JAKO DOBRE BROJKE

Hrvatska najjača na Mediteranu! Ostojić: 'Optimist sam, očekujem 7 milijardi eura prihoda od turizma'

U prvih sedam mjeseci zabilježeno 6,66 milijuna dolazaka, 3,84% više nego u istom razdoblju lani
 CROPIX

ZAGREB - Optimist sam i očekujem da će do kraja sezone Hrvatska od turizma ukupno uprihoditi sedam milijardi eura - izjavio je Veljko Ostojić, ministar turizma na prezentaciji dosadašnjih turističkih rezultata u prostorijama Ministarstva turizma . Posljednji službeni podaci Porezne uprave govore da su ukupni prihodi od turizma do svibnja dosegnuli 6,1 milijardu kuna.

Ostojić svoj optimizam temelji na fizičkim pokazateljima dolazaka i noćenja. Tako je u prvih sedam mjeseci zabilježeno 6,66 milijuna dolazaka, odnosno 3,84 posto više nego u istom razdoblju proše godine te 35,87 milijuna noćenja, ili 5,38 posto više.

Pri tome je samo u srpnju zabilježeno 21,09 milijuna noćenja i 3,07 milijuna dolazaka. Tim pokazateljima najviše su pomogli gosti iz Njemačke i Nizozemske.

- Njemačka je kao najvažnije svjetsko emitivno tržište apsolutni pobjednik dosadašnje sezone - kazao je Ostojić.

Njegovo zadovoljstvo temelji se na činjenici da je iz te zemlje do srpnja zabilježeno 919.887 dolazaka, ili tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Nizozemska kao tradicionalno kampersko emitivno tržište bilježi najveći trend rasta dolazaka od 21 posto. Ostojić je naglasio da je Hrvatska svoju ovogodišnju turističku strategiju usmjerila na zemlje koje su najmanje pogođene gospodarskom krizom, a ostvarila se ranija bojazan o manjem dolasku talijanskih, mađarskih i slovenskih turista. Iz Italije, u kojoj se 24 posto građana izjasnilo da zbog krize neće putovati, Hrvatska bilježi devet posto manje dolazaka.

Mađara je došlo osam posto manje nego prošle godine, a Slovenaca 0,4 posto.

Hrvatska bilježi i jedan od najsnažnijih trendova turističkog rasta na Mediteranu na kojem je do sada još samo Španjolska zabilježila pluseve. Hrvatska je do srpnja zabilježila rast dolazaka od 3,84 posto, dok je u Španjolsku u lipnju posjetilo 2,9 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:29