veliki novac, čime se šibensko-kninski HDZ nikako ne želi pomiriti.

- Nije dobro NP Krku poistovjećivati s nijednom strankom, pa tako ni Mostom. Moja osobna želja i namjera HDZ-a je bila da se u Upravno vijeće Krke dovedu stručnjaci, dakle, biolozi i ekolozi, ljudi neovisni o političkoj pripadnosti. Stoga ću ministru Dobroviću poslati naše prijedloge o potencijalnim kandidatima za Upravno vijeće. Radi se o ljudima koji su se dokazali radom i do sada nisu bili politički aktivni – kazao je na konferenciji za novinare, u ponedjeljak Nediljko Dujić, šef šibensko-kininskog HDZ-a.

- Pa ne može se Nediljko Dujić miješati u kadroviranje u NP Krka i postavljati iznad ministra. U toj javnoj ustanovi 90 posto odluka vezano je uz financijske tokove i javnu nabavu. Tu je također veliki projekt vezan za EU fondove, riječ je o godišnjem proračunu od 100 milijuna kuna. Ministar Dobrović, stoga je, u Upravno viječe imenovao osobe od veliko povjerenja koje će osigurati provođenje politike njegova ministarstva. A Ivana Sučić kvalitetna je i financijski stručna osoba s certifikatom vođenja projekata europskih fondova, kaže Branko Dželalija, povjerenik MOST-a za Šibensko-kninsku županiju.

Inače, u priopćenju za javnost Dželalija je HDZ optužio za mobbing i politički teror, kako je naveo, koja ta stranka, godinama provodi u NP Krka.

- Ono što će MOST braniti, to je da NP Krka pojedinci iz HDZ-a više ne koriste kao svoj bankomat. Često su Nediljko Dujić i Josipa Rimac na račun ove javne ustanove trošili za svoju reprezentaciju. To je moglo prolaziti dok im je politički mentor i zaštitnik bio Karamarko – među ostalim, napisao je u svom priopćenju Dželalija.

Ovakve njegove optužbe, Nediljko Dujić je na konferenciji za novinare ocijenio na najgusnijim lažima kojima se želi njega, bivšu gradonačelnicu Knina i stranku diskreditirati.

- Kategorički tvrdi da ni ja, ni gospođa Josipa Rimac, nikad nismo koristili sredstva NP Krka ni za stranačku, ni za osobnu reprezentaciju. Onaj tko piše takva priopćenja ne razumije funkcioniranje NP Krka, ni trošenje koja su namjenska za društvenu infrastrukturu na područjima gradova i općina na kojima se nacionalni park nalazi – kaže Nediljko Dujić.

I dok je, po svemu sudeći, otvorena nova fronta sukoba na lokalnoj razini između HDZ-a i MOSTA, vladajućih partnera u državi, valja spomenuti kako dužnost ravnatelja NP Krka obnaša visokopozicionirani član šibenskog SDP-a Krešimir Šakić, kojeg je na tu funkciju imenovala bivša Milanovićeva Vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 19:15