ODLUKA VLADE

HRVATSKA PRIHVAĆA STOTINE SIRIJSKIH IZBJEGLICA IZ TURSKE Prva skupina dolazi za dva mjeseca, a prije moraju proći sigurnosnu provjeru

 
Davor Božinović
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je prijedlog odluke o preseljenju državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite.

- U okviru europskog migracijskog programa Vlada RH je 2015. donijela odluku i obvezala se prihvatiti 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koji ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite - kazao je Božinović.

- Radi se o alatu međunarodne solidarnosti s trećim zemljama, ali i alatu za upravljanje migracijama i krizama vezano na smanjivanje nezakonitih migracija i sprečavanja krijumčarenja. Hrvatska je odlučila iz Turske preseliti državljane Sirije. Preseljenje je dobrovoljno tako da osobe mogu odustati u bilo kojoj fazi tog postupka, a odabir se odvija temeljem intervjua i dosjea koje priprema UNHCR, s tim da prije dolaska u Hrvatsku svi moraju proći sigurnosnu provjeru - rekao je Božinović pa otkrio kako prvi val stiže za manje od dva mjeseca.

- Planira se da prva skupina preseli u Hrvatsku do kraja studenog ili početkom prosinca 2017. godine. S tim da je Komisija dala preporuku da se do 10. 2019. u EU preseli dodatnih 50.000 izbjeglica. U skladu s tim Komisija je predvidjela novčanu pomoć državama članicama u iznosu od 500 milijuna eura - kazao je Božinović i dodao kako to znači da bi po preseljenoj osobi na raspolaganju bila novčana potpora od 10.000 eura.

- Hrvatska je od samog početka podržavala načelo solidarnosti smatramo da Hrvatska tijekom 2018. može preseliti dodatnih 100 osoba - rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:43