CROATIA READS

Hrvatska prva zemlja na svijetu u kojoj su  e-knjige besplatne! 

Mirela Rončević
 Matea Petrović / CROPIX

Hrvatska je od jučer, kako ekskluzivno doznajemo, prva zemlja na svijetu u kojoj se može potpuno besplatno čitati više od 100.000 knjiga iz cijelog svijeta. Dakle, kompletna zemlja funkcionira kao otvorena digitalna knjižnica, odnosno zona slobodnog čitanja, a sve što je potrebno je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reeds, koja vam omogućava da bez članske iskaznice ili posebnog koda čitate bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

Kolekcija u aplikaciji, koja neprestano raste, sadrži turističke vodiče o Hrvatskoj, knjige na raznim svjetskim jezicima te beletristiku i publicistiku. Od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovne literature i kuharica. Od poezije i putopisa do zabave i slikovnica. Od umjetnosti i ekonomije do znanosti i tehnologije. Kako doznajemo, u katalogu se osim knjiga na stranim jezicima, nalazi i nekoliko stotina knjiga na hrvatskom jeziku, a među prvim izdravačima koji su potpisali ugovor su Naklada Ljevak, Fraktura i Meandar, dok su s ostalima pregovori još u tijeku.

Premijera u Velvetu

Projekt FREZ kao Free Reading Zones prvi je put predstavljen početkom jeseni kada je Café Velvet u Zagrebu postao prva Zona besplatnog čitanja u Hrvatskoj, a s idejom širenja na cijelu zemlju pokrenula ga je dugogodišnja njujorška urednica Mirela Rončević, koja se nedavno vratila u Zagreb nakon tri desetljeća rada u Americi.

- Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi, kakvu do sada nismo vidjeli. Poklonili smo znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Tako apsolutno iste uvjete za čitanje sada imaju moja prijateljica na Pelješcu i ona u New Yorku. Prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestselerima i akademskim knjigama svim ljudima u jednoj državi. Moram reći da ovo nije došlo preko noći, rezultat je mojih 25 godina rada u izdavaštvu, a da bi ovo zaživjelo, udružili su se stručnjaci s dva kontinenta i iz triju država - ponosno ističe Mirela, koja je projekt predstavila i hrvatskoj vladi. Naime, pokrenula ga je izraelska tvrtka, a u ovom, pokusnom obliku bit će dostupan do sredine ili kraja siječnja, do kada vladajući imaju prilike odlučiti hoće li financijski podržati nastavak projekta.

Kompletni katalog, odnosno cijela kolekcija knjiga, vrijedan je gotovo tri milijuna eura, a bi se projekt održao u Hrvatskoj cijelu godinu, odnosno da bi aplikacija bila dostupna oko 20 milijuna ljudi, što uključuje turiste i stanovnike, te da bi bila potpuno besplatna i, naravno, pri tom neprestano rasla, potrebno je oko 400.000 eura za cijelu državu. S time da to nije samo trošak čitanja, nego svega: održavanja tehnologije, servera, sređivanja knjiga.

Svima dostupno

Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required, koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti. - Osigurali su resurse za besplatno čitanje ove blagdane i nadamo se da će se ono nastaviti i nakon njih. Postavili smo čvrste temelje, u suradnji s top izdavačima iz cijelog svijeta i tvrtkom koja je ustupila najsuvremeniju tehnologiju za čitanje, kako bismo napokon otvorili knjige u virtualnom svijetu kao što su se već otvorili drugi mediji, poput novina i časopisa - kaže Rončević te dodaje da su čitanje u sklopu Croatia Reads omogućili u potpunosti bez reklama, odnosno čitatelja neće ometati, primjerice, pop up reklame ili skočni prozori.

Od projekta bismo svi mogli imati velike koristi. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana uz kulturu kao i obrazovanje i turizam te pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, a s njima autori, plaćeni su za pročitano zahvaljujući podršci sponzora, a ljudima diljem Hrvatske pisana je riječ na dohvat ruke.

- I dalje pristup knjizi ovisi o tome gdje se nalazite i kojoj instituciji pripadate. Još čitamo ono što nam drugi diktiraju, a ne ono što sami otkrivamo. I dalje malen broj pisaca dobije šansu objaviti napisano. Sada se stvaraju nove mogućnosti koje društvo treba maksimalno iskoristiti. Danas smo ostvarili taj cilj i, da radost bude veća, ovaj dar slobodnog čitanja stiže na dan svetog Nikole - naglašava Mirela.

Knjige će moći čitati i 15 milijuna turista

Beneficije za turizam Hrvatske također su mnogostruke. Danas kada turist dođe u Hrvatsku nalazi se u zemlji u kojoj su mu suvremene knjige dostupne za informiranje i zabavu potpuno besplatno. Nalazi se u zemlji u kojoj se čita na svim svjetskim jezicima, ne samo na hrvatskom - zemlji u kojoj se ne pravi razlika između državljana i posjetitelja, u kojoj se prošlost spaja s budućnosti, a tehnološki i intelektualni napredak s kulturom. - Ovo je dar slobode koju je turist dobio u Hrvatskoj. I taj turist se vraća u svoju zemlju s pričom u kojoj je Hrvatska velikodušna, ekološki osviještena i okrenuta budućnosti - naglašava Rončević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:11