NEMA POVLAČENJA

HDZ se ne odriče Marića: 'Preko njega samo žele naškoditi Plenkoviću'

 Dragan Matić / CROPIX

- Predsjednik Vlade je sve o tome već rekao - komentirao je jučer Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, pojedine medijske napise da je pitanje vremena i načina na koji će ministar financija Zdravko Marić otići iz Vlade.

A premijer je u ponedjeljak, kako smo i pisali, odlučno branio svog ministra i na novinarsko pitanje je li došlo vrijeme za njegovo povlačenje iz Vlade, odgovorio “ne!”, te pojasnio kako je Marić nekada radio za Agrokor, ali sada radi za Vladu i svoj posao dobro obavlja.

I izvori iz Vlade ponavljaju kako su medijske spekulacije o ministrovu odlasku iz Vlade netočne, a neki u HDZ-u se pak pitaju tko to plasira, i sumnjaju naravno na one koji nisu bliski s predsjednikom HDZ-a i Vlade Andrejem Plenkovićem, jer je moguće da preko Marića žele naškoditi Plenkoviću.

Neki u HDZ-u pak kažu kako su svjesni da je Marić teret, te da bi najelegantnije bilo da se on sam makao u vrijeme kada mu se izglasavalo povjerenje u Saboru, ali da je sada sve predaleko otišlo, da je premijer zbog njega izbacio Most iz Vlade, riskirao nove izbore, koji se ipak zbog koalicije s HNS-om nisu dogodili, te da bi bilo nelogično da ga se sada odrekne.

S druge strane, uvijek postoji ta mogućnost da Marić sam odstupi zbog prevelikog medijskog pritiska i političke odgovornosti koja zasigurno postoji, posebice nakon objave revidiranog izvješća o financijskim dubiozama u koncernu Agrokor. Čak se već i kao mogući njegov nasljednik u Ministarstvu financija u medijima spominje Tomislav Ćorić, sadašnji ministar zaštite okoliša i energetike.

U HNS-u i manjinskim strankama, koalicijskim partnerima HDZ-a, se pak neslužbeno slažu da je Marić uteg Vladi, ali da je premijer Plenković za njega preuzeo punu političku odgovornost. Sve dok mu se nešto ne dokaže, kažu naši sugovornici, on za njih nije problem, a ako se slučajno istraga okrene prema njemu, onda će to postati problem i za Plenkovića, ali i za Vladu u cjelini, jer ga je premijer dosad zdušno branio od napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:47