ZAHTJEV ZA OPOZIV

HNS POKREĆE POSTUPAK ZA IZGLASAVANJE NEPOVJERENJA MINISTRU BARIŠIĆU 'Napravit ćemo ono što je premijer propustio učiniti'

 Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnici HNS-a preuzimaju stvar u svoje ruke i danas pokreću službeni postupak za izglasavanje nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću zbog dokazanog plagijata i činjenice da je lagao hrvatskoj javnosti, najavio je Goran Beus Richembergh, potpredsjednik HNS-a novinarima u Saboru objašnjavajući kako će oni napraviti ono što je premijer Plenković propustio.

'Premijer je na sebe uzeo da određuje što je plagijat, kaže da je detaljno proučio Barišićev rad i da u njemu ne vidi ništa sporno. To je njegov stav, žao nam je što je premijer prihvatio standarde koji nisu prihvaćeni u međunarodnoj zajednici', naglasio je Goran Beus Richembergh i podsjetio je kako je 'pravorijek u Barišićevom slučaju dao Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju':

'Ne možemo pristati da se akademska zajednica dijeli na ovom pitanju i da se pokušava mobilizirati onaj njen dio koji bi usiljeno trebao dati potporu ministru Barišiću jer se na taj način srozava, ne samo dostignuti standard u RH, nego međunarodno prihvaćena pravila o nedopuštanju i kažnjavanju plagijata. Ne možemo se dovesti u situaciju da tražimo od profesora da djecu uče da je krađa tuđeg intelektualnog vlasništva i znanja dopustiva.'

HNS inzistira da se izglasavanje nepovjerenja ministru Barišiću uvrsti po žurnom postupku u saborski dnevni red i uvjereni su da će im se pridružiti i kolege zastupnici. O tome će Sabor prema poslovniku morati raspraviti u roku od 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:59