VAŽAN PROJEKT

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i Austro Control uspješno završili Twinning projekt EU za potrebe civilnih zrakoplovnih vlasti Gruzije

 

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila je u srijedu da je u konzorciju s Austro Control GmbH uspješno završila projekt približavanja pravne regulative civilnih zrakoplovnih vlasti Gruzije standardima Europske unije.

- Povodom završetka Twinning projekta GE/19 "Približavanje pravne regulative civilnih zrakoplovnih vlasti Gruzije standardima EU" za čiju je realizaciju zadužen bio konzorcij Austro Control/ GmbH i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo kao partner, 13.rujna 2017. u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, održana je prigodna svečanost, objavila je agencija.

- Delegacija Europske unije u Gruziji je objavila još u studenom 2014. kako je ponuda konzorcija Austro Control/ Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, pobijedila na natječaju Europske Komisije za implementaciju spomenutog Twinning projekta u Gruziji. Cilj projekta u Gruziji bio je ojačati strukturu i sposobnosti gruzijskih civilnih zrakoplovnih vlasti na održiv način. To će omogućiti gruzijskim civilnim zrakoplovnim vlastima usvajanje one europske regulative koja proizlazi iz multilateralnog Sporazuma o europskom zajedničkom zračnom prostoru (ECAA - European Common Aviation Area) između Gruzije i Europske unije te njezinih članica. Vrijednost projekta koji je realiziran u periodu srpanj 2015 - rujan 2017. godine je bila 1,23 milijuna EUR, navodi se u priopćenju.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i Austro Control GmbH ostvarili su, kako se navodi, izvrsnu suradnju na ovom projektu, a osobito na sljedećim ključnim područjima:

- Identificiranju nacrta /ažuriranju zrakoplovnih propisa u skladu s EU regulativom;

- Uspostavljanju pravnog mehanizma i zakonskih izmjena za ubrzano donošenje procedura primjenjivih na nove ili izmijenjene zahtjeve koji se tiču civilnog zrakoplovstva EU (propisi, direktive, odluke i slično), kako bi se omogućilo Gruziji da reagira u potpunosti i na vrijeme;

- Uspostavljanju kontinuiranog sustava praćenja napretka Gruzijske agencije za civilno zrakoplovstvo (GCAA), izgrađenog na transparentnim i usmjerenim pokazateljima koji osiguravaju učinkovito izvršenje koncepata, okvira, propisa, politika i postupaka nakon njihova donošenja.

Projekt je imao dvije glavne komponente:

- Razvijanje koherentnog sustava procedura i priručnika GCAA, usklađivanjem sustava s međunarodnim propisima;

- Izgradnja kapaciteta zaposlenika GCAA. U tom smislu, austrijski i hrvatski stručnjaci su obučavali zaposlenike GCAA, kako kroz studijska putovanja u zemlje partnere ovog projekta tako i kroz seminare, radionice i praktičan rad na licu mjesta u Gruziji.

Na prigodnoj svečanosti povodom završetka projekta u Gruziji, bili su nazočni između ostalih, direktor HACZ Ante Lažeta, voditelj Odjela zrakoplovnog prava i međunarodnih poslova Ana Kapetanović i voditelj projekta zemlje partnera Damir Mika.

U sklopu projekta na njegovoj implementaciji sudjelovali su sljedeći članovi ekspertnog tima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo:

Omer Pita, prvi voditelj projekta zemlje partnera kojeg je naslijedio Damir Mika, voditelj školovanja i osposobljavanja;

Ana Kapetanović, voditelj Odjela zrakoplovnog prava;

Nikolina Erceg, voditelj Ureda upravljanja kvalitetom i sigurnosti zračnog prometa;

Zvonko Šimašek, voditelj Ureda zaštite zračnog prometa;

Juraj Maštrović, voditelj Odjela usluga u zračnoj plovidbi i upravljanja zračnim prometom

Lenka Ercegović, voditelj Odjela aerodroma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:39