PREGOVORI O VLADI

HDZ POSLAO ZADNJU PONUDU MOSTU 'Ovo je najviše što možete dobiti. Odgovorite do ponedjeljka. Podolnjak šef Sabora? Ne može!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Pet ministarstava i mjesto prvog potpredsjednika Vlade, ali ne i pozicija šefa Sabora - ponuda je to koju je, kako doznajemo, HDZ uputio Mostu. Mostovcima je, kako navode izvori iz HDZ-a, na pregovorima poručeno da se konačno odluče pristaju li ili ne na tu ponudu. Navodno su dobili i rok za odluku - do sljedeće runde pregovora, što znači do ponedjeljka 3. listopada. Upravo je to, kaže jedan od naših sugovornika iz HDZ-a, bio razlog zbog kojega je Mostova radna skupina nenadano prekinula razgovore o usuglašavanju programske platforme te uzela stanku do ponedjeljka.

Lokalni izbori

Osim toga, Boži Petrovu je HDZ, kako neslužbeno doznajemo, ponudio potporu oko lokalnih izbora u Metkoviću i Omišu.

- Uz pet ministarstava i potpredsjedničko mjesto u Vladi, Most ne može dobiti još i mjesto šefa Sabora. To bi bilo zaista previše - rekao je izvor iz HDZ-a, upućen u pregovore. Dodaje kako čelnik Mosta, Božo Petrov, nije bio u kombinacijama za mjesto predsjednika Sabora kako se nagađalo po medijima, nego je ta pozicija bila rezervirana za Roberta Podolnjaka. Šef HDZ-a Andrej Plenković, međutim, jučer je na upit je li točna informacija da se čelniku Mosta Boži Petrovu nudi mjesto predsjednika Sabora, odgovorio kako se “ništa ne nudi”, nego se razgovara o mnogim pitanjima, pa tako i o ustroju Vlade i podjeli dužnosničkih pozicija u Saboru.

Informaciju da je došlo do određenih problema u pregovorima između HDZ-a i Mosta te da se do ponedjeljka ti razgovori prekidaju, u četvrtak navečer i HDZ i Most su opovrgavali. I šef HDZ-a Plenković jučer je rekao da se pregovori odvijaju normalno, “sukladno dogovorenom hodogramu”. Kazao je kako postoje kontakti s Mostom na stručnoj razini te za ponedjeljak najavio nastavak formalnih razgovora između dviju stranaka.

Međutim, u HDZ-u su se u četvrtak proširile informacije kako je očito da se oko pregovora HDZ-a i Mosta događa “nešto važno”.

Preduga stanka?

- U ovakvoj situaciji, kad se moramo što prije dogovoriti oko ključnih stvari, nelogično je da se uzimaju stanke od nekoliko dana. I prije je bilo naznaka da ne ide sve tako glatko kako obje strane žele predstaviti javnosti. Osim toga, nakon ova tri tjedna razgovora mi još uvijek konkretno ne znamo što je zapravo na tim pregovorima dogovoreno. Samo se spominju Mostovi uvjeti koji su navodno gotovo usuglašeni, i to se neprestano ponavlja. Pa, nitko od nas ne vjeruje da se na tim sastancima pregovarači nisu dotaknuli kadrova i resora. To je smiješno - izjavio je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a te dodao kako ta situacija sve više smeta članovima stranke.

- Dokad će to sve trajati? Ako je svima stalo da se što prije formira stabilna Vlada, onda bi trebali sjesti i dogovoriti se, a ne stalno smišljati nove i nove uvjete - kaže istaknuti član HDZ-a. Uvjeren je da Andrej Plenković neće popustiti u pregovorima i udovoljiti svim Mostovim zahtjevima.

- To ne bi bilo realno i izazvalo bi nezadovoljstvo u stranci. Sada zaista nismo u situaciji u kojoj smo bili na prošlim izborima - naglasio je naš sugovornik.

Plenković je više puta najavio da će pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine i Vlade biti uspješno obavljeni u ustavnim rokovima. Naglašavao je i kako Vladu želi sastaviti s Mostom, da su im oni prvi partner te da želi da Vlada bude stabilna. Dosad su obje strane pokazivale kako im je stalo da se pregovori uspješno okončaju. Mnogi u HDZ-u se pitaju hoće li nakon ponedjeljka 3. listopada biti bliže rješenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:54