KRIZA VLADE

HDZ NUDI MANDATARA IAKO NEMA 76 RUKU Može li Zdravko Marić privući većinu ili slijede izbori?

 Boris Kovačev / CROPIX

Preslagivanje koje HDZ već danima najavljuje kako bi složio novu vladajuću većinu u Saboru sve je manje izgledno nakon što je jučer Jutarnjem listu iz vrha stranke Hrid potvrđeno da njihovih dvoje zastupnika neće sudjelovati u tome, a i manjinski zastupnici više toliko ne vjeruju u moguću presloženu Vladu.

Pitanje je hoće li HDZ-u pomoći i odluka koju je jučer donijelo vodstvo stranke, a prema kojoj je Zdravko Marić i službeno novi mandatar.

Nesloga manjinaca

Saborska zastupnica Hridi Irena Petrijevčanin Vuksanović jasno je jučer poručila kako zastupnici Hridi nisu i ne namjeravaju sudjelovati u preslagivanju parlamentarne većine.

- Postojeći politički kaos su svojom neodgovornošću izazvala vodstva HDZ-a i Mosta pa su pozvani sami riješiti prvo svoje unutarstranačke probleme, a potom i međusobne koalicijske odnose - rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

Na pitanje je li to službeni stav stranke, uzvratila je kako je to za sada njezin osobni stav, ali kako je posve sigurna da će isti stav u ponedjeljak potvrditi predsjedništvo.

Također, i Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, jučer je bio nešto izravniji kada smo ga pitali bi li njegova stranka podržala novu većinu. Pupovac kaže da su za njih novi izbori najbolje rješenje, te da to i građani traže. U Saboru se jučer sastao i Klub zastupnika nacionalnih manjina, ali nisu se mogli dogovoriti oko zajedničkog stava.

- Mislimo da su izbori najbolje rješenje, ali ako se netko upusti u slaganje nove većine, morat će javnosti objasniti ciljeve i dosege te većine. U ničem što bi moglo biti sumnjivo po bilo kojim osnovama, SDSS neće sudjelovati, a pogotovo ne u nečemu u čemu ga akteri ne žele zbog etničke i političke mržnje - rekao je Pupovac očito se referirajući na stav HSP AS-a.

No, HSP AS je jučer ipak ublažio retoriku prema SDSS-u. Šef HSP AS-a Ivan Tepeš nije htio odgovoriti na, za njega, "hipotetsko pitanje" o SDSS-u, te je rekao kako su "ovlastili" HDZ da prikupljaju potpise za preslagivanje Vlade.

- Vjerujem koalicijskim partnerima da znaju što rade i bez tog povjerenja ne bismo surađivali - poručio je Tepeš.

Strategija HDZ-a

Ionako klimava HDZ-ova računica od 76 ruku u Saboru bez Mosta, sada je još više poljuljana, a jedini izlaz iz krize koji se sada nameće jest taj da će ili HDZ morati pristati na ultimatum Mosta, odnosno odreći se Tomislava Karamarka kao prvog potpredsjednika Vlade, te povući prijedlog za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, ili ćemo ići na nove izbore.

Iz razgovora s HDZ-ovcima vidi se kako u toj stranci vlada zbunjenost i apatija.

- Kada je Karamarko javno objavio da se povlači, te pozvao na povlačenje Oreškovića i Petrova, vjerovao sam da je to trenutak nakon kojega će uslijediti raspetljavanje i rješavanje krize. No, dogodilo se da su se stvari još dodatno zakomplicirale - kazao nam je jedan od istaknutijih članova HDZ-a, koji unatoč svojoj funkciji u Saboru ne zna kakva je strategija njegove stranke. Jedino u čemu je čvrstog stava, kao i ostali naši sugovornici iz HDZ-a, je da treba izbjeći nove izbore i spriječiti povratak SDP-a na vlast.

- Sada se pokazuje da se i bez glasova SDP-a i HNS-a može izglasati nepovjerenje Oreškoviću - kaže jedan od visokopozicioniranih HDZ-ovaca blizak predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku.

Tijekom razgovora prelazio je preko činjenice da HDZ nije uspio skupiti dovoljno ruku u Saboru koje bi podržale Vladu bez Oreškovića, ali i bez Mosta, ali je demantirao informacije da će HDZ na kraju ipak popustiti i pristati da Orešković još neko vrijeme vodi Vladu.

- Ako je troje vodećih ljudi u Vladi, dakle premijer i dva potpredsjednika, međusobno si iskazalo nepovjerenje, onda je stvar demokratske kulture da se presloži većina u Saboru i formira nova Vlada, a ako to ne uspije, da se ide na nove izbore - kazao je naš sugovornik.

U samom HDZ-u i dalje podijeljena mišljenja oko potrebnih 76 potpisa. Dio vrha stranke tvrdi kako imaju dva potpisa više, ali još uvijek nisu bili spremni reći tko ih sve podržava.

- Pregovori traju, sve ide u dobrom smjeru - kazao je jedan član iz vodstva. Izvori iz HDZ-a navode kako traje grčevita borba za svakog zastupnika, te da je na stolu niz zahtjeva i uvjeta koji su postavljeni pred Tomislava Karamarka.

Čačić i budimir HDZ je spreman pristati na sve uvjete - kazao je jedan o naših sugovornika, dodajući kako su razgovori vrlo tvrdi. U stranci se jučer spekuliralo s raznim kombinacijama za eventualnu buduću Vladu, a u jednoj od njih kao potpredsjednici Vlade spominjali su se Radimir Čačić, te prvi put HSLS-ov Josip Budimir. HDZ-ovci, kako smo čuli, ponovno računaju i sa HDSSB-om, iako su od njih već dobili jasnu odbijenicu.

Glavni tajnik

Domagoj Milošević jučer nije izašao pred novinare, kako se najavljivalo. Darko Milinović je, pak, na pitanje što ako manjine budu tražile odlazak ministra Zlatka Hasanbegovića, odgovorio da, ako je na odstupanje pristao predsjednik HDZ-a, ne vidi drugu osobu koja bi trebala biti zapreka za novu Vladu. Dio istaknutih HDZ-ovaca, međutim, nije zadovoljan potezima vrha stranke. Smatraju kako ne govore istinu oko prikupljenih potpisa te da će zbog toga na kraju najveću odgovornost snositi Karamarko i Milošević.

- Nemamo 76 potpisa. Ovo što se sada radi je jedan psihološki rat kako bi se pridobilo neke zastupnike. Traje utrka s vremenom i igra se na sve ili ništa. Mislim da će se još za vikend voditi intenzivni pregovori, a onda će sve biti jasno - kaže naš sugovornik. Uvjeren je da je Karamarko ispao iz igre, te da će Orešković "preživjeti".

- Mi ćemo na kraju morati povući opoziv Oreškoviću jer će u protivnom Most sa SDP-om izglasati raspuštanje Sabora i nove izbore - kaže jedan HDZ-ov zastupnik. Kaže kako dolazak Vladimira Šeksa jučer u Sabor nije bio slučajnost.

- Shvatili smo to kao poziv na mobilizaciju svih onih koji nisu za Karamarka - ispričao je naš sugovornik.

Spin o Podolnjaku

S druge strane, Most je i dalje na istim pozicijama, a to znači da žele opstanak Vlade na čelu s Oreškovićem. Ako to nije moguće, odnosno ako će HDZ ustrajati na njegovu opozivu, onda su novi izbori sasvim realna opcija. Prema riječima čelnika Mosta, Bože Petrova, nije isključeno da i zastupnici Mosta potpišu inicijativu za raspuštanje Sabora.

- Kako ćemo se postaviti prema inicijativi za opoziv mogli bismo znati do ponedjeljka, a najkasnije do srijede - kazao je Petrov.

Na pitanje kako bi se Most postavio nakon novih izbora za koje ankete ukazuju da bi opet bili ključni faktor pri formiranju nove Vlade, Petrov odgovara da su za Most sve opcije otvorene. Kaže da bi se postkoalicijski sporazumi bazirali na zdravijim osnovama nego što je to sada, no Most bi pregovorima pristupio na isti način kao što je to bilo i nakon izbora u studenome.

- Možda bi moglo doći do velike promjene nakon novih izbora i možda nakon njih više ne bi bilo Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka na čelu SDP-a i HDZ-a - kazao je lider Mosta koji od početka tvrdi kako HDZ nema šanse s preslagivanjima u Saboru osigurati većinu za novu Vladu bez Mosta.

Petrov i dalje tvrdi da je Most jedinstven i da ga podržava svih 12 zastupnika u Saboru. Prekjučer su se ipak pojavile informacije, koje su vjerojatno stigle iz HDZ-a, da je Robert Podolnjak taj koji bi mogao podržati tu novu većinu. Međutim, Podolnjak je to jučer za Jutarnji demantirao i rekao kako nema govora o tome da je spreman podržati novu Vladu čijeg bi mandatara predložio HDZ.

- Riječ je o čistom spinu iz redova HDZ-a - ustvrdio je Podolnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23