BEZ PORTFELJA

HOĆE LI SE GORAN MARIĆ POJAVITI NA PRVOJ SJEDNICI VLADE? Ako ne dobije svoje ministarstvo, zasigurno će napustiti Banske dvore'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Priprema za prvu sjednicu Vlade koja će se održati u četvrtak u 10 sati, ustrojstvo Ureda te niz sastanaka s potpredsjednicima Vlade, ministrima i ostalim suradnicima - ono je čime će se novi premijer Andrej Plenković baviti svog prvog radnog dana u Banskim dvorima.

Iako je premijerski posao od Tihomira Oreškovića preuzeo u srijedu navečer, Plenković je dva dana proveo u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća, u subotu je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije u Zagrebu te posjetio Karlovac, pa mu je tek danas, zapravo, prvi službeni dan u uredu u Vladi.

- Tjedan će početi vrlo intenzivno, brojnim sastancima - potvrđuju nam njegovi suradnici, dodajući kako će se novi premijer najprije pozabaviti organizacijom rada svog Ureda.

- Treba pripremiti i dnevni red za prvu sjednicu Vlade. Zasad još nije poznato koje će se točke uvrstiti, ali to će se usuglasiti na užem kabinetu Vlade koji će se vjerojatno održati u utorak ili srijedu - rekao nam je sugovornik iz Vlade.

No, kako neslužbeno doznajemo, na dnevnom redu prve sjednice Plenkovićeve Vlade mogle bi se naći one točke kojima se tehnička Vlada Tihomira Oreškovića zbog zakonskih ograničenja nije mogla baviti, a zasigurno i neke točke vezane uz poreznu reformu.

I sam Plenković je u srijedu navečer, kad je preuzeo vlast, najavio kako će neki od prvih poteza nove Vlade biti proračun i porezna reforma.

- Zadaća nam je raditi na dobrobit zemlje i dobrobit svih ljudi. Proučit ćemo izvješće koje nam ostavlja prethodna Vlada i nastojati već od idućeg tjedna krenuti u ključne izazove, a to su proračun i porezna reforma - rekao je tada premijer. Naglasio je i da će mu među prioritetima biti “dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poduzetnicima”, bez čije bi mu podrške bilo teško provesti reforme.

Promjena propisa

A da bi porezna reforma mogla biti na dnevnom redu već prve sjednice u četvrtak 27. listopada govore i neslužbene informacije da bi se prijedlog te reforme mogao naći danas na Koordinaciji Vlade.

Što se tiče proračuna, s tim će se, doznajemo, neko vrijeme pričekati.

Ministar financija Zdravko Marić ovih je dana u medijima najavio da će se mijenjati 12 ili 13 zakonskih propisa te da bi se to moglo naći na sjednici Vlade u studenom.

- Sve će to ići ako dobijem podršku. To će sve biti gotovo idući tjedan, moji ljudi rade i za vikend, računam da će sve to biti na sjednici Vlade 10. studenog, nakon čega idu dva čitanja u Saboru. Želim da se kroz cijelu proceduru drži javna rasprava - rekao je ministar za tportal te dodao kako se uz poreznu reformu paralelno radi i na proračunu za 2017. godinu.

No, uz sve sastanke i obveze, premijer Andrej Plenković ovaj će tjedan morati obaviti još jednu važnu stvar koja bi, ako se ne riješi, mogla prerasti u prvi veliki problem nove Vlade.

Riječ je o poziciji Gorana Marića koji je u Vladi ministar bez portfelja. Naime, izvori dobro upućeni u odnose u Vladi kažu kako nisu točne informacije da je Marić pod svaku cijenu želio ući u Banske dvore te da će on zasigurno napustiti Vladu ako državna imovina ne bude zaseban resor.

- Marić je, zapravo, uguran u Vladu mimo svoje volje samo da bi se spasila situacija. Nije želio biti ministar bez portfelja i to im je rekao. Zato nije došao ni na sjednicu Kluba zastupnika. A odluka o njegovu ulasku u Vladu donesena je noć prije, s tim da on nije ni bio obaviješten jer je, kako sam čuo, bio nedostupan - ispričao nam je jedan od sudionika iz završnih razgovora HDZ-a i Mosta koji su trajali do kasnih sati tog dana. Opisuje nam kako se oko slučaja Marić odvijala prava drama dva dana prije nego što je Plenković predstavio sastav nove Vlade.

Poruka iz Karlovca

- Znam da je Mariću najprije ponuđeno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, no odbio je jer to nema veze s gospodarsko-financijskim resorom. Potom mu je Plenković ponudio Ministarstvo prometa, što je Marić prihvatio, i to uz nagovaranje. Smatralo se da je stvar riješena, ali je onda dotadašnji ministar prometa Oleg Butković napravio dramu jer nije htio prijeći u resor turizma. Po HDZ-u se naveliko priča da je zvao i predsjednicu države, pa je u utorak navečer došlo do izmjene - Butkoviću je ostao promet, a Marić je ispao iz kombinacije - ispričao je naš sugovornik, dodajući da je onda u utorak kasno navečer odjednom odlučeno da će biti ministar bez portfelja, iako su govorili da je nedostupan.

Sam Marić ovih je dana izjavio kako očekuje formiranje novog ministarstva za upravljanje državnom imovinom te da neće koordinirati tijela državne uprave, no hoće li se to ministarstvo doista i ustrojiti, zasad nema potvrda. Plenković je jučer u Karlovcu rekao kako Vlada ima četiri doktora ekonomskih znanosti - Zdravka i Gorana Marića, Martinu Dalić i Tomislava Ćorića.

Dodao je kako svatko od njih ima svoje iskustvo i ekspertizu, ali da će provoditi jasno utvrđenu jedinstvenu politiku Vlade. Novo ministarstvo nije spominjao. Marića kao ministra bez portfelja ured u Banskim dvorima čeka od srijede, no on se tamo, doznajemo, do danas nije pojavljivao. Izvori iz HDZ-a kažu kako možda i neće ako ne dobije ministarstvo. U kojem se smjeru raspliće ova situacija moglo bi biti naznaka već na prvoj sjednici Vlade jer će biti zanimljivo vidjeti, kažu neki u HDZ-u, hoće li se Marić na njoj uopće pojaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:39