SPOR OKO USTAŠKOG POZDRAVA

HNS O PLOČI U JASENOVCU 'Nije nam prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja ne provodi dogovore' BERNARDIĆ 'HDZ se srami antifašizma i potiče fašizam'

 
 HANZA MEDIA

Nakon što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u intervjuu za Večernji list izjavio kako će ploča s natpisom 'Za dom spremni' vjerojatno ostati u Jasenovcu barem do ožujka 2018., kada bi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima trebalo dati svoje preporuke oko spornih obilježja, a Vlada će nakon toga krenuti u donošenje 'novog zakonskog okvira', HNS je objavio snimljenu izjavu člana predsjedništva stranke Tomislava Stojaka.

Stojak u kratkoj izjavi govori kako je stranka postigla s premijerom dogovor oko brzog uklanjanja ploče, te kako HNS očekuje da se taj dogovor poštuje.

- Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku, kazao je Stojak.

- Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma, rekao je Stojak.

Bošnjakovićev istup komentirao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je o tome napisao status na Facebooku.

- Danas nam je HDZ-ov ministar pravosuđa poručio da ploča s pozdravom Za dom spremni ostaje u Jasenovcu. HDZ se time jasno odredio: Za dom spremni, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijale u vrijeme NDH, za njih je prihvatljiv! HDZ je današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav. Hrvatskoj javnosti mora postati jasno da ima vlast koja se srami antifašizma i potiče fašizam. Jer dati legitimitet pozdravu Za dom spremni jest - poticanje fašizma, napisao je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:22