ISKAZ STRANAČKOG VETERANA

Hebrang za Jutarnji: Karamarko sigurno nije otišao zbog poslova supruge. Utjecaj Amerike? To je sporedno. Glavni razlog je nešto sasvim drugo...

- Rušenje Tomislava Karamarka osmišljeno je u Hrvatskoj, namještena mu je naivna priča jer je najavio borbu za istinu o komunističkim zločinima. Cilj je bio slabljenje desnog krila HDZ-a, kaže za Jutarnji profesor Andrija Hebrang, dugogodišnji član HDZ-a i jedno vrijeme potpredsjednik stranke.

Hebrang se dugo nije oglašavao u javnosti, a tvrdi da je samog Karamarka u SMS poruci obavijestio da će biti maknut: - Nije reagirao, imao je tada puno posla u Vladi.

Razgovarali smo istog dana kada je Hebrang o Karamarku progovorio u emisiji Poligraf na Hrvatskom radiju, aludirajući da iza njegove ostavke stoji jedna velika i utjecajna svjetska sila. Nije bilo teško ‘pročitati’ da se radi o Americi, a navodno je pozadina svega bila afera s MOL-om i poslovima njegove supruge Ane Šarić: - To je sporedna priča, kaže Hebrang.

Za HDZ-ovog veterana sve je počelo kada je Karamarko uvjerljivo pet puta pobijedio i jasno se odredio sa svojom političkom platformom: - Podigao je stranku iz pepela i dobio pet izbora za redom i to je bilo previše, jer je prvi zadatak hrvatske ljevice da HDZ ne smije dignuti glavu. Ta ljevica uvučena je i u vrh HDZ-a i u vrhove svih drugih struktura.

A na pitanje ima li Tomislav Karamarko političku budućnost sam dr. Hebrang je kategoričan: - Mislim da dugoročno ima. U ovom času ne, ali dugoročno da. To ovisi i o drugostupanjskoj presudi Upravnog suda.

Hebrang nam je ispričao svoju verziju koja je dovela do naglog pada Tomislava Karamarka u Vladi i stranci: - On je došao na čelo HDZ-a nakon najtragičnijeg razdoblja stranačke povijesti obilježene Sanaderom i Jadrankom Kosor. Rezultat ta dva mandata je za stranku bio poguban. Bio sam tada potpredsjednik stranke i mogu svjedočiti osobno što se dogodilo. A najstrašnije za HDZ je bilo što je mjesec dana prije izbora bila podignuta optužnica.

Hebrang kaže da je to jedan od razloga što su izbori za HDZ bili katastrofalno izgubljeni: - Sada je sve palo na Ustavnom sudu i cijeli se postupak ponavlja. Ali, onaj koji je kreirao podizanje optužnice protiv pravne osobe kao što je politička stranka je dobro znao koji je cilj, srozavanje HDZ-a i gubitak izbora.

Hebrang kaže da se energično zalagao da se HDZ bori protiv optužnice svim sredstvima i tvrdi da vrh stranke nije imao pojma za Sanaderove, kako kaže, nepodopštine: - Svake godine je naš financijski izvještaj bio besprijekoran i kako smo mogli znati da se nešto iza toga krije? Ni revizija nije nikad našla niti jednu pogrešku. Ali, Jadranka Kosor nije dala da se borimo protiv te optužnice i prihvatila je, ušla u postupak koji smo izgubili.

Pojava Tomislava Karamarka je za Hebranga bila presudna da se HDZ digne iz pepela i počne pobjeđivati: - Tada je počeo udarac prema predsjedniku stranke, u trenutku kada je obznanio na čemu se temelji njegov stranački autoritet. Temelji se na tome da se otkriju zločini komunizma, da se konačno na pladanj javnosti iznese tko je što radio u prošlosti i da možemo podvuči crtu i reći ‘ovi se ovima i oni onima moraju ispričati. Idemo svima dati oznaku groba’. A cijela ljevica se toga boji i bori protiv toga, tvrdi Hebrang.

Bez istine nema pomirbe, tvrdi Andrija Hebrang i kaže da se Karamarko usudio reći dvije stvari koje je ljevica dočekala na nož: - Da ide na lustraciju, a govorio je da to nije lustracija koja bi koštala nekoga pravosudnih postupaka već da se odstrane iz javnog života oni koji su bili prije devedesetih u vrhu represivnih organa. Nažalost, ima ih još.

Drugi razlog, po Hebrangu, zašto je pao Karamarko bio je što je najavio da ide u daljnja istraživanja grobišta: - To ja znam, jer sam vodio ured koji je to radio, a SDP ga je odmah ukinuo kako je došao na vlast. Tog trenutka mi je bilo jasno da slijedi njegov pad. Rekao sam mu ‘to je početak tvog kraja’.

Nakon nekoliko tjedana izbila je ‘afera konzultantica’ i Karamarko je optužen za sukob interesa:- Radilo se o vremenu kada je firmu vodila njegova djevojka, a ne supruga. To ne može biti sukob interesa. Još uvijek se možemo nadati da će na žalbenom postupku Upravni sud ipak potvrditi da tu nije bilo sukoba interesa.

Jedan od veterana HDZ-a pomno prati i sadašnje promjene u stranci: - U ovom trenutku kada je amputiran Karamarko nakon pet pobjeda dolazak Andreja Plenkovića je najveći dar koji smo mogli dobiti. On može konsolidirati stranku koja je trebala završiti kao i za vrijeme Jadranke Kosor. Izvanredno je rješenje, odigrao je maestralno. Sada ima u rukama sudbinu HDZ-a i Hrvatske, a smatram da su to dobre ruke.

Za Hebranga je najveća sreća što je na suprotnoj strani bio Zoran Milanović: - Svaki dan se molim da on bude ponovno predsjednik SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:37