REVIZIJA PRESUDE

'HRVATSKA SE OPET SRAMOTI, TO JE JOŠ JEDAN DOKAZ KAPILARNOG ŠIRENJA PROUSTAŠKIH IDEJA' Židovska vjerska zajednica zgrožena odlukom Županijskog suda

 Marin Tironi / CROPIX

ZAGREB - Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj u ponedjeljak je priopćila da je zgrožena odlukom zagrebačkog Županijskog suda koji je u srpnju prihvatio reviziju presude, odnosno rehabilitiralo predsjednika Matice Hrvatske, geografa i povjesničara, Filipa Lukasa, osuđenog na smrt 1945.

"Rehabilitacija Filipa Lukasa još je jedan dokaz kapilarnog širenja proustaških ideja u Hrvatskoj. Židovska vjerska zajednica Bet Israel smatra da se ovom presudom u Hrvatskoj dodatno ojačava atmosfera nesnošljivosti, a Hrvatska sramoti pred svijetom", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Bet Israela Aleksandar Srećković.

U toj vjerskoj zajednici upozoravaju da je Lukas bio politički propagandist koji se od sredine tridesetih godina do kraja rata u hrvatskoj javnosti isticao promicanjem ideologije "krvi i tla", odnosno rasne teorije.

"Otvoreno je podržavao ustaštvo i nacizam. Svojim javnim djelovanjem izravno je pridonio stvaranju atmosfere progona u kojoj će genocid nad Srbima, Židovima i Romima u NDH uopće biti moguć, a za vrijeme rata podržavao je takvu politiku. U Trećem Reichu pandan Lukasu bio je Julius Streicher, glavni urednik nacističkog glasila Stürmer, najistaknutijeg promotora antisemitske politike.

Streicher je zajedno s drugim nacističkim zločincima osuđen 1946. u Nürnbergu na smrt. Tada je civilizirani svijet o Streicheru i osobama poput Filipa Lukasa dao svoj pravorijek i ništa se u tom stavu u proteklih 71 godinu nije promijenilo. O njihovoj se odgovornosti i krivnji u pristojnim društvima ne raspravlja. Sud koji je rehabilitirao Filipa Lukasa dokazao je uzorno neznanje i neshvaćanje osnovnih povijesnih, političkih i pravnih postulata", navode u priopćenju.

Ističu i da se u obrazloženju sudske odluke govori o "verbalnom deliktu Filipa Lukasa. No, Streicher je, a i Lukas bi bio osuđen, za zločin protiv čovječnosti", smatraju u Bet Israelu.

Zagrebački Županijski sud je 18. srpnja, u reviziji koju je pokrenula udruga "U ime obitelji", poništio presudu Okružnog narodnog suda za grad Zagreb od 21. studenoga 1945., potvrđenu mjesec dana kasnije od strane Vrhovnog suda, kojom je Lukas osuđen na kaznu smrti strijeljanjem te na trajan gubitak političkih i građanskih prava. Optužnica ga je teretila da je "vršio akciju i propagandu u korist okupatora i njegovih pomagača širenjem nacionalne i vjerske nesnošljivosti, opravdavanjem okupacije i osuđivanjem Narodno-oslobodilačke borbe".

Zagrebački Županijski sud utvrdio je da je Lukas osuđen zbog političkog kaznenog djela i to verbalnog političkog delikta kao posljedice zlouporabe političke moći tadašnje komunističke vlasti u kaznenom postupku u kojem su prekršena međunarodno priznata načela pravne države, kao što su načelo zakonitosti i načelo primjene blažeg zakona.

U obrazloženju navode da je Lukas osuđen za kazneno djelo i na smrtnu kaznu "koji nisu bili propisani u vrijeme počinjenja kaznenog djela". Pozivajući se na obrazloženje drugostupanjske presude u kojoj stoji da je "optuženi lice koje je svojim radom dokazalo da je izdao narodnu borbu i bilo u dosluhu sa okupatorom te radilo protiv narodne vlasti" ističu i da je Lukas bio "proglašen narodnim neprijateljem u skladu s Uredbom o vojnom sudovanju", iako nije bio vojna osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:02