LEDENI DANI

HEP: Potrošnja struje za 16% viša od prosjeka i još će rasti

 Danijel Soldo/Cropix

Niske temperature u Hrvatskoj bile su presudne za Stjepana Jakopovića, 62-godišnjaka iz Rakitnice kod Đurđevca koji je u nedjelju ujutro pronađen mrtav u svojoj trošnoj kući, i Peru B., 50-godišnjaka iz mjesta Dubrava kod Šibenika koji je danas pronađen mrtav ispred svoje obiteljske kuće. Stjepan Jakopović prva je ovogodišnja žrtva smrzavanja u Koprivničko-križevačkoj županiji. Mrtvozornik vjeruje da je preminuo u subotu, a smrt je nastala pothlađivanjem.

Kako do Dalmacije?

Jedna je osoba smrtno stradala u izlijetanju osobnog vozila daans u tri sata poslije ponoći na cesti D 301 Novigrad - Ponte Porton. U Dubrovniku je u nedjelju primljen poziv za hitan medicinski prijevoz pacijenta s Korčule u KBC Split. Prijevoz je realiziran helikopterom, ali zbog neočišćenog helidroma KBC-a Split sletjeli su u ZB Divulje, odakle je pacijent vozilom prebačen do bolnice. Dubravko Butala i Zlatko Balaš, pripadnici karlovačke Hrvatske gorske službe spašavanja, doživjeli su tešku prometnu nesreću s višestrukim prevrtanjem dok su u subotu putovali prema Dalmaciji kako bi pružili pomoć mjestima zametenim snijegom.

Na autocesti ih je dočekao snježni nanos, ali nesreća se dogodila kada ih je pogodio snažan bočni nalet vjetra. HGSS-ovci su zadobili nagnječenja i poneku razderotinu, a pomoć im je pružena u šibenskoj bolnici. Na terenu je dvojac zamijenila ekipa iz Ogulina, a stanica Karlovac ostala je bez jednog terenskog vozila pa sada koriste samo ono proizvedeno 1997.

Vojska pomaže

- Iako su uvjeti na cesti bili teški, krenuli smo prema zaleđu Splita i Dubrovnika. Probili smo se kroz Liku, ali pred odmorištem Krka nevrijeme nas je, nažalost, zaustavilo i uništilo vozilo karlovačke stanice HGSS-a - kaže Butala.

Tijekom nedjelje prema Dalmaciji je poslano i 200 pripadnika Hrvatske vojske kako bi pomogli mjestima koja su potpuno zametena snijegom i odsječena od svijeta.

. Također, jučer je u čišćenju Imotskog sudjelovalo 25 vojnika, a 20 ih je pomagalo stanovnicima Vrgorca. U Imotskom je izmjereno 45 centimetara snijega, a mnogi kojima je potrebna liječnička pomoć moraju pješačiti do sljedećeg mjesta jer nitko ne može doći do njih. Zbog sigurnosti ni u utorak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok sve javne službe funkcioniraju kao i svakog dana.

Zbog nevremena su otkazane brojne autobusne linije prema Dalmaciji. U petak, 3. veljače, otkazano je 29 linija, u subotu 70, dok je u nedjelju bilo otkazano 47 linija. Danas je samo do 12 sati otkazano više od 40 autobusnih linija prema Dalmaciji. Snijeg i jaki vjetar otežavaju promet na cestama u Lici, Gorskom kotaru, Primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Dalmaciji . Na većini cesta danas je bio zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljačima, a na riječkom su području u prekidu bile sve katamaranske linije.

Za sav promet bila je zatvorena i autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica. Jadranska magistrala bila je otvorena samo za osobna vozila.

Hladnoća i niske temperature koje su zahvatile Hrvatsku povećale su i potrošnju električne energije za 16 posto. Iz HEP-a su nam rekli da je u petak potrošeno 61.700 megavatsati, u subotu 58.473, a u nedjelju 55.978.

- Vikendom je inače manja potrošnja energije, ali iako je teško predvidjeti, planiramo da će idućih dana potrošnja električne energije biti viša od 60 tisuća megavatsati, što je mnogo više nego prošlog mjeseca u kojem je dnevni prosjek potrošnje bio 54 tisuće megavatsati - kaže Mirela Klanac, glasnogovornica HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:31