NOVI KRUG PREGOVORA

“HDZ nije sasvim protiv rada povjerenstva za Agrokor”

Branko Bačić
 Goran Mehkek / Hanza Media

- Za sada nema promjena. HDZ ostaje pri svom starom stavu - tvrdi predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić o SDP-ovu zahtjevu za osnivanje istražnog povjerenstva na koje HDZ ljetos nije htio pristati, zbog čega je propao i izbor ustavnih sudaca.

Bačić nije želio komentirati jesu li izjave njegova stranačkog kolega Mire Kovača o tome da HDZ ne bi trebao osporavati povjerenstvo jer tako samo daje argumente kritičarima da nešto kriju “solo” istup ili najava preokreta.

Bačić je kratko potvrdio da će o “slučaju povjerenstva za Agrokor” danas početi pregovore sa SDP-om i pokušati naći rješenje oko prijepora treba li izbor ustavnih sudaca vezati uz osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor.

Povjerenstvo je dovelo ne samo do sukoba u dvije vodeće stranke nego i potresa u SDP-u te podjeli na dvije frakcije - na onu koja misli da SDP ne treba revidirati stav i onu koja smatra da treba inzistirati na povjerenstvu, ali bez uvjetovanja izborom ustavnih sudaca.

Branko Bačić u Saboru je odbijanje HDZ-a branio time da treba pričekati da DORH provede istragu - u slučaju pokretanja postupka povjerenstvo bi se ionako moralo ugasiti po sili zakona.

- Razgovarali smo na Klubu o tome i, zapravo, nismo sasvim protiv. Neki zastupnici poput Mire Kovača i Davora Ive Stiera bili su za to da se povjerenstvo odmah osnuje kako ne bi ispalo da nešto skrivamo, dok su neki smatrali da je bolje da to ide s odgodom, odnosno kad DORH donese odluku - kaže jedan od HDZ-ovih zastupnika, dodajući da je “ovo s Todorićem sada novi moment”.

Drugi HDZ-ovac kaže da nije problem u osnivanju povjerenstva, nego u tome što bi se to samo iskoristilo u dnevnopolitičke svrhe.

- Nemam ništa protiv osnivanja povjerenstva, no problem je to što Sabor, takav kakav je danas, nema osnovne alate da bi mogao odraditi takav ozbiljan posao. Tko bi se odrekao toga da se to koristi za dnevnopolitičke svađe? Na kraju bi se sve to pretvorilo u javni cirkus, a nitko se ne bi bavio suštinom. Dakle, ako bi se to svelo na svađe i prepucavanja, bolje je da ga ne osnivamo - rekao je naš sugovornik koji smatra da istraga DORH-a nije prepreka za osnivanje povjerenstva, kako su zadnjih dana isticali neki istaknuti HDZ-ovci.

- To su dvije različite istrage, iako je taj termin čak pogrešan kad se radi o Saboru. Zna se dobro što je čija odgovornost, zna se što radi i što može DORH, a što se može na saborskoj pozornici - kazao je naš sugovornik iz HDZ-a.

Blogerske objave Ivice Todorića, koji je otvorio i pitanje uloge izvanredne uprave, samo su dodatan razlog da SDP-ovci ne odustanu od zahtjeva.

SDP ponavlja da istraga koju eventualno vodi DORH nema nikakve veze s političkom odgovornošću koju bi propitivalo saborsko povjerenstvo. Uostalom, pozivaju se na Zakon o istražnim povjerenstvima koji jasno precizira kad je povjerenstvo u koliziji s istragom: po članu 4 zapreka za osnivanje je vođenje sudskog postupka, a ne istraga DORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:33