ZAJEDNO NA SVEČANOSTI

HRVATSKA NAPUŠTA KONCEPT 'PUTUJUĆE VOJSKE' Plenković i ministar Krstičević na otvorenju vojarne "126 brigade HV-a" u Sinju

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Na svečanom otvorenju vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju bili su u petak i predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji su tom prigodom istaknuli važnost Hrvatske vojske u očuvanju teritorijalnog integriteta države te u pomaganju prilikom elementarnih prirodnih nepogoda, poput nedavnog požara na splitskom području.

Premijer je naglasio kako mu je posebice drago što se Hrvatska vojska vraća u viteški Sinj, grad alkara i velike povijesti i kulturne baštine, grad hrvatskog ponosa i domoljublja.

Zemunik, Zadar, 210717
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krsticevica i nacelnika Glavnog stozera Oruzanih snaga RH generala zbora Mirka Sundova posjetio je danas 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a gdje se susreo s pilotima kanadera i air tractora.
Na fotorgafiji: posjet premijera Plenkovica i ministra Krsticevica bazi HRZ-a; premijer.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

- Činjenica da je u Sinju sada smještena Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigada Hrvatske kopnene vojske s ukupno 250 vojnika je dobro za brze reakcije koje bi hrvatske oružane snage i naša postrojba mogle imati na ovom području, kako u obrani teritorijalnog integriteta Hrvatske tako i u pomoći koju Oružane snage pružaju u različitim nepogodama poput ove kakvoj smo svjedočili proteklih dana u okolici Splita - naglasio je Plenković u govoru.

Dodao je kako je postrojba koja je sada smještena u novootvorenoj vojarni u Sinju premještena iz Knina, te kako je današnje otvorenje velik dan u ostvarenju ciljeva i programa sadašnje Vlade osobito "kad je riječ o politici približavanja Hrvatske vojske hrvatskom narodu".

Premijer je zahvalio županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu i svim lokalnim čelnicima, koji su zajedno s vatrogascima, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS), policijom, brojnim građanima pridonijeli, "uz veliku i važnu participaciju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, u gašenju požara na splitskom području". Podsjetio je kako je do sada u Hrvatskoj ove godine buknulo 800 požara, što je trostruko više nego tijekom cijele prošle godine.

"Klimatski uvjeti, suša, velike vrućine upućuju nas na zaključak da moramo raditi i na prevenciji i na kvalitetnijoj koordinaciji svih nadležnih službi", poručio je premijer Plenković u Sinju.

U izjavi novinarima nakon svečanosti, premijer Plenković je istaknuo kako je novootvorena vojarna u Sinju jedna od četiriju koje se planiraju otvoriti - još u Vukovaru,Varaždinu i Pločama - radi funkcionalnijega teritorijalnog raspoređivanja Hrvatske vojske. Rekao je kako je to inicijativa ministra Krstičevića.

"Usklađenost profesionalnih obveza s obiteljskim životom vojnika je i politika naše Vlade, ali ministar Krstičević poseban akcent stavlja na dignitet hrvatskih vojnika i njihovu kvalitetu života. Na tome mu čestitam kao i na drugim zadaćama koje poduzima gotovo godinu dana", istaknuo je premijer Plenković.

Napušta se koncept "putujuće vojske"
Zemunik, Zadar, 210717
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krsticevica i nacelnika Glavnog stozera Oruzanih snaga RH generala zbora Mirka Sundova posjetio je danas 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a gdje se susreo s pilotima kanadera i air tractora.
Na fotorgafiji: posjet premijera Plenkovica i ministra Krsticevica bazi HRZ-a; ministar Krsticevic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Krstičević je u govoru naglasio da Hrvatska "napušta koncept putujuće vojske".

"Napuštamo koncept putujuće vojske jer vojska u 21. stoljeću ne smije biti u šumama. Hrvatskoj vojsci je mjesto tamo gdje je uvijek bila - uz hrvatski narod Cetinske krajine", rekao je Krstičević na svečanosti otvorenju vojarne u Sinju.

Ocijenio je da je povratak HV-a u Sinj od velike koristi jer pridonosi podizanju kvalitete života hrvatskih vojnika.

"Ponosan sam na Hrvatsku vojsku, na njenom predanom radu i pomoći našem narodu. Vidio sam njenu čvrstinu i odlučnost i u borbi protiv požara u okolici Splita. Hrvatski su vojnici u toj situaciji pokazali da su hrvatske uzdanice onda kada je najteže. Vjerujem kako uz tako motivirane Oružane snage i uz zajednički angažman svih čimbenika sustava nema nesavladivih prepreka", rekao je Krstičević.

U izjavi novinarima rekao je kako je u novoj strategiji nacionalne sigurnosti potrebno "i partnerstvo za sigurnost".

"Vidjeli smo u ovoj situaciji oko požara na splitskom području kako još bolje trebamo uvezati državne institucije koje se bave sigurnošću, ali i da želimo u taj naš sustav domovinske sigurnosti, kao što smo imali i u Domovinskom ratu, uključiti i građane, udruge građana, braniteljske udruge i da u jednoj sinergiji možemo pravilno reagirati", istaknuo je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov istaknuo je u govoru kako Oružane snage uvijek među prvima pomažu u slučajevima bilo kakve ugroze stanovništva, što smo ovih dana svjedočili i u protupožarnim aktivnostima. Novootvorenom vojarnom u Sinju Hrvatske će oružane snage, kako je rekao general Šundov, i "brže moći reagirati ako zatreba."

Na svečanosti u Sinju, među ostalima, bili su zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mate Ostović i ravnatelj Sigurnosno- obavještajne agencije (SOA) Danijel Markić te dopredsjednik Sabora Milijan Brkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:14